Nummer 15 van 33

Smartphoto fotoalbum: 15e plek in de fotoboek test

Net als vorig jaar eindigt Smartphoto in de middenmoot van onze test. Ditmaal op de 15e plek. Dat is 1 plaatsje hoger dan vorig jaar. Opvallend is dat ons testpanel het fotoboek dit jaar wat lager waardeert dan in de vorige editie. 

Untitled-1
77 / 100
Prijzig
12 van 33
Goede kwaliteit
25 van 33
Redelijke service
24 van 33
Redelijk complete software
Online, App
Levertijd
3 dagen

Smartphoto fotoboek assortiment en prijzen

Het assortiment fotoproducten van Smartphoto is uitgebreid. Het varieert van diverse soorten wanddecoratie, foto-afdrukken, fotokalenders tot fotocadeau's. Ook fotoboeken ontbreken natuurlijk niet. Het assortiment fotoboeken is met 6 verschillende formaten wel wat beperkt. 

De prijzen van de Smartphoto fotoalbums zijn redelijk. In onze prijsvergelijking eindigt men dit jaar op een 12e plek. Daarbij moeten we wel aangeven dat de fotoalbums van Smartphoto standaard in platliggend formaat worden afgeleverd. Dat doen veel andere aanbieders niet en dat maakt de prijsvergelijking niet helemaal eerlijk ten opzichte van Smartphoto. 

Enkele prijzen vergeleken: 

 • Het A5 liggend fotoalbum is goedkoop: €22,78 voor 24 pagina's (slechts 4 aanbieders goedkoper)
 • Het A4 liggend fotoboek is duur: €37,78 voor 24 pagina's (slechts 8 aanbieders duurder)

Smartphoto software:

Het maken van een fotoalbum bij Smartphoto kan uitsluitend met behulp van online software. Dit programma, dat je dus via de website van Smartphoto gebruikt, is redelijk compleet. In de vorige editie van onze fotoalbum test was het nog niet mogelijk om het formaat fotoboek te wijzigen. Dat kan inmiddels wel.

Er zijn wel wat opties die we missen:

 • Geen mogelijkheid tot opslaan van eigen pagina sjabloon
 • Geen foto's transparant maken
 • Beperkte fotobewerkingsmogelijkheden

Als we kijken naar de optie om het fotoalbum automatisch te vullen, dan valt op dat de voorkant niet automatisch gevuld wordt. De autofill functie is niet slecht, maar blijft ver achter bij die van Albelli.

Waar Smartphoto in positieve zin opvalt is het aanbod themaboeken. Dit is bijzonder ruim!

Levertijd Smartphoto fotoalbum:

Net als in de vorige test, duurde het dit jaar slechts 3 dagen voordat we het fotoalbum thuis ontvingen. Daarmee behoort de Smartphoto levertijd tot de snelste uit onze fotoalbum test 2023. 

Het fotoboek blijkt netjes en stevig ingepakt. Voor ons is het niet nodig om extra reclame toe te voegen, maar we snappen dat dit qua marketing handig is.

Review Smartphoto fotoboek kwaliteit

De kwaliteit van het Smartphoto fotoalbum laten we natuurlijk weer controleren door ons panel. Dit panel, in 2023 bestaande uit een tiental consumenten, was nogal verdeeld over de kwaliteit.

Het Smartphoto fotoalbum eindigt op een ietwat tegenvallende 25e plek. Bij de vorige editie van onze test scoorde men nog in de top 10. Wel valt op dat de gemiddelde score van 7,51 niet verkeerd is en zelfs beter dan in de vorige test.  

Wat opvalt bij de beoordelingen van ons panel: 

 • De kleuren in het boek krijgen een iets lagere waardering van een aantal panelleden. Ze ogen donkerder dan bij fotoboeken van andere leveranciers
 • De oudere panelleden (60-plussers) zijn minder gecharmeerd van het dikke platliggende papier. De andere panelleden wel
 • De huidskleuren zijn redelijk, maar in vergelijking met andere boeken toch wat minder.
 • De kaft oogt scherp, maar is te licht van kleur. Meerdere panelleden geven daarom een wat lagere beoordeling
 • De afwerking van het boek is goed.

Review Smartphoto Service:

De score op het testonderdeel service was dit jaar weer wat tegenvallend. Dat lag overigens niet aan de reactiesnelheid van de klantenservice. Die was namelijk uitstekend (meestal binnen het uur via mail reactie). Maar Smartphoto mist nogal wat kansen om extra service te bieden. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • cursussen
 • de mogelijkheid om (evt tegen meerprijs) de barcode vd kaft te verwijderen
 • een chatfunctie
 • cadeauverpakkingen

Een echt belangrijk verbeterpunt vinden wij transparantie van de prijzen. Daar is Smartphoto niet duidelijk over. Je betaalt namelijk voor iedere bestelling een bedrag van €0,99 verwerkingskosten. Dat wordt pas bij betaling vermeldt.

Score per onderdeel

Kwaliteit
Prijs
Software
Levertijd
Service
75%
74%
79%
89%
74%

Smartphoto 25% korting

Heeft momenteel een fraaie actie op al haar producten. Er geldt deze maand een korting die kan oplopen tot 25% (afhankelijk van je bestelbedrag). Ga meteen naar de site van smartphoto en start met het maken van jouw favoriete fotoproduct.

Daarnaast is er een permanente actie op fotoboeken speciaal voor bezoekers van deze site. Je ontvangt 25% korting als je de code SP25AFFB gebruikt.

Bekijk actie

Conclusie van onze Smartphoto review

Onze Smartphoto ervaring is dit jaar weer redelijk goed. Men eindigt zoals gezegd op een 15e plek. Men zou relatief simpel een aantal posities kunnen stijgen, wanneer men bijvoorbeeld iets meer aandacht voor de afwerking van het boek zou hebben. 

Smartphoto

Review Smartphoto: lees eerdere ervaringen

Wij hebben Smartphoto en haar voorganger Webprint meerdere malen getest en daar vervolgens een review over geschreven. Zie hieronder een overzicht.

8 klantreviews
5/5
'Geen problemen, goede afwerking'
"Zelf heb ik nog nooit problemen gehad met Smartphoto. Makkelijk om producten samen te stellen (fotoboek, canvas, forex, fotomokken, ...), en steeds korting op hun zaken dankzij de actiecodes van Smartphoto .
De afwerking zelf vind ook ook steeds goed. Scherpe afdrukken, mooie kleuren, knap."
Door as op 9 oktober 2013
Untitled-1 4/5
'Zeer klantvriendelijk'
"Bij Webprint heb ik 3 canvas afdrukken laten maken van 40x30. De canvas doeken waren prachtig van kleur en mooie kwaliteit.... echter 2 van de drie doeken hadden lichte beschadiging. Even een mailtje met foto's van de beschadiging gestuurd en meteen 2 nieuwe canvas doeken ontvangen.
Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt, denk ik dan maar.... en de service is buitengewoon goed.
Probleem snel en naar tevredenheid opgelost. Dat is in deze tijd ook heel belangrijk."
Door Hetty op 1 oktober 2013
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'Mevrouw'
Smartphoto is klantonvriendelijk. Je bestelt er iets en als het dan verkeerd loopt, is het de schuld van de klant. Kaders zijn beschadigd, foto's verkeerd afgesneden. NOOIT bestel ik daar nog iets. Ga vooral maar eerst het lijstje af, want ze bengelen overal aan het staartje. Zelfs wat vriendelijkheid betreft.
Door Ontevreden op 8 augustus 2013
5/5
'Uitstekend'
Ik heb een schitterend fotoboek gemaakt van onze vakantie in Frankrijk. Het was gemakkelijker dan ik had gedacht.
Door Kathy op 28 februari 2013
Untitled-1 4/5
'Prima service'
"bij webprint heb ik ondertussen een aardig aantal (verschillende type) albums laten maken, en ja er ging ook wel eens wat verkeerd, maar zoveel tijd, aandacht en hulp als er bij geboden word, fantasties!ook worden de evt fouten kostenloos en snel veranderd.soms werd er gewoon een nieuw album gemaakt, zonder extra kosten dus!
de software is een tijd geleden veranderd en daar moest ik wel even aan wennen. maar de simpelheid ligt mij persoonlijk wel goed. de foto's moeten uitzich zelf spreken zonder allerei tovenarij! toegegeven dat het idd een beetje iripiri is dat de tekst elke ingesteld moet worden, dit was in het verleden niet zo.nog een heel klein minpuntje is dat bij de bassic boekjes het niet of glanzend fotopapier word afgedrukt.maar dat zal qua prijs wel niet kunnen.
al met al vind ik de snelheid van levering, de hulp, en de keuze prima ook vind ik het zeer prettige prijzen wat ze hanteren!een aanrader dus!"
Door Rosa op 30 oktober 2012
Untitled-1 4/5
'Zeer tevreden!'
"Ik heb er 8 boeken gemaakt. 4 Luxe en 4 Exclusief. De software is in het begin wel even wennen, maar ik heb alle foto´s die ik wilde gebruiken eerst in een map gekopiëerd (voor ieder boek een map)en die volledig geladen. Toen kon ik rustig foto´s selecteren en plaatsen waar ik wilde.

Ik ben zeer tevreden over het resultaat, de snelle levering en de snelle en vriendelijke service!

Ik kon gewoon foto´s als achtergrond gebruiken en onbeperkt foto´s toevoegen waar ik maar wilde. Een extra voordeel was dat ik ook voor en achter aan de binnenkant van de kaft foto´s kon plaatsen, waardoor ik niet 26 pag. maar 28 pag. had (allemaal mooi fotopapier).

Met de overzichtknop zie je alle pagina´s en kun je makkelijk pagina´s kopiëren, zodat je de layout die je gemaakt hebt opnieuw kunt gebruiken voor andere foto´s... je moet het maar even weten:)Ik heb al veel albums gemaakt bij verschillende websites maar ik ga hier in ieder geval terug."
Door John op 26 augustus 2012
Untitled-1Untitled-1Untitled-1Untitled-1 1/5
'Sotfware om gek van te worden'
je hebt wel veel doorzettingsvermogen nodig om steeds maar weer je foto's te uploaden naar de site, omdat na een periode maar een deel van je foto's overgebleven blijken te zijn om nog te verwerken. Daarnaast loopt het programma toch regelmatig vast. Dus inderdaad: heel vaak bewaren wat je hebt (als dat tenminste lukt). Het is dat ik er al zoveel uur ingestoken heb, anders was ik wel opnieuw begonnen met de Hema, wat me in het verleden veel beter is bevallen. Nu afwachten hoe het er uitgeprint uitkomt...
Door Lien op 2 augustus 2012
Untitled-1Untitled-1 3/5
'Nog veel onduidelijk'
"Het fotoboek is goedkoop, zeker als een kortingscode habt, die ze je om de haverklap toesturen. de soft is helaas erg onhandig om mee om te gaan. Je zit vaak op het verkeerde pictogram te klikken als je de foto wilt verkleinen, verplaatsen, helemaal weg wilt halen. Grote hoeveelheden tekst plaatsen is een ramp. De kleinste lettergroote is 8, dat klein lijkt, maar afgedrukt monsterlijk groot blijkt. Daardoor kun je je tekst niet kwijt, ook al vanwege de grote regelafstand. Vaak waarschuwingssignalen dat de tekst niet in het tekstblok past. het tekstblokkader over de rand heentrekken helpt, maar omdat er geen informatie over de snijrand is, is het moeilijk in te schatten of er iets van de tekst weg zal vallen, ook al staat de tekst zo te zien nog keurig op het blad. Ik kreeg later de waarschuwing dat ""er waarschijnlijk iets van de tekst weg zou vallen"", maar hoeveel cm. ik hem dan op moest schuiven, geen antwoord. Half transparente ondergronden, ook niet in de software, dus het bleef tobben met de tekst. Elke keer opnieuw het lettertype en grootte instellen! Het boek was er snel. Met wel de goede cover, maar met de verkeerde inhoud. De infolijn was goed bereikbaar, het probleem was redelijk snel verholpen. Het resultaat zag er goed uit, alleen ja, toch wat stukjes tekst afgesneden."
Door Illuster op 22 juni 2012

Zelf een review schrijven