Tips en inspiratie

Mooie foto's maken voor je fotoboek

21 juni 2019Geen reacties

Het maken van een fraai fotoalbum begint bij het maken van mooie foto’s met spiegelreflex of bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Want zonder goede foto’s kan je nog zo je best doen op een fotoboek, maar dan is de kans redelijk groot dat het niet wordt wat je er wellicht wel van had verwacht. Om deze reden hebben wij enkele tips voor je toegevoegd voor het maken van mooie foto's. 

Hoe maak je mooie foto's? 11 eenvoudige tips

We ontvangen best vaak vragen van bezoeker van onze website over fotoboeken, maar zeker ook over fotograferen in het algemeen. Vragen die regelmatig langskomen zijn "Hoe maak je de perfecte foto" of een variant daarop die we wel eens krijgen "hoe kan je mooie foto's maken. leuke vragen, maar ook best lastig te beantwoorden omdat dit natuurlijk best wel afhangt van jouw persoonlijke smaak. We hebben om je te helpen 11 tips op een rijtje gezet die je helpen om mooie foto's te maken. 

Tip 1: Zorg voor oogcontact

Oogcontact op een foto is erg belangrijk, net als in het dagelijks leven. Het kan een foto tot leven brengen en net dat beetje extra aan een fotoalbum geven. Je zult ook merken dat andere mensen jouw foto's mooier vinden. 

Tip 2: Neem geen drukke achtergrond

Als je een foto maakt. Kies dan voor een simpele achtergrond. Dan komt alle aandacht op jouw onderwerp en springt je foto er dus nog meer uit.

Tip 3: Denk aan het daglicht

Het daglicht kan erg bepalend zijn voor je foto. Het helpt om ook overdag een flitser te gebruiken. Het voelt onnatuurlijk, maar haalt de schaduwen uit het gezicht van jouw favoriete oma, waardoor de foto echt beter wordt.

Tip 4: Let op het tijdstip van de dag

Het tijdstip voor het maken van een foto is heel belangrijk. Dit omdat het licht elk moment van de dag anders is. Fotograferen in de ochtend of het einde van de dag heeft onze voorkeur, omdat het licht schitterend is en de schaduwen mooi.

Tip 5: Houd je onderwerp dichtbij

Probeer altijd maximaal twee meter afstand van jouw onderwerp te houden (uitzonderingen daargelaten). Je wilt immers je foto volledig vullen.

Tip 6: Plaats het onderwerp niet in het midden

Veel mensen maken een foto met daarop het onderwerp in het midden. Wellicht logisch om te doen, maar door jouw onderwerp net naast het midden te plaatsen komt jouw foto veel meer tot leven.

Tip 7: Fotografeer niet horizontaal, maar ook in de lengte

Ken je dat? Je houdt het fototoestel meestal in de normale stand. Maar door af en toe te fotograferen in de lengte kan je hele leuke effecten krijgen.

Fotografeer in de lengte

Fotografeer in de lengte

Tip 8: Probeer je onderwerp in de juiste positie te zetten

Probeer je foto te regisseren. Misschien wat minder spontaan, maar als je de mogelijkheid hebt kan je wel een extra dimensie geven aan je foto. Een paar aanwijzigingen kunnen voldoende zijn en maken dat je foto tot leven komt.

Tip 9: Neem onverwachte foto’s

Misschien een beetkje tegenstrijdig met tip 8, maar als je onderwerp niet weet dat je fotografeert worden je foto’s veelzijdiger. Iemand die aan het werk is in de tuin, aan het spelen op de schommel of een praatje maakt kan ook erg leuk zijn.

Tip 10: mooie foto's maken met spiegelreflex

Een spiegelreflexcamera kent ontzettend veel mogelijkheden om mooiere foto's te maken. Denk daarbij aan het gebruik van de juiste ISO instellingen, maak ook aan lenzen en voorinstellingen. We gaan in op deze mogelijkheden bij dit artikel. 

 

Tip 11: mooie foto's maken met mobiel

Enkele jaren geleden was het ondenkbaar, maar tegenwoordig kan je met vrijwel iedere (moderne) mobiele telefoon prima foto's maken. De meeste mobiele telefoons hebben een camera met genoeg megapixels en vaak eigen apps om foto's leuker te maken. Er zijn uiteraard ook apps om foto's een extra leuke look te geven. Een van deze (gratis) apps is Prisma die ontzettend veel filters kent waarme je foto's kan aanpassen / optimaliseren. 

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje