Nummer 10 van 33

Review HEMA fotoalbum: in de top 10 van de fotoboek test

In onze vorige fotoalbum test gaven we bij de HEMA review aan dat HEMA op geen enkel vlak echt goed, maar ook nergens slecht presteert. Dat geldt ook bij de test van dit jaar. Men levert een redelijke goede kwaliteit, tegen een goede prijs.

Als je gemiddeld overal bovenin de middenmoot scoort, eindig je dus als 10e in onze test.

Untitled-1
78 / 100
Redelijke prijs
10 van 33
Goede kwaliteit
16 van 33
Goede service
8 van 33
Complete software
Windows, Mac, Online, App
Levertijd
7 dagen

Review HEMA fotoboek prijs

LET OP: HEMA wisselt eind 2023 van afdrukcentrale voor haar fotoboeken. Zie ook dit artikel. Dit heeft impact op prijs, kwaliteit en software. Onderstaande review heeft betrekking op de oude afdrukcentrale. 

De prijs van de HEMA fotoboeken is niet slecht. Maar om HEMA nu een goedkope fotoboek leverancier te noemen, gaat te ver. Het 14x14cm fotoboek en het A3 staand boek behoren bij de goedkopere boeken. De andere boeken zijn redelijk van prijs.

Wil je besparen op de prijs van HEMA fotoalbum, dan kan je ervoor kiezen om jouw fotoboek in de winkel te laten afleveren. Dat scheelt je €2,95 op de kosten. Wel betaal je zowel bij thuisbezorging als bij levering in de winkel €1,50 verwerkingskosten. Waarom dit nodig is, is ons een raadsel.

Beoordeling HEMA fotoalbum software

HEMA biedt verschillende mogelijkheden voor het maken van een fotoboek:

 • Software voor Windows/MAC: prima en vrij compleet qua opties
 • Een online programma: werkt makkelijk, maar de opties zijn beperkter
 • Een app: een van de weinige aanbieders met deze mogelijkheid

Wat mooi is dat je tijdens het maken altijd kan wisselen tussen de diverse formaten fotoboeken. Deze optie zien we niet veel bij andere aanbieders. Ook zien we dat het inmiddels mogelijk is om paginanummers toe te voegen. 

HEMA biedt een beperkte set aan themaboeken. Er zijn diverse aanbieders die hier meer mogelijkheden bieden.

De automatische fotoalbum software werkt op zich prima, maar loopt niet over van de mogelijkheden. Wat ons betreft is het verschil met de software van Albelli hierin levensgroot.

 

HEMA Levertijd fotoboek

De levertijd van het HEMA fotoboek is wat langer dan in voorgaande edities van onze test. Dit jaar krijgen we na 7 dagen het album thuis afgeleverd. Kijken we naar eerdere edities van onze test, dan zien we dat de HEMA levertijd voor fotoboeken vorig jaar een stuk sneller was. Vorig jaar 4 dagen tot levering, het jaar daarvoor 5 dagen levertijd.

HEMA fotoboek Kwaliteit

We hebben een beetje een dubbel gevoel bij de kwaliteit van het HEMA fotoalbum. De pagina’s in het fotoboek lijken op fotopapier gedrukt en zien er op het eerste gezicht fraai uit. Toch zijn de pagina’s wat te dun, waardoor je bij het omslaan letterlijk door de pagina heen kan kijken. Ook plakken de pagina’s aan elkaar vast. En dat voelt raar.

Ons panel gaf het HEMA fotoboek een totaalscore van 7,59. Dat is goed voor een 16e plek op het testonderdeel kwaliteit.

De volgende bevindingen had ons panel:

 • Kwaliteit van de kaft: zowel de kleuren als scherpte van de kaft kan beter
 • Het papier oogt luxe, maar valt tegen
 • De afwerking kan beter. Er zijn snijlijnen zichtbaar
 • Sommige foto’s ogen een beetje roze

HEMA fotoalbum service:

In het verleden hebben we edities van onze test gehad waarbij de service van HEMA een groot aandachtspunt was. Dit jaar is dat zeker niet het geval. Men reageert altijd binnen enkele uren op een e-mail. Ook is HEMA via chat goed bereikbaar.

De prijzen op de website van HEMA zijn helaas niet echt transparant. Zo kunnen we niet makkelijk berekenen wat de verschillende opties kosten.

Ook opvallend:

 • in de software worden andere prijzen aangegeven dan op de website. Dit geldt met name om prijzen voor extra pagina’s en voor hoogglans pagina’s
 • fotoboeken hebben andere namen op de website dan in de software

 

Score per onderdeel

Kwaliteit
Prijs
Software
Levertijd
Service
76%
75%
83%
67%
80%

Conclusie nav de HEMA review

Onze ervaring met HEMA is dit jaar zeker niet negatief, maar er zijn genoeg verbeterpunten. De kwaliteit van het HEMA fotoalbum is niet slecht, ,maar is ook wel eens beter geweest. Ook qua prijs is men niet onderscheidend ten opzichte van andere aanbieders.

Op de website zijn er nog de nodige verbeterpunten qua consistentie en transparantie.

HEMA

Review HEMA fotoalbum: eerdere ervaringen met HEMA

Wij testen het HEMA fotoalbum al vele jaren en hebben dan ook al menig HEMA review geschreven. Zie hieronder de reviews van de laatste 5 fotoalbum tests:

 • HEMA fotoalbum test 2019
 • HEMA fotoalbum test 2018
 • HEMA fotoboek review 2017
 • HEMA fotoboek review 2016
 • HEMA fotoalbum ervaring 2015
21 klantreviews
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'Hema fotoboek'
Ongeveer een jaar geleden bij hema een fotoalbum laten maken. De foto's waren niet een klein beetje te rood, maar veel te rood! Hele album opnieuw laten afdrukken. Opnieuw te rood, maar nu iets minder. Is er sindsdien iets veranderd?? Ik zou hier niet opnieuw een album laten drukken!
Door Jos op 2 september 2017
Untitled-1 4/5
'een aanrader'
Ja hoor, weer vernieuwde fotosoftware. Legio aanbieders claimen de beste goedkoopste handigste te zijn , en stunten met prijzen. En na het installeren van de software vaak toch niet zo handig waardoor het project vaak een vroege dood sterft of uit frustratie net niet helemaal goed wordt. Met enig voorbehoud de software dus binnengehaald, ja hoor, gelijk een update eroverheen, maar het ging vlot genoeg. De foto's had ik van te voren al uitgezocht en eerste meevaller was al dat ze op datum geselecteerd waren. Gebruikte foto's waren ook gemarkeerd, toch wel prettig. Geen tutorials gekeken, gelijk aan de slag en alles werkt prettig. Uitlijnnhulpen werken prima, soms net even te hardnekkig maar mag geen klacht waard zijn. Bijna alle foto's en foto kaders handmatig ingevoerd, ik miste de optie om per pagina ipv per twee pagina's een opmaak te kunnen kiezen, idem voor achtergrond maar daar was een oplossing voor ;) pagina's toevoegen werkte ook prima, verwijderen ook. Bij het invoegen van tekst wat gezeur over formaat tekstkader, maar leuk veel lettertypes om te kiezen. Al snel een tevreden glimlach bij de controle en toen bestellen. Uploaden ging snel genoeg, bestelprocedure eenvoudig en de prijs per extra pagina voordelig. Boek opgehaald bij de HEMA, keurig verpakt en mooie kwaliteit. Ik vind de kleur instellingen wel wat vivid achtig, bij mensen toonde de huid wat rooiig bij bepaalde belichting, maar de kleuren in natuur en bij de honden zijn heel fris en de sneeuwfotos koel en wit,met voldoende detail in de sneeuw. Het boek is stevig, papierkwaliteit niet te zwaar of licht en de print toont voldoende diepte en is niet pixelig. Het verschil tussen de foto's uit de mobiele telefoon en de foto's uit de dsr op het zelfde formaat is naar verwachting aanwezig, maar de dsr foto's u verliezen geen detail door verkleining en de mobiele foto's behouden u tevens u genoeg kwaliteit. Een dikke voldoende en zeker een aanrader.
Door Nanouk Immers op 2 september 2017
Untitled-1 4/5
'Mooi fotoboek'
"Omdat ik een bon van #TheInsidersNL had om een fotoboek te maken bij #MijnHEMAfotoboek, wist ik wat mij na mijn vakantie me te doen stond.
Het downloaden van het programma ging makkelijk en snel, dus nadat ik mijn foto's had uitgezocht kon ik aan de slag. In het begin vond ik het geen fijn programma, niets deed wat ik wilde en het liefst wilde ik ermee stoppen want het koste me zoveel tijd en frustratie. Maar later (na ongeveer 3 bldz/1,5 uur) kwam ik gelukkig achter steeds meer functies en werd het maken van mijn fotoboek steeds duidelijker, makkelijker en leuker. Het was echt even uitzoeken hoe het werkte en in het begin leek het alsof je niet veel keuzes (zoals randen) had. Later bleek dit toch het geval te zijn en waren er best veel leuke mogelijkheden, zoals fotolijstjes, mooie randen, speciale achtergronden etc. en misschien heb ik de helft nog niet eens ontdekt..
Soms als ik een rand om een foto wilde doen, versprong het formaat van mijn foto, dat was niet zo fijn en heb daar dan ook de randen weggelaten.
Handig dat je ook de keuze voor een bepaalde (vooraf ingestelde/automatische) layout kon maken, dit zorgde ervoor dat de foto's mooie verhoudingen kregen en goed op de pagina paste. Dit scheelt een hoop eigen gepuzzel en vaak net zo netjes, want het is best lastig om de hoogtes van de foto's precies gelijk te krijgen. Wel erg jammer dat de layout per 2 pagina's gaat en je er dan maar max. 7 foto's op kwijt kunt. Ik had zoveel foto's dat ik het met 7 foto's per 2 pagina's niet ging redden. Daarnaast maakt ik liever per enkele blad mijn fotoboek dan per 2, dus had dit graag anders gezien. Dit geldt ook voor de achtergronden. Uit achtergronden had ik volop keus en vond de achtergronden met de meerdere kleurtjes die zacht in elkaar over lopen heel mooi en een toevoeging voor mijn boek.
Het programma herinnert je er regelmatig aan om de boel op te slaan, dat is erg fijn, want dat zou ik anders vergeten. Iets minder handig is wel dat je na het opslaan van het boek je niet meer in je galerij kunt zien welke foto's je wel en niet gebruikt hebt.
Mijn boek heb ik inmiddels ontvangen en ik ben zeer tevreden! Een degelijk boek met mooie kwalitatieve glans foto's en een mooie fotokaft zowel aan de voor- als achterkant.
Op het einde zitten wel een paar lege pagina's, die je niet kon vullen.
Het boek vind ik niet goedkoop, de verzendkosten daarintegen wel.
Door A. van Beurden op 7 augustus 2017
Untitled-1 4/5
'Een wat ingewikkeld maar heerlijk recept'
"Recept voor een Hema fotoboek
Ingredienten:
Leuke digitale foto’s
Behoorlijke hoeveelheid volharding
Behoorlijke hoeveelheid creativiteit
Gemiddelde hoeveelheid geduld
Voorbereidingstijd: variabel, bereidingstijd: 1-10 uur.
Bij het maken van een fotoboek komt toch nog wel wat kijken. Onderstaand tref je de uitleg voor en onze ervaring met het maken van een Hema fotoboek.
Allereerst zouden wij beginnen (tip!) met te bedenken welke foto’s je wilt gebruiken bij dit recept. Je kan er natuurlijk gewoon maar wat ingooien maar dan krijg je een ratjetoe van een gerecht en dat zou zonde zijn; de zorgvuldige keuze van de ingrediënten bepalen het succes van het resultaat. Maak een mapje(directory) aan waarin je de te gebruiken foto’s plaatst.
Wanneer je de voorbereidingen hebt getroffen, kun je aan het maken van het fotoboek beginnen. Wanneer je begint en al na 10 minuten denkt “gggrrrr, het werkt niet echt makkelijk en er zitten erg veel onlogische dingen in”, vergeet dan niet het ingrediënt volharding te gebruiken. Uiteindelijk komt het goed?.
Wat bij ons tijdens het maken van het fotoboek vooral naar voren kwam was dat we het prettiger hadden gevonden dat er een soort virtual assistent in de software zou zitten voor de tips & tricks. Tijdens het maken van het fotoboek kan je kiezen tussen snel maken (alle geselecteerde foto’s worden direct in het fotoboek gezet en jij mag het aanpassen) of handmatig de foto’s inladen per bladzijde.
En dan is het zover: het fotoboek is klaar en dus kan je gaan proeven of het recept juist is geweest.
Wij zijn gelukkig blij met het resultaat maar hebben wel gemerkt dat het wellicht beter is niet op de ingrediënten te beknibbelen. Wij hadden namelijk een aantal pagina’s verwijderd (met uitleg van Hema YouTube) maar die zaten helaas leeg achterin het boekje en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Voor de rest ziet het er erg mooi uit en is het helemaal volgens onze smaak gemaakt. Er kan nu opgeschept worden en gedeeld worden met iedereen die wil proeven."
Door mel beemster op 1 juli 2017
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'onbeschoft'
Vorige week heb ik een foto album laten maken en ook ontvangen. Echter, er hingen 22 bladzijden aan elkaar waardoor ik ze met een mesje van elkaar moest halen. het resultaat is, ondanks mijn voorzichtigheid met van elkaar halen, 22 beschadigde bladzijden. Ik heb hier nu al 4 mails voor gestuurd en gister ook gebeld met klantenservice. Ik moet volgens de procedure mijn boek opsturen, dan wordt het beoordeeld en dan pas gaan ze in actie schieten. Echter, er is aan mijn lichaam iets geamputeerd, en ik wou mijn vriendje verrassen met behoorlijk picante foto's. Dit fotoboek ga ik dus niet zomaar afgeven aan de balie om te laten controleren. Mijn voorstel is om foto's te maken van de beschadigde bladzijden maar dat wordt rigoureus geweigerd. Hun voorstel was om het boek opnieuw te drukken en bij ophalen moet ik dan het oude boek inleveren. Mijn idee is dat dit hetzelfde is wat men in eerste instantie vraagt en ik blijf erbij dat ik niet zomaar mijn boek aan een balie ga afgeven door de aard van de foto's. Hiermee is dus de kous af bij Hema. Ik heb vorige week ook nog 3 fotoboeken van een feest besteld en wou deze annuleren maar dat kan niet meer. Kan ik deze weigeren? Ik bestel ze liever ergens anders waar men wel als mens nadenkt.
Door C. op 5 mei 2017
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'slechte software update'
"Omdat ik een probleem had met het openen van mijn fotoproject (boek)waar ik dagenlang aan heb zitten werken, had ik telefonisch contact met een van de Hema medewerkers op foto service afdeling. Het bleek dat met het updaten van de nieuwe software van de Hema al mijn werk is gewist. Ik zie mijn omslag van het fotoboek nog wel, maar als ik het laad zijn alle bladzijden blanco.
Ik vind het een hele slechte zaak, dat ik niet gewaarschuwd wordt op het moment dat die update uitgevoerd gaat worden, zodat ik mijn maatregelen had kunnen nemen. Ik moet me registeren enz. enz. maar ze doen daar niets mee?
Ik vind dit zo balen, dat ik nooit meer bij de HEMA een foto boek zal laten drukken.
Ongelooflijk klantonvriendelijk en al mijn dagenlange werk voor niets!"
Door C. Amsing op 2 september 2016
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'Hema zeer teleurstellend'
"Ik ben altijd enthousiast geweest over de fotoboeken van Hema/Albelli, ik heb in totaal 194 bladzijden foto's in mijn fotoboeken geteld en dat zegt dus wel iets.
Jammer van de nieuwe software, veel minder mogelijkheden dan met de oude software waar je (o.a.) je eigen indeling kon ontwerpen en opslaan, maar toch - een goede kwaliteit verwachtend-, ben ik doorgegaan met het ontwerpen van mijn nieuwe fotoboek.
Daar heb ik nu Heel veel spijt van, de kwaliteit is beneden alle pijl. De kleuren lijken niet op die van de originele foto's en afgaande op de kleur van onze gezichten op de foto-album foto's lijken we tijdens ons leuke weekend de meest vreselijke ziektes onder de leden te hebben, van geelzucht tot vlektyfus.
Heel lelijk. Nooit meer een Hema fotoboek voor mij."
Door C.Mul op 12 mei 2016
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'Waardeloos.....'
"Fotoboek besteld... bevestiging gekregen via mail... tijdens het bestelling bleef programma hangen en ging niet verder naar betaling. Wel een bevestiging gekregen, ""Bedankt voor uw bestelling""zodra uw bestelling gereed is ontvangt u een 2e email...... niet dus en na telefoontje met klantenservice blijkt hele ordernummer en boek niet meer te bestaan.... Jammer mislukt cadeau... 2 weken moeten wachten...geen mails meer ontvangen van de HEMA.. nooooit weer daar bestellen dus.."
Door Sandra op 13 april 2016
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'Nooit meer'
Noooooiiiit meer een Hema fotoboek voor mij. Bijna een jaar aan een dagboek-fotoalbum gewerkt, veranderen ze zomaar de software, kan ik er níet meer bij. Ben er ziek van. En Hema heeft niet de intentie er iets aan te willen doen. Ze gaan er vast vanuit dat het wel over gaat waaien.
Door jolanda op 2 maart 2016
Untitled-1Untitled-1Untitled-1 2/5
'Spontane Software Updates'
Altijd een trouwe klant van de Hema foto software. Al tientallen foto albums gemaakt en vrijwel altijd tevreden. Helaas nu voor de tweede keer met een spontane software update. Een album waar ik als drie maanden mee bezig was, kan ik nu niet afmaken (ik moest nog twee pagina's vullen)! Via de mail van de klantenservice geen enkele reactie. Ik ben Hema klant af nu...
Door Suzanne op 25 februari 2016
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'Nieuwe software,jammer dan...'
Hema is gestopt met de software en alle opgeslagen albums zijn dus 'kwijt'. Niet meer te openen.
Door Winnie op 20 februari 2016
Untitled-1Untitled-1 3/5
'Foto album'
Mijn boek is vier maal opnieuw gemaakt omdat het steeds niet goed was. Ik had een plat boek besteld en de pagina's golfden en dat is natuurlijk niet goed. Ook vind ik Hema erg duur geworden. Ook zijn de bladzijden erg dik, dat is ook nieuw voor mij. In mijn andere boeken kan ik beter bladeren. Ook ik heb twee maal een reactie op mijn mail gehad en mijn laatste mail is nooit beantwoord. Mijn boek had ik in augustus besteld en begin november had ik eindelijk een goed exemplaar. jammer
Door Henriette op 21 november 2014
Untitled-1Untitled-1Untitled-1 2/5
'TELEURSTELLEND'
"Vele jaren tot volle tevredenheid mijn fotoboeken bij HEMA laten maken (staand, vlakliggend en glanzend). Nu sinds 2 weken het nieuwe fotoboek in huis. Zeer dik fotopapier
( alsof er twee pagina's gelijmd zijn)en een dubbeldikke rug. Bladzijden beginnen nu al bol te staan. Volgende boeken NIET meer van de HEMA."
Door Jannie op 25 september 2014
Untitled-1Untitled-1Untitled-1 2/5
'Boek redelijk, service zwaar teleurstellend'
"Eigenlijk altijd tevreden geweest met mijn boeken bij de Hema. Echter de laatste bestelling viel zwaar zwaar tegen. Pagina nummers op de bladzijdes 2e poging witte strepen op de pagina's.

Een goede service en oplossing zou je verwachten bij het oplossen van het probleem. Ik ben nu al ruim 5 weken bezig om het fotoboek goed afgedrukt te krijgen.

Bij het Hema filiaal begrijpen ze het al helemaal niet. Er wordt beloofd dat je teruggebeld wordt maar ook dat wordt niet gedaan. Kortom teleurstellend. Mijn volgende fotoboeken gaan niet meer naar de Hema!"
Door Tim op 7 augustus 2014
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'Fotoboek'
bestel hier nooit meer een album. Albums zijn erg duur, album besteld en 2 dagen later is een actie ingegaan...hema zegt zogenaamd niets meer te kunnen betekenen, niet klantvriendelijk. Ga liever naar een ander die wel een goede service levert
Door Joyce op 1 november 2013
5/5
'Hema fotoalbum'
Mooi albmum, makkelijke software en snelle lebering
Door Crammy op 16 augustus 2013
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'NON-service'
"Je bestelt voor zo'n 200 euro aan foto-albums online, omdat ze 15% korting geven. Helaas vergeet je bij één bestelling om de kortingscode in te vullen. Ach, effe een mailtje naar de klantenservice, die regelen het wel. Tenslotte heb je er gewoon recht op, net als andere klanten...
Toch?
Nee hoor!!! Halsstarrig verwijzen ze naar de voorwaarden. Kan niet meer achteraf geregeld worden. De 'coulance' ligt bij het hoofdkantoor en de klantenservice kan er niks aan doen...
Wat een ""service""... NON-service dus!!!
Volgende keer maar gewoon bij Albelli of Pixum. Ook betere kwaliteit! Of bij Kruidvat desnoods, maar niet meer HEMA dus... Zo goedkoop zijn ze trouwens niet eens... Pixum geeft momenteel zelfs 20% korting! Jammer HEMA, héél jammer..."
Door Mario op 31 januari 2013
5/5
'HEMA'
Ik ben een echte HEMA fan. De fotoboeken maak ik al jaren met veel plezier bij de HEMA
Door Hester op 20 maart 2012
'waardeloze software'
Software is waardeloos. Alle belangrijke functies zijn verdwenen om mooie fotoboeken te maken.
Door Per Jansen op 28 november 2023
'Slecht'
In het verleden tevreden geweest. Nu stapelen de fouten zich op. Fotoboek gemaakt en meerdere malen opgeslagen. Daarna is het verdwenen. Na meerdermalen mijn fotoproject zoeken uiteindelijk komt ie te voorschijn. Gebeurt elke keer als ik opnieuw begin. Na bestelling geen fotoboek terwijl op tijd bestelt voor verjaardag van mijn moeder van 80 jaar. Dat was een leuke verjaardag ! Na telefonisch krijg ik te horen, dat ik er drie besteld heb, wat niet is en nog steeds in productie is ! Hema mails aan mij laten ook zien dat het fotoboek klaar is en dat het om èèn fotoboek gaat. Nooit en nooit meer. Wie dit leest alsjeblief niet mee in zee gaan. Je wordt gewoon voorgelogen.
Door N. van Herwaarden op 7 augustus 2023
'ik snap niets meer van jullie software.'
0
Door hoi visser op 3 november 2022

Zelf een review schrijven