Beste kwaliteit fotoboek

In de test van 2023 hebben we liefst 33 aanbieders van fotoboeken met elkaar vergeleken op meer dan 150 testcriteria.

Untitled-1
84 / 100
Duur
27 van 33
Uitstekende kwaliteit
1 van 33
Complete software
Windows, Mac, Online
Levertijd
3 dagen
Redelijke service
17 van 33
Bekijk ons oordeel
Untitled-1
80 / 100
Duur
28 van 33
Uitstekende kwaliteit
2 van 33
Incomplete software
Windows, Mac, PDF
Levertijd
7 dagen
Matige service
33 van 33
Bekijk ons oordeel
Untitled-1
80 / 100
Goedkoop
1 van 33
Uitstekende kwaliteit
3 van 33
Zeer complete software
Windows, Mac, Online, PDF
Levertijd
3 dagen
Uitstekende service
1 van 33
Bekijk ons oordeel

Fotoalbum test kwaliteit: de resterende aanbieders

Beste kwaliteit fotoboek: vergelijken op kwaliteit fotoalbum

Het allerbelangrijkste criterium in onze test is de kwaliteit van het fotoboek. Wanneer je een fotoboek maken gaat wil je wel weten bij welke aanbieder je het beste kwaliteit fotoboek krijgt. Je gaat immers geen tijd en energie steken in een fotoboek dat niet de kwaliteit blijkt te hebben die je verwacht. 

Wij stelden ons dezelfde vraag en zijn daarom in 2007 gestart met het houden van een fotoalbum test. Deze test is ieder jaar uitgebreider geworden en hebben we dit jaar voor de 14e keer gedaan.

Hoe testen wij de kwaliteit van een fotoboek?

Voor de test van de fotoboek kwaliteit maken wij gebruik van een testpanel. Zij bepalen aan de hand van verschillende kwaliteitstoetsen wat het beste fotoboek is.

De leden van ons testpanel ontvangen na elkaar alle fotoboeken thuis en beoordelen deze op criteria zoals:

  • Kwaliteit, kleur en scherpte van de kaft
  • Kleuren van de foto’s
  • Scherpte van de foto’s
  • “echtheid” van de huidskleuren
  • Beoordeling over zwart-wit foto's
  • Afwerking van het boek
  • Het papier

Op ieder criterium krijgt het fotoboek van de leverancier een score van 1-10. Alle scores samen vormen de totaalscore van een leverancier.

Kwaliteit fotoboek: ons testpanel

Het testpanel dat de kwaliteit van de fotoboeken beoordeelt, bestaat uit 10 tot 15 verschillende consumenten. Het aantal panelleden verschilt een beetje per jaar en is afhankelijk van animo en beschikbare tijd. Eind 2022 hebben wij de boeken aan ons testpanel overgedragen en deze laten beoordelen. In de vorige test (2020) hadden we voor het eerst een fotograaf toegevoegd aan ons panel. Daarmee krijgen wij naast de blik van de gewone consument, ook feedback vanuit het oogpunt van een fotograaf. Jeroen bedankt voor je hulp! In 2023 was het tijd technisch helaas even niet haalbaar om deze fotograaf te laten testen. 

Het beste kwaliteit fotoboek in 2023: Profotonet

Dit jaar zijn er 3 verschillende leveranciers die opvallend goed presteren. Profotonet kreeg de beste kwaliteitsscore, op de voet gevolgd door Pixbook en Fotofabriek. Saal Digital viel net buiten de top 3, maar levert ook een uitstekend boek. Daarna volgt een hele grote groep leveranciers, die ook een prima boek leveren, maar een iets lagere testscore krijgen. Het verschil tussen een 5e plek en een 20e plek is letterlijk slechts één 10e punt.

 

De minst mooie fotoboeken:

De minst mooie fotoboeken werden dit jaar geleverd door Optimal Print, Solentro en MyPoster. 

Fotoboek Kwaliteit versus prijs

Een fotoalbum maken bij bovengenoemde partijen is wat ons en ons testpanel betreft een veilige keuze. De beste prijs-kwaliteitsverhouding krijg je volgens ons bij Fotofabriek, maar ook Saal Digital. Ook enkele andere aanbieders, zoals Fotogeschenk zitten hier dicht bij. Profotonet, die het beste kwaliteit fotoboek levert, is helaas wel erg duur. Hoewel de prijzen wel wat verlaagd zijn, prijst men zich ten opzichte van andere leveranciers (zeker Saal Digital) uit de markt.

Bekijk hierboven onze beoordeling van de kwaliteit van fotoalbum aanbieders en bepaal waar jij het beste fotoboek maken kan. Heb je meer informatie nodig om een goede beslissing te kunnen nemen? Kijk dan ook eens naar andere criteria zoals prijs en softwaremogelijkheden. Of klik op de fotoalbum beoordeling per aanbieder. Dan kom je op de pagina uit waar wij de review per aanbieder hebben staan.