Tips en inspiratie

Fotoalbum test Consumentenbond

28 juni 2020Geen reacties

Albelli wint fotoboek test Consumentenbond

In 2017 publiceerde de Consumentenbond haar fotoboeken test. De Consumentenbond fotoboek test is zowel voor aanbieders als voor consumenten een belangrijke graadmeter. Wat opvalt is dat de Consumentenbond een uitgebreide test gemaakt heeft, die zich richt op een aantal onderdelen. Afdrukkwaliteit (40%), Boekkwaliteit (20%), Gebruiksgemak van de software (30%) en softwaremogelijkheden (10%) bepaalden het eindresultaat.

Hoewel de test wat minder uitgebreid is als onze eigen fotoalbum test uit 2017, komen de resultaten redelijk overeen. De resultaten van de Consumentenbond fotoalbum test en vooral ook de afwijkingen ten opzichte van onze eigen test vind je hieronder. Wil je liever onze actuele test (2020) bekijken? Lees dan hier verder

Fotoboek test Consumentenbond: kwaliteit

In de fotoalbum test van de Consumentenbond komt Albelli naar voren als de partij met de beste afdrukkwaliteit. In onze eigen fotoboek test van 2015 en ook in de test van 2016 was Albelli op het gebied van kwaliteit ook de winnaar. In alle fotoalbum testen sinds 2018 was dit niet het geval. Meestal bleek Profotonet kwalitatief de beste, maar waren Fotofabriek en ook Saal Digital vaak goed. Albelli behoorde wat kwaliteit betreft niet de tot beste leveranciers.

In ieder geval compliment voor Albelli voor deze knappe prestatie! In eerste instantie stond ook HEMA nog bij de uitslag van de consumentenbond test, maar sinds 15 februari 2016 mag HEMA het predicaat “Best getest” niet meer voeren omdat ze niet meer gebruik maken van de afdrukcentrale van Albelli. Test de kwaliteit van het Albelli boek

Onze algehele testwinnaar Fotofabriek, die in 2018 bij Radar nog wel de fotoalbum test won, eindigde in de test van de Consumentenbond niet als winnaar, maar leverde wel de beste boekkwaliteit. Fotogoed en Pixum, die bij ons ook goed naar voren kwamen, werden iets minder beoordeeld. 

Prijs fotoboeken is een belangrijk criterium

De prijs van een fotoboek wordt door de Consumentenbond niet meegenomen bij de bepaling van de testwinnaar. Voor ons zijn fotoalbum prijzen een belangrijk onderdeel van een fotoalbum test. Dat krijgen wij ook terug van onze bezoekers. Om die reden menen wij dat onze fotoalbum test gedetailleerder is dan die van de Consumentenbond.

Niet iedere aanbieder is even goedkoop. Door dit buiten de testresultaten te laten, wordt er geen volledig beeld geschetst en krijg je een vertekend beeld. Uit onze test blijkt dat je bij HetfotoalbumFotofabriek en Fotogeschenk de goedkoopste fotoboeken kan vinden. De prijs-kwaliteitverhouding is wat ons testpanel betreft het beste bij Fotofabriek en Fotogoed.

In onze eigen test vind je een prijs vergelijking van een 5 tal verschillende fotoboeken met 4 verschillende afwerkingen. 20 aspecten waarop de prijzen dus vergeleken kunnen worden. In de consumentenbond test wordt alleen aangegeven waar men het goedkoopste fotoboek gemaakt heeft (bij fotoboeken-maken.nl).

Fotoboek test Consumentenbond: andere verschillen

Er zijn veel overeenkomsten tussen de Consumentenbond fotoalbum test en onze eigen fotoboek vergelijking. Net als in onze test wordt kwaliteit als belangrijkste criterium gezien. Ook softwaremogelijkheden spelen een belangrijke rol. Het feit dat prijs niet wordt meegenomen hebben we hierboven al besproken. Andere verschillen zijn:

Niet iedere aanbieder echt getest?

Als we de individuele resultaten van de aanbieders die dezelfde afdrukcentrale gebruiken (bijvoorbeeld Albelli/HEMA en Bol.com/Kruidvat) bekijken, dan zien we dat in de Consumentenbond fotoalbum test deze aanbieders exact dezelfde score krijgen op alle criteria. Het lijkt erop, maar dat weten we niet zeker, dat er boeken zijn besteld van slechts 1 aanbieder en er vanuit gegaan wordt dat de afdruk- en boekkwaliteit dan ook voor de andere aanbieders hetzelfde zal zijn. Dat is vreemd, want de afdrukkwaliteit hoeft helemaal niet hetzelfde te zijn.

Levertijden niet als criterium

De levertijd van een fotoboek kan in sommige gevallen erg belangrijk zijn. Om deze reden hebben wij dit ook meegenomen in onze vergelijking. In de test van de Consumentenbond komt levertijd wel even kort aan de orde, maar is het geen criterium dat meetelt voor het eindresultaat in de test.

Fotoalbum test Consumentenbond: geen test van service

De service van de aanbieders werd door de Consumentenbond niet onderzocht. Dat is jammer, want er zijn grote verschillen tussen de diverse partijen. Gedurende het jaar testen wij op verschillende momenten middels e-mail, chat en telefoon de service van de aanbieders. Daarnaast doen we deskresearch op serviceaspecten. Uit onze test blijkt dat Fotofabriek, Fotogoed en Albelli de beste service leveren.

Ook een fotoboek maken?

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje