Veelgestelde vragen

Een fotoalbum maken en printen, maar toch nog wat vragen? Of vragen over onze site? Je vind de antwoorden hier.

Veelgestelde vragen:fotoalbum maken en printen

Zoals je van ons gewend bent bieden wij je een uitgebreid overzicht van aanbieders waar je een fotoalbum maken en printen kan. Maar daarnaast beantwoorden wij ook zeer regelmatig vragen van bezoekers van onze website. Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je op deze pagina. Mis je een vraag? Schroom niet en stel deze via onze contactpagina

Bij wie kan je het beste een fotoalbum maken en printen?

Als je onze testresultaten als uitgangspunt neemt, dan is onze stelling op basis van de test van 2016; Fotofabriek. Toch is deze vraag niet zo makkelijk te beantwoorden. Dat komt omdat voor iedere consument de criteria verschillen. Zo zal de een het liefst een fotoalbum maken en printen bij een aanbieder die een snelle levertijd heeft voor de fotoboeken. Bij een ander staat wellicht kwaliteit voorop. In dat geval zou je op basis van onze test wellicht voor Albelli, Fotogoed of Fotofabriek gaan. Terwijl weer een andere consument de prijs van het (nog te printen) fotoboek het belangrijkste vindt. En voila: dan is Hetfotoalbum ineens de beste aanbieder.

Wat ons betreft gaat het om het totaalpakket, maar dat verschilt dus per persoon.

Kan ik ook samen een fotoboek maken?

We ontvangen regelmatig de vraag of het ook mogelijk is om samen een fotoboek te maken. Dus met meerdere personen tegelijk aan een fotoboek te werken. Jazeker is dat mogelijk. Bekijk ook ons speciale artikel over het samen maken van een fotoalbum.

Creatief: kan ik ook zelf een fotoalbum maken en printen?

Het maken en printen van een fotoalbum is iets wat je natuurlijk ook zelf zou kunnen doen. Oude fotos kopieWat je nodig hebt, is afhankelijk van het type boek dat je maken wilt. Je kan bijvoorbeeld een kant en klaar boek kopen bij een boekhandel en via je eigen printer je foto’s printen en inplakken. Meestal zal je dan wel zien dat de kwaliteit van je eigen printer toch een stuk minder is dan die van een professionele afdrukcentrale.

Wil je toch zelf met je eigen foto’s een fotoboek maken, dan kan je natuurlijk ook via een online printcentrale, zoals Fotofabriek je foto’s laten afdrukken en deze inplakken.

Een laatste optie is dat je zelf in een fotobewerkingspakket jouw fotoboek maakt en deze op groot fotopapier print. De afzonderlijke bladzijden moet je dan natuurlijk wel inbinden.

Printen alle aanbieders de fotoboeken zelf?

Niet alle aanbieders printen fotoboeken in een eigen drukkerij. Sterker nog. Lang niet alle aanbieders hebben een eigen drukkerij. Wat je vaak ziet is dat een aanbieder de software huurt van een drukkerij, daarbij ook gebruik maakt van printcentrale en de klantenservice van deze drukker. Deze drukker print en verstuurt dan de fotoboeken namens de aanbieder waar jij je fotoboek hebt gemaakt.

Het meest bekende voorbeeld van zo’n drukker is CEWE. Deze partij heeft een grote drukkerij staan waar partijen uit heel Europa afdrukken. In Nederland kan je daarbij denken aan onder andere Fotoalbum.nl, Bol.com, Pixum en Kruidvat.

Als aanbieders dezelfde drukkerij gebruiken. Is dan de kwaliteit ook hetzelfde?

Nee, dat is niet het geval. Er zijn echt kwaliteitsverschillen zichtbaar tussen partijen die bij dezelfde centrale afdrukken. Dat gaat niet voor iedere drukkerij op, maar wel voor sommige partijen. Om deze reden testen wij in onze fotoalbum test dan ook altijd alle boeken. Iets wat de Consumentenbond test vreemd genoeg niet doet.

Ik mis een aanbieder in jullie test?

Dat kan goed kloppen. Er zijn in Nederland misschien wel 100 partijen waar je een fotoalbum maken en printen kan. We proberen hier natuurlijk zo veel mogelijk aanbieders op te nemen, maar dat lukt niet altijd. Het kost namelijk veel tijd om onze test te maken. In totaal zijn we daar 2 tot 3 maanden per jaar dag in dag uit mee bezig.

Wij testen ieder jaar alle aanbieders door opnieuw een fotoboek te bestellen. We beginnen dan bij de aanbieders die we reeds in onze test hadden en proberen deze dan uit te breiden met nieuwe aanbieders. Een deel van de aanbieders zijn we simpelweg nog niet aan toegekomen om te testen.

Ook nemen we een deel van deze aanbieders nemen we bewust niet op, omdat het een ander merk is van dezelfde aanbieder. Het gaat dan bijvoorbeeld om Wijfotoservice. Dat is een ander merk van Webprint (en ook Print Things), die we reeds uitgebreid getest hebben. Het toevoegen van Wijfotoservice zou onze test wel groter maken, maar voegt geen waarde toe. Ons advies: kies gewoon Webprint.

Een andere reden waarom we een aanbieder niet opnemen is omdat men echt een heel ander product levert en de vergelijking dan niet eerlijk zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan het social media fotoboek van Resnap. Maar ook bijvoorbeeld het fotoboek van Profotonet. Profotonet gebruikt een wezenlijk andere productie techniek dan de aanbieders uit onze test. Dat levert weliswaar hoge kwaliteit op, maar is ook vele malen duurder.

Het pakket van 2 aanbieders is hetzelfde. Kan ik dan een fotoboek van een andere aanbieder inladen?

Helaas is ook dat niet altijd mogelijk. Als je bijvoorbeeld de softwarepakketten van CEWE (Bol.com, Fotoalbum.nl, Kruidvat) bekijkt, dan kan je een fotoboek wat je bij de een hebt gemaakt niet openen in een ander pakket. Dit is een optie die niet is vrijgegeven in de software. Wat je in het geval van CEWE wel kan doen, is beide pakketten naast elkaar openen en vervolgens middels CNTL+A alle pagina’s selecteren, deze vervolgens kopieren en weer plakken in het andere pakket.

Het pakket van Topfotoalbum, Binqy, MyBKS (inmiddels failliet), Profotonet en Henzo is ook zo’n pakket waar je helaas ook geen reeds opgeslagen fotoalbum van een andere aanbieder in kan openen. Wij hebben samen met een aantal bezoekers dit op veel verschillende manieren geprobeerd, maar dit is helaas niet gelukt.

Zijn alle softwarepakketten hetzelfde?

Nee, dat zijn ze niet. Over het algemeen kunnen we stellen dat er drie typen software zijn. Online software waarmee je direct op internet een fotoboek maken kan en offline software die je kan downloaden naar je pc. Daarnaast is een derde vorm populairder aan het worden, namelijk de software voor de iPad (tablet) en telefoon.

Online software

Het voordeel van online software is dat je niets hoeft te installeren op je computer (als is soms wel een plug-in nodig). Het nadeel van online software is dat de softwaremogelijkheden meestal beperkter zijn dan bij een pakket dat je kan downloaden. Daarnaast vinden wij zelf het risico dat je je harde werk kwijt raakt bij een online pakket groter dan bij downloadbare software. Je computer hoeft immers maar uit te vallen… Wil je een online fotoboek maken dan is het handig om eens onze vergelijking van online software pakketten te bekijken.

Software om te downloaden

Software die je download om een fotoboek te maken en te laten printen is vrijwel altijd gebruiksvriendelijker en ook uitgebreider qua opties. Zo kan je meestal je foto’s veel beter bewerken en zijn ook tekstbewerkingsopties een stuk beter.

Software voor de iPad

Software om een fotoboek te maken op de iPad (tablet) of telefoon is in opkomst, maar momenteel ook nog summier qua opties. Er zijn momenteel nog maar een handvol aanbieders die deze software bieden. Maar dat dit in de toekomst meer zal worden, dat staat buiten kijf.

 

Softwarevraag: hoe kan ik mijn foto's makkelijk verwisselen van plek?

Je kent het wel. Net lekker bezig met je fotoboek en dan wil je het liefst je foto op een andere plek zetten. Sommige softwarepakketten bieden handige hulpmiddelen om dit snel en eenvoudig te doen. Hier lees je waar je deze opties kan vinden.

Softwarevraag: hoe kan ik het beste foto's bewerken?

Foto’s bewerken kan je natuurlijk doen in een programma zoals Photoshop. Maar veel softwarepakketten bieden ook redelijk tot goede opties. Bekijk onze uitleg hierover per pakket.

Softwarevraag: hoe voeg ik paginanummers toe?

Het toevoegen van paginanummers aan je fotoboek kan niet bij iedere aanbieder geautomatiseerd. Bekijk onze handleiding voor de (on)mogelijkheden per aanbieder.

Softwarevraag: kan ik pagina's van plek verwisselen

Dat kan bij veel aanbieders. Wij hebben hier een uitgebreide handleiding voor geschreven.

Softwarevraag: kan ik mijn eigen foto als achtergrond gebruiken?

Ja dat kan. Veel fotoalbum aanbieders hebben in het softwarepakket de optie zitten om een eigen foto als achtergrond toe te voegen. Maar soms moet je maar net even weten hoe je dat doet. Lees onze uitleg

Softwarevraag: kan ik achtergronden importeren uit een ander pakket?

Actie van de maand

Albelli

Fotoalbum aanbieders

Over Tips Fotoalbum Maken

Over Tips fotoalbum maken: wij vergelijken fotoboeken

Tips fotoalbum maken is een initatief van ervaren gebruikers van fotoalbum software. Tips fotoalbum maken wil haar ervaringen delen om voor de nieuwe gebruiker de drempel te verlagen om zelf online fotoalbums maken. Sinds 2007 voeren wij jaarlijks de fotoalbum maken test uit. Sinds 2009 publiceren we deze ook op internet en dit jaar is deze fotoalbum test uitgebreider dan ooit.
Op deze website staan verder allerlei tips die het samenstellen van een fotoboek nog leuker en makkelijker voor je maken. Adviezen voor de beste foto-albumsites, een fotoalbum test, tips om de kwaliteit van je fotoboek te verbeteren, fotoboek maken en fotoalbum kortingen. Een fotoalbum vergelijk geeft u inzicht en zorgt ervoor dat je het beste fotoboek maken kan. Start meteen met het fotoboek maken na het lezen van onze fotoboek vergelijking en fotoalbum test.
Wij houden je via deze website op de hoogte van onze ervaringen bij het fotoalbum maken. Heb jij ervaringen bij het Fotoboek maken voor ons? Heb jij nog goede tips, vragen of opmerkingen voor tips fotoalbum maken? Wij stellen feedback op deze website over fotoboek maken op prijs!
Mail dan naar info@tipsfotoalbummaken.nl

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wordt lid van onze nieuwsbrief en ontvang fotoboek aanbiedingen, tips en nieuwtjes

Je hebt je succesvol ingeschreven. Je ontvangt zo een bevestigingsmail, waarmee je je definitieve akkoord kan geven.