Veelgestelde vragen

Een fotoalbum maken en printen, maar toch nog wat vragen? Of vragen over onze site?

Algemeen

Bij wie kan je het beste een fotoalbum maken en printen?

Als je onze testresultaten als uitgangspunt neemt, dan is onze stelling op basis van de test van 2020; Fotofabriek. Toch is deze vraag niet zo makkelijk te beantwoorden. Dat komt omdat voor iedere consument de criteria verschillen. Zo zal de een het liefst een fotoalbum maken en printen bij een aanbieder die een snelle levertijd heeft voor de fotoboeken. In dat geval is Printsy misschien wel de beste keuze. 

Bij een ander staat wellicht kwaliteit voorop. In dat geval zou je op basis van onze test wellicht voor Profotonet, Saal Digital of Pixbook gaan. Terwijl weer een andere consument de prijs van het (nog te printen) fotoboek het belangrijkste vindt. En voila: dan zijn Hetfotoalbum of Fotoalbums-maken ineens de beste aanbieders.

Wat ons betreft gaat het om het totaalpakket, maar dat verschilt dus per persoon.

Kan ik ook samen een fotoboek maken?

We ontvangen regelmatig de vraag of het ook mogelijk is om samen een fotoboek te maken. Dus met meerdere personen tegelijk aan een fotoboek te werken. Jazeker is dat mogelijk. Bekijk ook ons speciale artikel over het samen maken van een fotoalbum.

Creatief: kan ik ook zelf een fotoalbum maken en printen?

Het maken en printen van een fotoalbum is iets wat je natuurlijk ook zelf zou kunnen doen. Wat je nodig hebt, is afhankelijk van het type boek dat je maken wilt. Je kan bijvoorbeeld een kant en klaar boek kopen bij een boekhandel en via je eigen printer je foto’s printen en inplakken. Meestal zal je dan wel zien dat de kwaliteit van je eigen printer toch een stuk minder is dan die van een professionele afdrukcentrale.

Wil je toch zelf met je eigen foto’s een fotoboek maken, dan kan je natuurlijk ook via een online printcentrale, zoals Albelli, Fotogoed of Saal Digital je foto’s laten afdrukken en deze inplakken.

Een laatste optie is dat je zelf in een fotobewerkingspakket (bijv. Lightroom) jouw fotoboek maakt en deze op groot fotopapier print. De afzonderlijke bladzijden moet je dan natuurlijk wel inbinden.

Printen alle aanbieders de fotoboeken zelf?

Niet alle aanbieders printen fotoboeken in een eigen drukkerij. Sterker nog. Lang niet alle aanbieders hebben een eigen drukkerij.

Wat je vaak ziet is dat een aanbieder de software huurt van een drukkerij, daarbij ook gebruik maakt van printcentrale en de klantenservice van deze drukker. Deze drukker print en verstuurt dan de fotoboeken namens de aanbieder waar jij je fotoboek hebt gemaakt.

Het meest bekende voorbeeld van zo’n drukker is CEWE. Deze partij heeft een grote drukkerij staan waar partijen uit heel Europa afdrukken. In Nederland kan je daarbij denken aan onder andere AH Fotoservice, Pixum en Kruidvat. 

Als aanbieders dezelfde drukkerij gebruiken. Is dan de kwaliteit ook hetzelfde?

Nee, dat is niet het geval. Er zijn echt kwaliteitsverschillen zichtbaar tussen partijen die bij dezelfde centrale afdrukken. Dat gaat niet voor iedere drukkerij op, maar wel voor sommige partijen.

Om deze reden testen wij in onze fotoalbum test dan ook altijd alle boeken. Iets wat de Consumentenbond fotoalbum test vreemd genoeg niet doet.

Ik mis een aanbieder in jullie test?

Dat kan goed kloppen. Er zijn in Nederland misschien wel 100 partijen waar je een fotoalbum maken en printen kan. We proberen hier natuurlijk zo veel mogelijk aanbieders op te nemen, maar dat lukt niet altijd. Het kost namelijk veel tijd om onze test te maken. In totaal zijn we daar 2 tot 3 maanden per jaar dag in dag uit mee bezig.

Wij testen ieder jaar alle aanbieders door opnieuw een fotoboek te bestellen. We beginnen dan bij de aanbieders die we reeds in onze test hadden en proberen deze dan uit te breiden met nieuwe aanbieders. Een deel van de aanbieders zijn we simpelweg nog niet aan toegekomen om te testen.

Ook nemen we een deel van deze aanbieders nemen we bewust niet op, omdat het een ander merk is van dezelfde aanbieder. Het gaat dan bijvoorbeeld om Wijfotoservice. Dat is een ander merk van Smartphoto, die we reeds uitgebreid getest hebben. Het toevoegen van een dergelijke partij zou onze test wel groter maken, maar voegt geen waarde toe. 

Een andere reden waarom we een aanbieder niet opnemen is omdat men echt een heel ander product levert en de vergelijking dan niet eerlijk zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan het social media fotoboek van Resnap. 

Zijn jullie onafhankelijk?

Ja wij zijn onafhankelijk! Wij willen met alle plezier iedere partij toevoegen aan onze test, maar het is op geen enkele wijze mogelijk om een positie in onze test te kopen. 

Wij zullen ook nooit een gratis boek testen, omdat dit een verplichting schept richting een aanbieder en wij onafhankelijk willen blijven.

Wel zal je op onze website her en der een banner of een betaalde link zien langskomen. Daarvoor krijgen wij een vergoeding die wij gebruiken om:

  • onze jaarlijkse fotoalbum tests te kunnen bekostigen
  • bezoekers af en toe een cadeau te geven en
  • website kosten te betalen
Kan ik adverteren op jullie website?

Wilt u als bedrijf weten of wij u kunnen opnemen op onze website? Dit is mogelijk, maar onder voorwaarden. Wij zijn een onafhankelijke website en geven ten alle tijde ons eigen oordeel over een fotoboek. Het is niet mogelijk om een positie in onze test te kopen.

Wij willen ook nooit een gratis boek testen, omdat dit een verplichting schept richting een aanbieder en wij onafhankelijk willen blijven. Eventuele advertentie-inkomsten worden door ons gebruikt om de fotoalbum tests te kunnen bekostigen, bezoekers af en toe een cadeau te geven en website kosten te betalen..

Informeer naar de mogelijkheden via het contactformulier.

Ook een fotoalbum review schrijven?

Als je ons wilt verrassen met een leuke review en een aantal foto’s van een door jou zelf gemaakt fotoboek, dan staan wij daar natuurlijk voor open. Wij plaatsen daarom graag jouw review, want wij zijn altijd op zoek naar ervaringen van anderen.

Tenslotte zijn wij ook maar mensen en heb jij wellicht een heel ander beeld gekregen van een aanbieder. Of wellicht heb jij ervaringen met een aanbieder die wij nog niet kennen.

Onze test wordt ieder jaar uitgebreider, maar dat wil niet zeggen dat we ook echt alle aanbieders mee kunnen nemen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Albelli vs HEMA

Albelli en Hema zijn uit elkaar

Inmiddels al een verouderd artikel, maar toch ontvangen we nog regelmatig een vraag rondom de voormalig samenwerking tussen HEMA en Albelli. 

Vanaf februari 2016 laat HEMA laat haar fotoboeken niet meer drukken bij Albelli. Men stapte in eerste instantie over naar een onbekende leverancier (Webprint?), maar drukt sinds enige tijd haar fotoboeken af bij Fujiprint.

Albelli nu enige beste uit de Consumentenbond test

Albelli is na dit weekend de enige in Nederland die de titel “Beste uit de Consumentenbond Test” mag voeren. Zoals we al eerder hebben geschreven gaat deze test met name over afdruk- en boekkwaliteit en niet zozeer over prijs, service of levertijden. Maar kwaliteit is met recht ook één van de sterke punten van Albelli. En dat was het ook altijd van HEMA. In onze eigen (uitgebreidere) fotoalbum test van 2015 en ook in onze nieuwe fotoboek vergelijking kwam Albelli ook niet voor niets als beste op het onderdeel kwaliteit uit de test. HEMA weliswaar iets minder, maar scoorde altijd een ruime voldoende. Voor HEMA zal het zeker een uitdaging worden om zich na dit weekend te onderscheiden. En niet alleen op kwaliteit. Het is maar de vraag of de nieuwe afdrukcentrale de betrouwbaarheid, software, levertijden en kwaliteit van een Albelli kan evenaren. Wij achten dit onwaarschijnlijk.

Albelli (en anderen) profiteren

Waar de ene leverancier dus mogelijk wat marktaandeel gaat verliezen, profiteren anderen. Iedereen aast op de HEMA klant. En misschien Albelli wel het meest. Mensen zijn toch gewoontedieren en bij Albelli vinden de HEMA klanten de software die men gewend was, met dezelfde levertijden, iets betere kwaliteit (wat ons betreft) en zelfs iets goedkoper. Met een uitgebreid assortiment fotoboeken en andere producten, zoals wanddecoratie (foto op canvas, hout, aluminium) en andere fotoproducten kan het maar zo zijn dat Albelli verder gaat groeien. Het is vast geen toeval dat men juist op dit moment haar nieuwe Fotoalbum App opnieuw in de markt heeft gezet. Deze app was natuurlijk al een tijdje beschikbaar (zie ook onze eerdere review), maar er zijn nog steeds erg weinig aanbieders die een kwalitatieve app op de markt hebben en Albelli heeft dat wel. Om HEMA helemaal te vervangen als aanbieder hoeft Albelli het alleen nog maar mogelijk te maken om je oude HEMA fotoboek te kunnen importeren in de haar software. Contractueel afgedekt, toekomstmuziek of binnenkort al mogelijk? We zullen zien.

Software

Hoe kan ik mijn foto's makkelijk verwisselen van plek?

Je kent het wel. Net lekker bezig met je fotoboek en dan wil je het liefst je foto op een andere plek zetten. Sommige softwarepakketten bieden handige hulpmiddelen om dit snel en eenvoudig te doen. Hier lees je waar je deze opties kan vinden.

Bestaat er een programma waarbij ik mijn fotoboek kan opslaan als PDF?

In onze fotoalbum test hebben wij de software van 37 aanbieders bekeken. Er zijn slechts een beperkt aantal partijen die je de mogelijkheid bieden om een fotoboek op te slaan als PDF.

  • Bij Saal Digital kan je jouw fotoboek exporteren als PDF. Let op: er staat dan wel groot "Voorbeeldwaargave" op de bladzijden
  • Blurb geeft de mogelijkheid om het boek te exporteren
Het pakket van 2 aanbieders is hetzelfde. Kan ik dan een fotoboek van een andere aanbieder inladen?

Dat is sterk afhankelijk van de fotoalbum software. Voor iedereen die met de CEWE software werkt is dat wel mogelijk. Denk daarbij aan CEWE, Pixum, Kruidvat en AH Fotoservice.

Het is echter niet mogelijk bij:

  • Taopix software die gebruikt wordt door Fotogeschenk, HetFotoalbum, Fotoboeken.nl, MyPhotofun
  • Albelli software:: gebruikt door Vistaprint en Albelli

Het is een optie die niet is vrijgegeven in de software. 

Zijn alle softwarepakketten hetzelfde?

Nee, dat zijn ze niet. Over het algemeen kunnen we stellen dat er drie typen software zijn. Online software waarmee je direct op internet een fotoboek maken kan en offline software die je kan downloaden naar je pc. Daarnaast is een derde vorm populairder aan het worden, namelijk de software voor de iPad (tablet) en telefoon.

Online software

Het voordeel van online software is dat je niets hoeft te installeren op je computer (als is soms wel een plug-in nodig). Het nadeel van online software is dat de softwaremogelijkheden meestal beperkter zijn dan bij een pakket dat je kan downloaden. D

aarnaast vinden wij zelf het risico dat je je harde werk kwijt raakt bij een online pakket groter dan bij downloadbare software. Je computer hoeft immers maar uit te vallen… Wil je een online fotoboek maken dan is het handig om eens onze vergelijking van online software pakketten te bekijken.

Software om te downloaden

Software die je download om een fotoboek te maken en te laten printen is vrijwel altijd gebruiksvriendelijker en ook uitgebreider qua opties. Zo kan je meestal je foto’s veel beter bewerken en zijn ook tekstbewerkingsopties een stuk beter.

Software voor de iPad

Software om een fotoboek te maken op de iPad (tablet) of telefoon is in opkomst, maar momenteel ook nog summier qua opties. Er zijn momenteel nog maar een handvol aanbieders die deze software bieden. Maar dat dit in de toekomst meer zal worden, dat staat buiten kijf.

Softwarevergelijking

Bekijk onze complete softwarevergelijking voor de verschillen tussen de pakketten

 

Foto's importeren vanuit Social Media

Het is mogelijk om een fotoboek te maken en foto's direct vanuit bijvoorbeeld Instagram of Facebook te importeren. Bekijk onze softwarevergelijkingen voor de partijen waarbij dat mogelijk is, of ga bijvoorbeeld naar de site van resnap om een Social Media fotoboek te maken

Hoe kan ik het beste foto's bewerken?

Foto’s bewerken kan je natuurlijk doen in een programma zoals Photoshop. Maar veel softwarepakketten bieden ook redelijk tot goede opties. Bekijk onze uitleg hierover per pakket.

Hoe kan ik mijn foto's makkelijk verwisselen van plek?

Je kent het wel. Net lekker bezig met je fotoboek en dan wil je het liefst je foto op een andere plek zetten. Sommige softwarepakketten bieden handige hulpmiddelen om dit snel en eenvoudig te doen. Hier lees je waar je deze opties kan vinden.

Hoe voeg ik paginanummers toe?

Het toevoegen van paginanummers aan je fotoboek kan niet bij iedere aanbieder geautomatiseerd. Bekijk onze handleiding voor de (on)mogelijkheden per aanbieder.

Hoe kan ik pagina's verplaatsen van plek

Dat kan bij veel aanbieders. Wij hebben een uitgebreide handleiding geschreven voor het verplaatsen van pagina's in het fotoboek.

Kan ik mijn eigen foto als achtergrond gebruiken?

Ja dat kan. Veel fotoalbum aanbieders hebben in het softwarepakket de optie zitten om een eigen foto als achtergrond toe te voegen. Maar soms moet je maar net even weten hoe je dat doet. Lees onze uitleg over het toevoegen van een foto als achtergrond.

Kan ik achtergronden importeren uit een ander pakket?

Sommige fotopakketten kennen slechts een beperkt aantal achtergronden. Het is bij sommige pakketten mogelijk om achtergronden te exporteren en in te laden in een ander programma. Wij schreven hier een leuke handleiding over.

Mis je een vraag?

Stel je vraag dan aan ons! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Home