Nummer 32 van 33

Optimalprint fotoalbum: te duur en niet goed genoeg

Het Optimalprint fotoalbum is na het debuut in de vorige test ook dit jaar weer beoordeeld. Onze eerste Optimalprint ervaring viel nogal tegen. En ook dit jaar is de uitkomst van onze fotoalbum vergelijking niet veel anders. De fotoboeken zijn (veel) te duur en de kwaliteit is op zijn best redelijk. 

Untitled-1Untitled-1Untitled-1
61 / 100
Duur
32 van 33
Redelijke kwaliteit
31 van 33
Redelijke service
26 van 33
Incomplete software
Online
Levertijd
10 dagen

Optimalprint fotoboek prijs:

Wil je een Optimalprint fotoboek bestellen? Dan is het wellicht even handig om te weten dat Optimalprint een van de duurste aanbieders is uit onze fotoalbum test. Men biedt in totaal 5 verschillende formaten fotoboeken. Al deze formaten zijn een stuk duurder dan bij de meeste andere aanbieders uit onze test.

Voor een A4 fotoboek (staand of liggend) betaal je bij Optimalprint €64,80. Dat is €17 tot €26 duurder dan bij partijen als Albelli CEWE of Fotogoed. En dan laten we voor het gemak Fotoalbums-maken nog even weg. Ons advies: deze aanbieder is echt veel te duur. 

De oorzaak van dit verschil zit met name in de verzendkosten. Deze zijn bijvoorbeeld voor een A4 fotoboek al bijna €30. Een bedrag waarbij je bij sommige aanbieders het boek, inclusief verzending voor hebt. 

Optimalprint software:

De software van Optimalprint is uitsluitend op de website te gebruiken. Het betreft een programma dat verreweg het minste is van alle pakketten die we hebben getest. Eigenlijk kan je alleen foto's in het boek plakken en kiezen uit een paar opmaakmogelijkheden. Welke optie ontbreken? Te veel om allemaal te benoemen, maar in ieder geval:

 • achtergronden (zijn er niet)
 • pagina-sjablonen (slechts 4)
 • fotobewerking (niet mogelijk)
 • foto's roteren
 • tekstbewerking

Wil je geautomatiseerd een fotoboek maken? Verwacht er dan ook niet te veel van. Je kan alleen je foto's selecteren en toevoegen. Vervolgens aanpassen, keuzes maken, sorteren of iets dergelijks zit er niet in. 

Levertijd Optimalprint fotoboek:

De levertijd van het Optimalprint fotoboek was relatief lang. Het duurde 10 dagen voordat het thuis bezorgd werd. 

Kwaliteit Optimalprint fotoalbum

na de ervaringen van vorig jaar waren we uiteraard bijzonder benieuwd naar het resultaat en de mening van ons testpanel. Optimalprint kreeg een van de laagste testscores van alle 33 aanbieders, een 7,5. Wat viel op:

 • Kaft: kleuren kunnen beter, scherpte ook
 • Jammer van de witte achterzijde (hier kan je geen foto plaatsen)
 • Zwart-wit foto's zijn beduidend minder als bij andere aanbieders
 • Afwerking van het binnenwerk was prima. Netjes recht ingeplakt
 • Kleuren zeer matig. Foto's zijn veelal te rood
 • Scherpte van de foto's is best goed
 • Huidskleuren vallen erg tegen (te rood)

Service:

De klantenservice van Optimalprint reageerde binnen 2 uur op e-mails. Dat is in vergelijking met andere aanbieders goed. Voor de rest vallen de service opties wat tegen. Geen cadeaupapier, cursussen oid.

Score per onderdeel

Kwaliteit
Prijs
Software
Levertijd
Service
70%
43%
59%
50%
73%

Review Optimalprint fotoalbum: conclusies

Optimalprint is helaas een van de mindere aanbieders uit onze test. Men is  te duur en de kwaliteit is niet goed genoeg. Als je dan ook nog eens beperkte software biedt en de levertijd relatief lang is, dan is de 32e plek goed verklaarbaar. 

Optimalprint

Review Optimalprint: eerdere ervaringen

Optimalprint is in de fotoalbum test van 2020 pas voor het eerst door ons getest. We hebben dus nog niet eerder reviews geschreven.  

Geen klantreviews

Zelf een review schrijven