Fotoalbum test 2023 - 2024

In de test van 2023-2024 hebben we liefst 33 aanbieders van fotoboeken met elkaar vergeleken op meer dan 170 testcriteria.

88 / 100
Goedkoop
1 van 33
Goede kwaliteit
3 van 33
Zeer complete software
Windows, Mac, Online, PDF
Levertijd
3 dagen
Uitstekende service
1 van 33
Bekijk ons oordeel
Untitled-1
81 / 100
Prijzig
15 van 33
Goede kwaliteit
4 van 33
Complete software
Windows, Mac, PDF
Levertijd
6 dagen
Goede service
5 van 33
Bekijk ons oordeel
Untitled-1
80 / 100
Redelijke prijs
16 van 33
Goede kwaliteit
13 van 33
Zeer complete software
Windows, Mac, Online
Levertijd
3 dagen
Goede service
18 van 33
Bekijk ons oordeel

Aanbieders buiten de top 3

Onafhankelijke fotoalbum test: bekijk waar je het beste fotoboek maken kan

In onze onafhankelijke fotoalbum test vergelijken wij liefst 37 aanbieders. Daarbij letten we met name op de kwaliteit, prijs, service, software en levertijd. Ieder onderdeel van onze test bestaat uit meerdere testcriteria. Er zijn in totaal meer dan 170 verschillende punten waarop wij een leverancier en haar fotoboek beoordelen. Op deze pagina vind je het eindresultaat van onze grote fotoboek test. Door te klikken op de review kan je per lezen wat wij per leverancier vonden van het fotoboek.

Als je wilt weten bij welke aanbieder je als beste een fotoalbum maken kan, dan moet je dus echt de fotoalbum test 2023 - 2024 lezen. Wil je weten waar je het goedkoopste fotoboek maken kan? Ook dat lees je in deze test. 

Beste fotoboek: Fotofabriek presteert het best.

In onze laatste fotoalbum test (2023) eindigt Fotofabriek, niet voor het eerst, op een eerste positie. Dit komt omdat men op alle testonderdelen goed tot zeer goed scoort. Wat ons betreft is dit dan ook de leverancier waar je het beste fotoboek maken kan.

Op een tweede en derde positie eindigen Saal Digital (uitstekende kwaliteit en service) en Albelli (super software). Opvallend is de sterke comeback van Fotogeschenk (4e) en een ietwat tegenvallende test van Fotogoed (8e).

 

Profotonet levert de beste fotoalbum kwaliteit

In onze vorige test bleek Profotonet al de beste kwaliteit te leveren. Een ook nu kwam Profotonet naar voren als de leverancier die in 2023 - 2024 op het testonderdeel kwaliteit het beste fotoboek levert. Pixbook (2e), Fotofabriek (3e) en Saal Digital (4e) leveren eveneens een prima boek.

 

Nieuwe aanbieders in de fotoalbum test 

In de fotoalbum test hebben we 33 aanbieders met elkaar vergeleken. Ten opzichte van de vorige editie zijn Blokker (geen service meer), Fotoboeknu, Aldi (geen service meer), Foto.com (failliet) en Photobox (overgenomen door Albelli), Fotostunter (failliet) verdwenen uit de test. Voor het eerst hebben we Motif, iFolor en Probook getest. Motif en iFolor zijn een beetje een vreemd eend in de bijt, omdat zij uitsluitend fotoboeken leveren aan klanten die op een Mac computer werken.

Waarom deze fotoalbum test

Wij publiceerden in 2009 voor het eerst een online fotoboek test, omdat wij grote verschillen tussen aanbieders zagen. Iedere leverancier biedt een verschillende prijs-kwaliteitverhouding. De ene leverancier biedt meer service dan de andere leverancier. En de software waarmee je fotoboeken kan maken kan zowel een zegen zijn, als een drama. Wij besloten een lijst met testcriteria samen te stellen en een test te doen op al deze criteria. 13 jaar later doen we nog steeds jaarlijks onze test en we willen deze graag met jullie delen.

Fotoboek Test 2023 en 2024: hoe bepalen wij de testscore?

We leggen je graag uit hoe wij tot de eindrangschikking van onze fotoalbum test 2023 zijn gekomen. Dat doen we volgens een vaste methodiek: 

De voorbereiding van onze test voor het nieuwe jaar begint altijd meteen nadat we onze test van het afgelopen jaar hebben afgerond. We benaderen op verschillende momenten gedurende het jaar de klantenservices van de diverse leveranciers.

Dat doen we via e-mail, telefoon en waar mogelijk chat. We maken hiervoor nieuwe e-mailadressen aan. Dit om te voorkomen dat wij herkend worden als testers. Bij partijen waarvan we weten dat ze een klantenservice delen (bijv. MyPhotofun, hetFotoalbum) gebruiken we verschillende mailadressen.

Het samenstellen van de fotoboeken

Aan het einde van het jaar bereiden we alle fotoboeken voor die we gaan bestellen bij de leveranciers. Dat kost uiteraard veel tijd. We verzamelen een groot aantal kwalitatieve (gratis) stockfoto’s. Vervolgens maken we alle boeken identiek qua inhoud en opmaak (voor zover de software dat toelaat).

We reserveren een vast moment waarop we alle fotoboeken tegelijk bestellen. Dit jaar hebben we in mei op 1 dag alle boeken van de 33 aanbieders besteld. Vanaf dat moment meten we de levertijd in weekdagen. Het eerste boek kwam na 2 dagen binnen, het merendeel na 3 tot 5 dagen. Sommige pas na 3 weken.

Bij het bestellen hanteren we (met dank aan vrienden en familie) verschillende adressen. Dit om te voorkomen dat een leverancier na verloop van tijd zou kunnen herkennen dat wij een bestelling plaatsen. 

Foto’s maken van alle fotoboeken

Na ontvangst van alle fotoboeken fotograferen we de verpakking van de fotoboeken en krijgen alle fotoboeken een sticker met een uniek nummer. We plakken alle reclame op de kaft en in het boek af. Dit doen we om te voorkomen dat ons testpanel de boeken van een specifieke leverancier kunnen herkennen. Vervolgens fotograferen we alle pagina’s van ieder boek.

Kwaliteit fotoboeken beoordelen

De boeken gaan daarna naar onze testers. Dit jaar bestond ons testpanel uit 9 personen. Zij vellen een oordeel over de kwaliteit van een fotoalbum en bepalen wat het beste fotoboek is. Men kijkt onder andere naar scherpte en kleuren van foto’s, uitstraling van de kaft, afwerking van het fotoboek, naar de huidskleuren en de kwaliteit van zwart-wit foto's. Daarbij geeft men een cijfer van 1 tot 10 per testonderdeel. het cijfer is een persoonlijke beoordeling en kan erg verschillend zijn afhankelijk van de voorkeuren van de tester. 

We vragen iedereen om boeken niet los van elkaar, maar juist onderling met elkaar te vergelijken. Meestal komen er dan 6-10 boeken tegelijk op tafel om goed te kunnen zien waar de boeken onderling verschillen.

Als alle testers hun werk hebben gedaan voegen wij de resultaten samen. Bij de beoordeling laten wij de scores op de kaft, de kleuren in het boek en de scherpte van foto’s zwaarder wegen, dan bijvoorbeeld het papier of de afwerking.

De score op het testonderdeel kwaliteit telt het zwaarst mee voor het eindresultaat.

Het beste fotoalbum uit onze test werd geleverd door Profotonet. Maar de albums van Saal Digital, Pixbook en Fotofabriek hoorden ook bij de mooiste fotoboeken.

Prijsvergelijking fotoboeken

Terwijl onze testers de boeken aan het beoordelen zijn, vergelijken wij de prijzen van alle fotoboeken. Dat doen we ook in hetzelfde weekend. Dit jaar hebben we dit aan het begin van 2023 gedaan. We kijken daarbij naar de reguliere prijzen van aanbieders. Eventuele acties laten we buiten beschouwing. Dat kan nadelig werken voor partijen die hogere prijzen hanteren, maar wel voortdurend kortingen bieden.

Aanbieders die in onze test duur lijken te zijn, kunnen best aantrekkelijke acties hebben. Albelli is een voorbeeld van een aanbieder die relatief hoge prijzen hanteert, maar vaak prima acties heeft. Het kan dus de moeite lonen om ook naar actuele fotoboek kortingen te kijken.

We bekijken de prijzen van 9 verschillende formaten fotoboeken. Dat doen we voor 4 verschillende diktes (24, 36, 60 en 80 pagina’s) en voor 3 verschillende afwerkingen (standaard, hoogglans en platliggend).

De beste fotoalbum leveranciers op het gebied van prijs zijn in de fotoalbum test van 2023: Fotoalbums-maken, Fotogoed en Fotofabriek. let op: dat is op basis van een momentopname van de prijzen. We weten dat inmiddels vanwege inflatie de prijzen van diverse aanbieders fors zijn gestegen.

Cross check op software en service

Tijdens het maken van de fotoboeken vullen we eveneens alvast de testcriteria voor software in. We doen altijd na verloop van tijd nog een extra check. Dit omdat er bijna altijd wel een half jaar tot een jaar verschil zit tussen het voorbereiden van het boek in de software en het daadwerkelijk publiceren van de test.

Ook bekijken we nogmaals de websites van aanbieders om te kijken of er nog wijzigingen zijn in de diverse service-opties die men biedt.

Onafhankelijkheid voor alles

Iedereen heeft een mening over hoe je een fotoboek test het beste kan maken. Wij hebben ervoor gekozen om het op deze manier vorm te geven. Maar we staan uiteraard altijd open voor feedback. Voor ons is het allerbelangrijkst om echt een onafhankelijke fotoalbum test uit te voeren.

We worden regelmatig benaderd door een nieuwe aanbieder met de vraag of ze de eerste positie in onze test kunnen kopen. Daar beginnen we nooit aan. Wij accepteren ook nooit een kortingscodes om een gratis fotoboek te proberen. Dit heeft twee redenen:

  1. wij willen geen verplichting voelen ten opzichte van een leverancier.
  2. Daarnaast zou het voor een leverancier zichtbaar worden wanneer wij een fotoboek bestellen. Dit willen wij niet, omdat dit het testresultaat kan beïnvloeden. 

Objectieve testcriteria

In onze test gebruiken we zo veel mogelijk objectief meetbare criteria. Er zijn enkele criteria waar sprake is van enige subjectiviteit, zoals fotoboek kwaliteit. Om deze reden hebben wij de beoordeling van de fotoboeken uitbesteed aan ons testpanel.

Ons panel bestaat uit consumenten die een oordeel vellen over een boek. Net zoals ze dat normaal ook zouden hebben gedaan.

Tijdsbesteding

Om jullie een klein idee te geven van de tijd die het jaarlijks kost om de test te maken.

Wij zijn omgerekend ongeveer 3 volledige maanden per jaar bezig om de test te maken. De meeste tijd gaat zitten in het maken van de boeken, de jaarlijkse prijs- en software vergelijking en het schrijven van de reviews.

Al dit werk gebeurt naast ons werk in de weekenden en avonduren.