Tips en inspiratie

Inspiratie om de mooiste voorkant van jouw fotoboek te ontwerpen

27 augustus 2020Geen reacties

De fotoboek cover is meer dan alleen een buitenkant. Het geeft de eerste indruk, laat zien waar het fotoboek over gaat en moet ervoor zorgen dat je zin krijgt om erdoor te bladeren. Daarom is de voorkant van fotoboek een belangrijk onderdeel. Maar hoe maak je nou een perfecte kaft? Wij geven je in dit artikel tips en inspiratie om de mooiste voorkant van jouw fotoboek te ontwerpen.

fotoboek cover: de mogelijkheden zijn divers

fotoboek cover: de mogelijkheden zijn divers

Stap-voor-stap de mooiste voorkant van jouw fotoboek ontwerpen

De fotoboek voorkant kaft bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal bijdragen aan een perfect eindresultaat. We gaan in op de volgende onderwerpen:

 • Materiaal van de cover
 • Personaliseren van de voorkant met een inscriptie
 • De foto's die je op de voorkant plaatst
 • Tips voor de cover

Materiaal van de cover

Je kan bij de meeste fotoalbum leveranciers uit verschillende kaft materialen kiezen:

 • Linnen cover: bij Albelli is dit de standaard voor ieder fotoalbum
 • Gepersonaliseerde harde kaft met een eigen foto
 • Gepersonaliseerde zachte kaft met een eigen foto
 • Harde kaft met een venster: bij Printsy de standaard
 • (Kunst)leer: bij veel aanbieders, o.a. CEWE, Albelli, Fotofabriek, Profotonet, 
 • Foam: bij Saal Digital, Fotofabriek, Fotogoed
 • Vilt/suede: o.a bij Profotonet mogelijk

Personaliseren van je fotoboek voorkant met een inscriptie

Kies je voor een fotoalbum cover die uit linnen of (kust)leer bestaat, dan kan je bij een aantal leveranciers kiezen voor het plaatsen van een gelaserde inscriptie of voor embossing:

 • Laser: de inscriptie wordt op de cover geplaatst. Ook illustraties zijn mogelijk. De opties qua kleuren zijn vaak wel beperkt. O.a. Albelli, Profotonet en CEWE bieden dit
 • Embossing: er worden letters in het materiaal van de fotoalbum kaft geplaatst, waardoor een diepte effect ontstaat. Profotonet biedt dit aan.
fotoboek voorkant met inscriptie

fotoboek voorkant met inscriptie

Eén of meerdere foto’s op de voorkant

Als je kiest voor een fotoalbum met een fotocover, dan kan je eigen foto’s op de voorkant en achterkant plaatsen. De meeste leveranciers bieden in hun software standaard pagina-indelingen voor de voor- en achterzijde. Maar het is vrijwel altijd ook mogelijk om jouw fotoalbum voor- en achterkant zelf in te delen.

Let daarbij wel goed op de plaatsing van foto’s. Wanneer je een titel op de zijkant van het fotoboek plaatst, dan wil je niet dat de foto van de voorkant en van de achterkant doorloopt tot halverwege de zijkant.

Let op reclame op de kaft:

Ga je een fotoalbum maken als cadeau, of in opdracht van een klant, dan wil je waarschijnlijk geen reclame of streepjescodes op de achterkant of binnenzijde van jouw fotoboek zien. In onze fotoalbum test hebben wij onder andere gekeken naar leveranciers die geen reclames hebben op de kaft of die de mogelijkheid hebben deze reclame te verwijderen.

De reclame op de kaft bij Photobox is behoorlijk aanwezig

De reclame op de kaft bij Photobox is behoorlijk aanwezig

Voorkant fotoboek maken: voeg een titel toe

Je kan op de voorzijde van het fotoalbum een leuke titel toevoegen. Deze titel kan je ook over foto’s heen plaatsen, maar ook in de vorm van een inscriptie (zie boven). Let bij het plaatsen van een tekst over een foto wel op dat je titel goed leesbaar blijft. Er zijn er veel verschillende mogelijkheden om daarvoor te zorgen. Je kan daarbij kiezen om de tekstgrootte, tekstkleur of de achtergrond van het tekstvak aan te passen.

Uiteraard kan je ook een subtitel toevoegen. Bijvoorbeeld het jaartal waarin je het vakantieland hebt bezocht of voor meer informatie/toelichting over de inhoud.

Tips voor de mooiste cover

Tip 1: Zorg ervoor dat het formaat van de foto geschikt is voor de voorkant

Kies je ervoor om een foto op de gehele voorkant te plaatsen? Zorg er dan voor dat de foto van voldoende kwaliteit is. De meeste softwarepakketten doen hier een automatische controle op. Over het algemeen geldt: hoe meer MB’s hoe beter de foto zal zijn. Maar je kan ook een foto met teveel MB's aanleveren. In dat geval kan het zijn dat er kleurverschuiving of korreligheid ontstaat. Het pakket dat Fotogoed gebruikt doet hier een automatische check op. 

Maak je gebruik van panorama-foto’s die je op de voorzijde en achterzijde wilt laten doorlopen? Ontdek hier hoe je deze op een mooie manier verwerkt in jouw fotoalbum. (verwijs naar https://www.tipsfotoalbummaken.nl/tips-en-inspiratie/panorama-foto-maken-voor-jouw-fotoboek/)

Tip 2: Kies een foto die het verhaal van jouw fotoboek samenvat

Er is vast en zeker een bepaald moment die het thema van jouw fotoalbum samenvat. Bij een baby fotoalbum is misschien wel de eerste foto van jullie als gezin. Bij een vakantie album is het de foto van dat prachtige uitzicht over Rio de Janeiro (of een andere geweldige plek). Wees creatief. De inspiratie voor de beste voorkant komt meestal vanzelf. Je kunt ook je eigen foto als achtergrond toevoegen en daar overheen andere foto’s plaatsen. Benieuwd hoe? Dat lees je hier

Tip 3: Maak voldoende gebruik van open ruimte

Voel je vooral niet verplicht om de voorkant van jouw fotoboek helemaal op te vullen. Door open ruimtes te laten op de voor- of achterzijde krijgt je fotoalbum een rustige aanblik.

Tip 4: Maak de titel niet te groot

Daarmee bedoelen we dat je vooral de titel qua lettertype en lengte niet te groot maakt. Dit leidt vaak af van de foto’s die je hebt toegevoegd.

Tip 5: Kies een lettertype die past bij het thema

Ieder boek is uniek en heeft over het algemeen een eigen thema. Zo heb je trouwalbums, vakantie fotoboeken of bijvoorbeeld babyalbums. Kies een lettertype voor de titel en inhoud van het boek dat past bij jouw thema. Heb je een klassiek boek? Kies dan een sierlijk lettertype. Is het een supervrolijk boek? Pak dan een vrolijk lettertype. 

Tip 6: Maak gebruik van de software van fotoboek-aanbieders

Er zijn erg veel verschillende aanbieders en bijna net zoveel software pakketten. Je kan bij diverse leveranciers een fotoboek met eigen voorkant maken en deze ontwerpen. Veel van deze leveranciers bieden zelfs themaboeken aan waarmee jouw gehele boek gelijk de juiste look and feel heeft. Vrijwel alle leveranciers bieden meerdere pagina-indelingen voor de voorkant en de achterkant van het fotoboek.

Bekijk onze fotoalbum test of vergelijk direct de fotoalbum software van de diverse aanbieders. Daarin gaan we onder andere ook in op beschikbaarheid van themaboeken en het aantal pagina-indelingen.

Op zoek naar meer fotoboek voorkant inspiratie?

Er zijn diverse fotoalbum aanbieders die leuke artikelen hebben geschreven over fotoboeken. Wellicht dat je inspiratie kan opdoen bij:

Vind je het lastig om een fotoboek samen te stellen? Je kunt het ook láten doen

Voorbeelden van fotoboek covers ter inspiratie

fotoboek voorkant met venster

fotoboek voorkant met venster

fotoboek voorkant inspiratie

fotoboek voorkant inspiratie

fotoboek cover met inscriptie

fotoboek cover met inscriptie

fotoalbum cover met titel

fotoalbum cover met titel

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje