Beste kwaliteit fotoboek

In de test van 2020 hebben we liefst 37 aanbieders van fotoboeken met elkaar vergeleken op basis van 150 testcriteria.

90 / 100
Duur
35 van 37
Uitstekende kwaliteit
1 van 37
Complete software
Windows, Mac, Online
Levertijd
3 dagen
Goede service
7 van 37
Bekijk ons oordeel
87 / 100
Redelijke prijs
15 van 37
Uitstekende kwaliteit
2 van 37
Complete software
Windows, Mac, Online
Levertijd
3 dagen
Redelijke service
36 van 37
Bekijk ons oordeel
87 / 100
Prijzig
26 van 37
Uitstekende kwaliteit
3 van 37
Incomplete software
Windows, Mac, PDF
Levertijd
4 dagen
Goede service
23 van 37
Bekijk ons oordeel

Fotoalbum test kwaliteit: de resterende aanbieders

Beste kwaliteit fotoboek: vergelijken op kwaliteit fotoalbum

Het allerbelangrijkste criterium in onze test is de kwaliteit van het fotoboek. Wanneer je een fotoboek maken gaat wil je wel weten bij welke aanbieder je het beste kwaliteit fotoboek krijgt. Je gaat immers geen tijd en energie steken in een fotoboek dat niet de kwaliteit blijkt te hebben die je verwacht.

Wij stelden ons dezelfde vraag en zijn daarom in 2007 gestart met het houden van een fotoalbum test. Deze test is ieder jaar uitgebreider geworden en hebben we dit jaar voor de 13e keer gedaan.

Hoe testen wij de kwaliteit van een fotoboek?

Voor de test van de fotoboek kwaliteit maken wij gebruik van een testpanel. Zij bepalen aan de hand van verschillende kwaliteitstoetsen wat het beste fotoboek is.

De leden van ons testpanel ontvangen alle fotoboeken thuis en beoordelen deze op criteria zoals:

  • Kwaliteit, kleur en scherpte van de kaft
  • Kleuren van de foto’s
  • Scherpte van de foto’s
  • “echtheid” van de huidskleuren
  • Afwerking van het boek
  • Het papier

Op ieder criterium krijgt het fotoboek van de leverancier een score van 1-10. Alle scores samen vormen de totaalscore van een leverancier.

Kwaliteit fotoboek: ons testpanel

Het testpanel dat de kwaliteit van de fotoboeken beoordeelt, bestaat uit 10-15 verschillende consumenten. Het aantal panelleden verschilt een beetje per jaar en is afhankelijk van animo. In 2020 hebben wij voor het eerst een fotograaf toegevoegd aan ons panel. Daarmee krijgen wij naast de blik van de gewone consument, ook feedback vanuit het oogpunt van een fotograaf. Jeroen bedankt voor je hulp!

Het beste kwaliteit fotoboek in 2020: Profotonet

Dit jaar zijn er 3 verschillende leveranciers die opvallend goed presteren. Profotonet kreeg de beste kwaliteitsscore, op de voet gevolgd door SaalDigital en Pixbook. Daarna volgt een hele grote groep leveranciers, aangevoerd door Fotofabriek die ook een prima boek leveren, maar een iets lagere testscore krijgen.

Opvallend is het fotoboek van Smartfoto. Zij eindigen in de top 10 als het gaat om kwaliteit. Van de fotograaf in ons testpanel kreeg men een zeer goede testscore, maar van twee leden van ons testpanel een lage score.

De minst mooie fotoboeken:

De minst mooie fotoboeken werden geleverd door Optimal Print, Aldi en Blurb. Ook Albelli en Vistaprint scoorden opvallend slecht dit jaar.

Fotoboek Kwaliteit versus prijs

Een fotoalbum maken bij bovengenoemde partijen is wat ons en ons testpanel betreft een veilige keuze. De beste prijs-kwaliteitsverhouding krijg je volgens ons bij Fotofabriek en in iets mindere mate bij Saal Digital. Ook enkele andere aanbieders, zoals Fotogoed en Fotoalbum.nl zitten hier dicht bij. Profotonet, die het beste kwaliteit fotoboek levert, is helaas te duur. Men prijst zich ten opzichte van andere leveranciers (zeker SaalDigital) uit de markt.

Bekijk hierboven onze beoordeling van de kwaliteit van fotoalbum aanbieders en bepaal waar jij het beste fotoboek maken kan. Heb je meer informatie nodig om een goede beslissing te kunnen nemen? Kijk dan ook eens naar andere criteria zoals prijs en softwaremogelijkheden. Of klik op de fotoalbum beoordeling per aanbieder. Dan kom je op de pagina uit waar wij de review per aanbieder hebben staan.