Tips en inspiratie

Baby fotoboek maken | Met 11 tips een mooi album

22 februari 2021Geen reacties

Wil jij een baby fotoboek maken? Bijvoorbeeld als herinnering aan de eerste geweldige periode met jullie pasgeboren kind? Maak het mooi, origineel en heel bijzonder: gebruik onze 11 tips om er een geweldig album van je baby van te maken.

Baby album maken: 11 handige tips voor jouw fotoboek

Baby album maken: 11 handige tips voor jouw fotoboek

11 tips om een mooi babyfotoboek te maken

Hoe maak je het mooiste fotoalbum van je baby? Het is misschien wel de mooiste herinnering die je over een paar jaar zal hebben. En sterker nog, die je heel je leven bij je houdt of meegeeft aan je kleine die dan natuurlijk niet meer zo klein is.

Veel ouders die een baby fotoboek maken genieten enorm van alle leuke momenten waar ze daarmee weer aan terugdenken. En toch ontbreekt er soms iets, omdat het allemaal niet zo origineel en leuk is als bij sommige anderen. Of omdat je het lastig vindt om er steeds iets origineels van te maken.

Daarom geven we je 11 handige tips om een fotoboek van je baby te maken. We helpen je inspiratie op te doen om mooie babyfoto’s te maken en die daarna op een leuke manier in het album te verwerken. Zo heb je een geweldige herinnering, die bovendien meer dan de moeite waard is om ook aan anderen te laten zien.

1. Vergeet de zwangerschap niet

Ga je een fotoalbum van je baby maken? Dat begint natuurlijk niet bij de geboorte van je kleine wonder. Je zou daarmee heel de zwangerschap vergeten, die ook ontzettend waardevol (en pijnlijk of vermoeiend) zal zijn geweest.

Waarschijnlijk heb je daar ook heel mooie foto’s van, die er natuurlijk bijhoren om de echte eerste momenten te laten zien. Dus ga je een baby album maken? Zorg er met de foto’s van de zwangerschap voor dat je echt bij het begin begint, waarmee je meteen heel origineel kunt openen. Enkele leuke foto-ideeën:

  • Maak iedere maand een foto van jouw groeiende buik
  • Digitaliseer jouw echo foto's of maak een 3D echo
  • Maak een eerste gezinsfoto met jullie jongste aanwinst nog in de "verpakking"

 

2. Verzamel foto's van alle 'eerste keren’

Je wilt daarna natuurlijk een fotoalbum van je baby maken, dus die is vanaf dat moment de absolute hoofdpersoon. Je kleine wonder staat centraal, zowel op de foto als in wat er allemaal gebeurt. En dat kun je op een mooie manier vastleggen, aan de hand van de eerste keren.

Fotografeer bijvoorbeeld de eerste keer dat je de naam bekendmaakte, fotografeer de eerste keer in de handen van mama (en van papa natuurlijk) en maak een foto van de eerste keer in kleertjes. Daarnaast kun je denken aan:

  • de eerste keer dat je kleine een nachtje doorsliep
  • de eerste keer in bad
  • de eerste keer een luier verschonen
  • echt leuk wordt het natuurlijk met het eerste lachje
  • de eerste keer in de box
  • de eerste keer omrollen.

Maak zoveel mogelijk foto’s van de eerste keer, tot en met de eerste woordjes, de eerste stapjes en bijvoorbeeld het eerste tandje of de eerste kerst. Je krijgt maar één keer de kans om dit vast te leggen, waarna je er een leuke eerste keer-pagina in het fotoalbum van je baby van kunt maken.

3. Fotografeer ook de knuffel

Heeft je kleine zijn of haar koekel altijd bij zich? Of is er een andere knuffel die echt niet mag ontbreken om lekker te slapen, gewoon even te zitten of lekker bij jou te komen liggen? Hoe belangrijk jij ook voor ‘m bent, de kans is groot dat de knuffel minstens een vergelijkbare rol heeft.

En dan is het dus heel leuk om ook de knuffel op de foto te zetten voor het babyalbum dat je wilt maken. Zo kun je een fotoboek van je baby maken waarin ook de knuffel een belangrijke rol speelt. Een knuffel die er misschien zelfs nog wel bij zal zijn als jullie er de eerste keer samen doorheen bladeren. 

Baby fotoboek: ga voor een groot formaat

Baby fotoboek: ga voor een groot formaat

4. Ga voor lekker groot

Ben je normaal gesproken niet zo van de fotoboeken of is het gewoon weer even geleden dat je die maakte? Dan is het misschien lastig om daarvoor het juiste formaat te kiezen.

Onze tip? Kies een formaat en ga daarna altijd voor een maatje groter. De foto’s zijn prachtig om te zien, als je ze lekker groot laat afdrukken. Moderne camera’s hebben voldoende resolutie om dat allemaal heel scherp te maken, waardoor je je daar gelukkig geen zorgen over hoeft te maken. Met de grote foto’s kun je een baby fotoalbum maken om samen van te genieten. En waarnaar ook opa en oma mee kunnen kijken, die al snel meer moeite zullen hebben met foto’s die je te klein laat afdrukken.

Omdat iedere leveranciers verschillende prijzen hanteert en lang niet alle formaten beschikbaar heeft, is het misschien verstandig om even te kijken wat het aanbod is. Je kan dit snel zien in onze fotoalbum test of in de prijsvergelijking van fotoboeken

5. Selecteer de mooiste foto's (en varieer in beeld!)

Ga je een fotoboek maken van je baby? Dan is de kans groot dat je daarvoor honderden of zelfs duizenden foto’s tot je beschikking hebt. En die zou je natuurlijk het liefst allemaal afdrukken, dat begrijpen we heel goed. Toch zal je keuzes moeten maken, want iedere fotoalbum aanbieder heeft een maximum aantal bladzijden die je in een boek kunt afdrukken.

Selecteer de mooiste foto’s en probeer daarmee vooral te variëren. Dus heb je een foto van dichtbij, een foto van wat verder weg en een foto speciaal van onderen of juist van boven? Door die af te wisselen wordt het een leuk en speels boek. En maak op die manier ook ruimte voor de knuffel, voor het bedje en bijvoorbeeld voor jullie zelf. Met meer variatie wordt het leuker om er doorheen te bladeren en krijgen de mooiste foto’s alle aandacht die ze verdienen. 

We hebben enige tijd geleden een leuk artikel geschreven over het ordenen en selecteren van foto's. Misschien haal je daar nog wat extra inspiratie uit. 

6. Kies een leuke achtergrond

Veel van de foto’s van je kleine komen nog veel leuker uit als je daar een mooie achtergrond bij kiest. Dus bekijk de hartjes, de bloemetjes en natuurlijk de roze en de blauwe tinten. Je babytje staat centraal in een prachtige omgeving, waaraan je zal merken dat het fotoboek echt leuker wordt om doorheen te bladeren.

7. Houd het eerste levensjaar netjes bij

Als je het baby fotoalbum al gaat maken ben je misschien al aan de late kant, omdat het belangrijk is om met name het eerste jaar alles zo netjes mogelijk bij te houden. En dat valt niet mee als je het allemaal uit je hoofd moet doen, dus gelukkig is er handige software beschikbaar. Bij Fotofabriek heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een project online aan te maken. Je kunt het fotoboek opslaan tot 60 dagen na de laatste wijziging. Voeg je regelmatig nieuwe foto’s en verhaaltjes toe? Dan maak je het een stuk makkelijker om alles netjes bij te houden.

Wij hebben zelf een website voor onze oudste opgezet waarop we iedere dag een blogpost aanmaakten. Daarbij voegden we ook meteen enkele foto's toe. Na afloop van ieder kwartaal maakten we dan een kwartaalboek. We kopieerden de tekst van de site en voegden de foto's toe. Inmiddels is hij bijna 7 en vindt hij het geweldig om te lezen wat hij als baby heeft gedaan.

8. Speel met de lay-out van het fotoboek

Misschien heb je zelf nog wel een fotoboek liggen, van toen je net zo klein was als je baby. Waarschijnlijk staan de foto’s netjes met z’n vieren geordend per pagina en zit er weinig variatie in. Dat was toen gebruikelijk, maar is natuurlijk niet erg leuk om doorheen te bladeren en naar te kijken.

Tegenwoordig kan dit gelukkig heel anders, als je een fotoboek gaat maken van je baby. Je kunt spelen met de lay-out, bijvoorbeeld door eerst een paar kleine en dan ineens een heel grote foto te gebruiken. Of door een volledige pagina (of zelfs 2) in te richten voor 1 foto waar je zo blij mee bent. Speel met de layout, om het boek meteen een stuk leuker te maken om doorheen te bladeren.

Bekijk vooral ook even ons artikel over het maken van een leuke fotoboek cover.

Fotoalbum baby: niet alle foto's hoeven per se digitaal te zijn. Voeg ook iets fysieks toe

Fotoalbum baby: niet alle foto's hoeven per se digitaal te zijn. Voeg ook iets fysieks toe

9. Plak een plukje haar

De foto’s zijn natuurlijk het belangrijkste in het album dat je van je baby maakt. Toch kun je gebruik maken van wat andere leuke extra’s die het nog een stuk levendiger maken. Knip je bijvoorbeeld voor het eerst het haar van je kleine? Houd een beetje apart en plak dat erbij in het fotoalbum.

En gebruik op die manier een stofje of andere materialen van waar je baby druk mee is of waar jij zo blij van werd en misschien wel wordt. Het brengt je fotoboek van je baby tot leven, omdat je daarin meer gebruikt dan de foto’s alleen.

10. Zet randen om een foto heen

Rondom zowel de foto’s als het andere dat je gebruikt in het fotoalbum dat je maakt van je baby kun je mooie randen plaatsen. Dus maak het sierlijk, ga voor strak of een andere vorm die het bijzonder maakt. Laat je creativiteit de vrije loop, voor een boek waar je zowel zelf, straks met je kleine als met anderen om je heen op een leuke manier doorheen kunt bladeren.

11. Zet er leuke quotes bij

Ten slotte kun je bij de foto’s natuurlijk leuke quotes zetten. Google naar uitspraken die je geweldig vindt of luister goed mee naar wat je zelf zegt, wat anderen zeggen of wat de eerste woordjes van je kleine zelf zijn. Met die quotes maak je het boek extra persoonlijk. En wil je dat op een mooie en leuke manier doen? Bekijk in de fotoalbum test waar je het makkelijkst tekst toe kunt voegen, als extraatje om het fotoalbum nog meer bijzonder te maken.

Gespecialiseerde aanbieders

Naast de fotoboeken van de door ons getest aanbieders zijn er ook aanbieders die we (nog) niet getest hebben. Een van die aanbieders die niet in onze testcriteria passen is Kroost. Je kan daar specifieke baby- peuter en kleuterboeken maken. Omdat dit een specifieke doelgroep is, hebben wij besloten deze aanbieder niet toe te voegen aan onze test. De Kroost fotoboeken zijn terug te vinden in onze fotalbum vergelijking. Dat is onwil, maar het zou een vertekend beeld opleveren voor deze aanbieder. En dat willen we vermijden. 

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje