Tips en inspiratie

Foto’s ordenen en selecteren met deze 7 tips!

21 augustus 2020Geen reacties

Foto’s ordenen en selecteren is een hele klus. Zeker als voorbereiding op het maken van een fotoalbum of fotocollage. Wij geven je 7 tips om foto’s beter te ordenen en de juiste plaatjes te selecteren.

Foto's ordenen en selecteren is een heel werk

Foto's ordenen en selecteren is een heel werk

Vaak erg onderschat: foto's ordenen en selecteren

Het ordenen van foto's voor het maken van een fotoboek is één van de meest onderschatte activiteiten. Wil je bijvoorbeeld een mooi jaarboek maken, dan kost het bnest veel tijd om alle foto's te verzamelen. Vaak staan foto's op de telefoon, in Whatsapp gesprekken of op een iPad. En als je alle foto's dan bij elkaar hebt, dan moet je vaak nog een schifting maken. Maar hoe kan je dat nu slimmer doen?

 

1. Beheer foto's op één plek of zorg voor een goede synchronisatie tussen jouw devices

Maak je foto’s met een fotocamera? Zet ze dan zo snel mogelijk op je laptop of pc. Heb je een Mac, dan kan je de foto’s direct in de app Foto’s zetten. Heb je een windows computer? Bekijk dan zeker tip 2.

Maak je foto’s met je smartphone? Zorg dan voor een goede synchronisatie tussen jouw telefoon en bijvoorbeeld een Cloud omgeving. Op die manier voorkom je dat je foto’s verliest of dat je extra handelingen moet verrichten om foto’s op meerdere locaties te bewaren.

2. Bedenk een logische mappenstructuur voor alle devices

Als je een fotoalbum of een fotocollage maken wilt, dan helpt het als je jouw foto’s makkelijk en geordend kan terugvinden. Wij doen dit door fotomappen aan te maken op onze computer. Geef een goede indeling aan fotomappen op zowel smartphone als laptop/pc. Je kan bijvoorbeeld de bovenliggende mappen een naam met jaartallen geven, gevolgd door een verdere mapindeling met maanden en benamingen van speciale gebeurtenissen. Voorbeeld:

  • Bovenliggende map: 2020
  • Onderliggende map: 2020-02-22 – Skivakantie Oostenrijk

Tip! Begin altijd met het jaartal. Op deze manier sorteer je namelijk eenvoudig op basis van datum in de bovenliggende map. Op deze manier kan je de foto’s voor jouw vakantie fotoalbum eenvoudig terugvinden.

3. Neem regelmatig de tijd om foto’s te ordenen

Als je iedere maand of twee maanden even een momentje neemt om jouw foto’s te ordenen, dan ben je altijd bij. Dat scheelt tijd bij het foto’s selecteren voor jouw fotocollage of album.

Maak je geregeld foto’s met je smartphone? Markeer foto’s dan eenvoudig als favoriet (een functionaliteit van zowel iOs- als Androidtoestellen).

4. Maak bij veel foto’s gebruik van tools als Adobe Lightroom voor selecties

Lightroom is een erg handige tool voor het selecteren van foto’s, maar ook voor het maken van fotoboeken. Je bekijkt je foto’s op het volledige scherm met de sneltoets F. Vervolgens markeer je een foto als 'gekozen' met de sneltoets P (voor Pick). Of keur je een foto af met de sneltoets X. Adobe Lightroom is echter niet gratis. De kosten zijn €12,09 per maand.

Gelukkig kan je ook in de Windows verkenner snel en makkelijk foto’s selecteren. Met de sneltoets CNTRL+A selecteer je alle foto’s. Hou vervolgens de SHIFT toets ingedrukt en selecteer met de muis de foto’s die je niet wilt selecteren. Je kan het ook omgekeerd door: hou de SHIFT toets ingedrukt en selecteer de foto’s die je wilt toevoegen aan een map of fotoalbum. Tip: klik in de verkenner op "Beeld"en selecteer "Extra Grote pictogrammen" om snel een selectie te kunnen maken.

foto's selecteren en ordenen op Mac

foto's selecteren en ordenen op Mac

5. Verwijder direct mislukte en gelijkende foto’s

Het heeft natuurlijk geen zin om slechte foto's te bewaren. Denk daarbij aan onscherpe foto’s, verkeerd belichte foto’s, wazige foto’s of foto’s waarop mensen minder voordelig staan afgebeeld. Mislukte foto’s direct verwijderen is de snelste manier om de beste foto’s te behouden. Anders blijf je ze tegenkomen en nemen ze onnodig veel ruimte in.

Hetzelfde geldt voor gelijkende foto’s; veel mensen maken meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp. Kies de mooiste uit de reeks en verwijder de rest. Beoordeel op basis van scherpte, belichting en details.

In dit artikel vind je een aantal leuke tips voor het maken van goede foto’s.

6. Ga maximaal 2 keer door je foto’s

Het heeft geen zin om telkens mappen door te lopen om foto’s op te schonen. Probeer dit in maximaal twee keer te doen.

  • Ronde 1: verwijderen van mislukte foto’s
  • Ronde 2: foto’s selecteren die je écht goed vindt en wil gebruiken voor bijv. een canvas, fotocollage of een fotoboek

7. Leg bijzondere momenten direct vast in een fotoboek!

Denk bijvoorbeeld aan vakanties, geboortes, festivals, feestjes en trouwerijen. Dit heeft enkele voordelen: Je hoeft nooit meer te speuren naar foto’s op je device. Je pakt het boek erbij om herinneringen op te halen. Met het maken van fotoboeken dwing je jezelf ook om regelmatig je foto’s te ordenen en selecteren, zodat je het overzicht niet meer verliest. 

Lees onze fotoalbum test om de fotoalbum aanbieder te kiezen die het beste past bij jouw wensen.

Je kan uiteraard ook een van onderstaande kortingen gebruiken of zoeken naar andere fotoboek kortingsacties op deze pagina.

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje