Fotoalbum test 2020

In de test van 2020 hebben we liefst 37 aanbieders van fotoboeken met elkaar vergeleken op basis van 150 testcriteria.

Untitled-1
82 / 100
Goedkoop
3 van 37
Goede kwaliteit
4 van 37
Zeer complete software
Windows, Mac, Online, PDF
Levertijd
3 dagen
Uitstekende service
1 van 37
Bekijk ons oordeel
Untitled-1
79 / 100
Goedkoop
5 van 37
Goede kwaliteit
15 van 37
Zeer complete software
Windows, Mac, Online, PDF
Levertijd
3 dagen
Uitstekende service
2 van 37
Bekijk ons oordeel
Untitled-1
79 / 100
Redelijke prijs
15 van 37
Uitstekende kwaliteit
2 van 37
Complete software
Windows, Mac, PDF
Levertijd
3 dagen
Redelijke service
36 van 37
Bekijk ons oordeel

Aanbieders buiten de top 3

Onafhankelijke fotoalbum test: bekijk waar je het beste fotoboek maken kan

In onze onafhankelijke fotoalbum test vergelijken wij liefst 37 aanbieders. Daarbij letten we met name op de kwaliteit, prijs, service, software en levertijd. Ieder onderdeel van onze test bestaat uit meerdere testcriteria. Er zijn in totaal meer dan 150 verschillende punten waarop wij een leverancier en haar fotoboek beoordelen.

Als je wilt weten bij welke aanbieder je als beste een fotoalbum maken kan, dan moet je dus echt de fotoalbum test 2020 lezen. Wil je weten waar je het goedkoopste fotoboek maken kan? Ook dat lees je in deze test. Op deze pagina vind je het eindresultaat van de test. Over het fotoboek van iedere individuele leverancier is een review geschreven.

Beste fotoboek 2020: Fotofabriek presteert het best.

In onze fotoalbum test van 2020 eindigt Fotofabriek, net als vorig jaar, op een eerste positie. Dit komt omdat men op alle testonderdelen goed tot zeer goed scoort. Wat ons betreft is dit dan ook de leverancier waar je het beste fotoboek maken kan.

Op een tweede en derde positie eindigen Fotogoed (goed en goedkoop) en Saal Digital (uitstekende kwaliteit).

 

Profotonet levert de beste fotoalbum kwaliteit

Profotonet kwam naar voren als de leverancier die in 2020 op het testonderdeel kwaliteit het beste fotoboek levert. Saal Digtal en Pixbook leveren eveneens een prima boek.

 

Nieuwe aanbieders in de fotoalbum test 2020

In de fotoalbum test 2020 hebben we 37 aanbieders met elkaar vergeleken. Ten opzichte van vorig jaar zijn Henzo (failliet) en Artscow (leverde tijdelijk niet i.v.m. Corona) verdwenen uit de test. Voor het eerst hebben we Optimal Print, Colorland, Fuji Print en Fotostunter getest.

Waarom deze fotoalbum test

Wij publiceerden in 2009 voor het eerst een online fotoboek test, omdat wij grote verschillen tussen aanbieders zagen. Iedere leverancier biedt een verschillende prijs-kwaliteitverhouding. De ene leverancier biedt meer service dan de andere leverancier. En de software waarmee je fotoboeken kan maken kan zowel een zegen zijn, als een drama. Wij besloten een lijst met testcriteria samen te stellen en een test te doen op al deze criteria. 13 jaar later doen we nog steeds jaarlijks onze test en we willen deze graag met jullie delen.

Fotoboek Test 2020: hoe bepalen wij de testscore?

We leggen je graag uit hoe wij tot de eindrangschikking van onze fotoalbum test 2020 zijn gekomen. Dat doen we volgens een vaste methodiek: 

De voorbereiding van onze test voor het nieuwe jaar begint altijd meteen nadat we onze test van het afgelopen jaar hebben afgerond. We benaderen op verschillende momenten gedurende het jaar de klantenservices van de diverse leveranciers.

Dat doen we via e-mail, telefoon en waar mogelijk chat. We maken hiervoor nieuwe e-mailadressen aan. Dit om te voorkomen dat wij herkend worden als testers. Bij partijen waarvan we weten dat ze een klantenservice delen (bijv. MyPhotofun, hetFotoalbum, Blokker) gebruiken we verschillende mailadressen.

Het samenstellen van de fotoboeken

In november en december bereiden we alle fotoboeken voor die we gaan bestellen bij de leveranciers. Dat kost uiteraard veel tijd. We verzamelen een groot aantal kwalitatieve stockfoto’s. Vervolgens maken we alle boeken identiek qua inhoud en opmaak (voor zover de software dat toelaat).

We reserveren een vast moment waarop we alle fotoboeken tegelijk bestellen. Dit jaar hebben we begin februari op 1 dag alle boeken van de 37 aanbieders besteld. Vanaf dat moment meten we de levertijd in weekdagen. Het eerste boek kwam na 1 dag al binnen, het merendeel na 3 dagen. Sommige pas na 3 weken.

Foto’s maken van alle fotoboeken

Na ontvangst van alle fotoboeken fotograferen we de verpakking van de fotoboeken en krijgen alle fotoboeken een sticker met een nummer. We plakken alle reclame op de kaft en in het boek af. Vervolgens fotograferen we alle pagina’s van ieder boek.

Kwaliteit fotoboeken beoordelen

De boeken gaan daarna naar onze testers. Dit jaar bestond ons testpanel uit 10 personen (waaronder 1 fotograaf - Jeroen bedankt voor je hulp!). Zij vellen een oordeel over de kwaliteit van een fotoalbum en bepalen wat het beste fotoboek is. Men kijkt onder andere naar scherpte en kleuren van foto’s, uitstraling van de kaft, afwerking van het fotoboek en naar de huidskleuren. Daarbij geeft men een cijfer van 1 tot 10 per testonderdeel.

We vragen iedereen om boeken niet los van elkaar, maar juist onderling met elkaar te vergelijken. Als alle testers hun werk hebben gedaan voegen wij de resultaten samen. Bij de beoordeling laten wij de scores op de kaft, de kleuren in het boek en de scherpte van foto’s zwaarder wegen, dan bijvoorbeeld het papier of de afwerking.

De score op het testonderdeel kwaliteit telt het zwaarst mee voor het eindresultaat.

Het beste fotoalbum uit onze test werd geleverd door Profotonet. Maar de albums van Saal Digital, Pixbook en Fotofabriek hoorden ook bij de mooiste fotoboeken.

Prijsvergelijking fotoboeken

Terwijl onze testers de boeken aan het beoordelen zijn, vergelijken wij de prijzen van alle fotoboeken. Dat doen we ook in hetzelfde weekend. Dit jaar hebben we dit eind april gedaan. We kijken daarbij naar de reguliere prijzen van aanbieders. Eventuele acties laten we buiten beschouwing.

Aanbieders die in onze test duur lijken te zijn, kunnen best aantrekkelijke acties hebben. Albelli is een voorbeeld van een aanbieder die relatief hoge prijzen hanteert, maar vaak prima acties heeft. Het kan dus de moeite lonen om ook naar actuele fotoboek kortingen te kijken (deeplink)

We bekijken de prijzen van 8 verschillende formaten fotoboeken. Dat doen we voor 4 verschillende diktes (24, 36, 60 en 80 pagina’s) en voor 3 verschillende afwerkingen (standaard, hoogglans en platliggend).

De beste fotoalbum leveranciers op het gebied van prijs zijn: Fotoalbums-maken, hetFotoalbum en Fotofabriek.

Cross check op software en service

Tijdens het maken van de fotoboeken vullen we eveneens alvast de testcriteria voor software in. We doen altijd een extra check. Dit omdat er bijna een half jaar verschil zit tussen het voorbereiden van het boek in de software en het daadwerkelijk publiceren van de test.

Ook bekijken we nogmaals de websites van aanbieders om te kijken of er nog wijzigingen zijn in de diverse service-opties die men biedt.

Onafhankelijkheid voor alles

Iedereen heeft een mening over hoe je een fotoboek test het beste kan maken. Wij hebben ervoor gekozen om het op deze manier vorm te geven. Maar we staan uiteraard altijd open voor feedback. Voor ons is het allerbelangrijkst om echt een onafhankelijke fotoalbum test uit te voeren.

We worden regelmatig benaderd door een nieuwe aanbieder met de vraag of ze de eerste positie in onze test kunnen kopen. Daar beginnen we nooit aan. Wij accepteren ook geen kortingscodes om een gratis fotoboek te proberen. Dit heeft twee redenen:

  1. wij willen geen verplichting voelen ten opzichte van een leverancier.
  2. Daarnaast zou het voor een leverancier zichtbaar worden wanneer wij een fotoboek bestellen. Dit willen wij niet, omdat dit het testresultaat kan beïnvloeden.

Objectieve testcriteria

In onze test gebruiken we zo veel mogelijk objectief meetbare criteria. Er zijn enkele criteria waar sprake is van enige subjectiviteit, zoals fotoboek kwaliteit. Om deze reden hebben wij de beoordeling van de fotoboeken uitbesteed aan ons testpanel.

Ons panel bestaat uit consumenten die een oordeel vellen over een boek. Net zoals ze dat normaal ook zouden hebben gedaan. In 2020 hebben ook voor het eerst een fotograaf toegevoegd aan ons testpanel.