Tips en inspiratie

HEMA wisselt weer van leverancier en software voor haar fotoboeken

17 november 2023<span class="number">7</span> reacties

HEMA wisselt weer van leverancier en software voor haar fotoboeken

Weet u nog? In 2016 nam HEMA afscheid van Albelli voor de levering van haar fotoboeken. Dat leverde toen voor talloze consumenten problemen op, omdat de fotoboeken niet tijdig afgemaakt konden worden. Zowel HEMA, Albelli als de Consumentenbond en Radar zijn maanden bezig geweest met klachtprocedures. Een vergelijkbare situatie kan zich mogelijk gaan herhalen.

Nieuwe software en afdrukcentrale

Na een kort uitstapje naar een andere leverancier laat HEMA inmiddels al jaren haar fotoboeken afdrukken bij Fujiprint. Maar aan die samenwerking komt eind dit jaar een einde. HEMA stapt namelijk over naar de leverancier die ook de fotoboeken van Blurb afdrukt. Voor consumenten zal dit nogal wennen worden. Om meerdere redenen:

 • Kwaliteit
 • Software
 • Aanbod

Kwaliteit van de fotoboeken:

De nieuwe leverancier van HEMA is dezelfde als die ook de fotoboeken van Blurb levert. Wie onze test al jaren volgt weet dat wij niet enorm enthousiast zijn over de kwaliteit. Deze is namelijk een stuk minder dan bij andere leveranciers, zoals bijvoorbeeld Fujiprint, maar ook onze testwinnaar Fotofabriek en Profotonet. Natuurlijk kan het zijn dat er inmiddels grote wijzigingen doorgevoerd zijn bij betreffende leverancier, maar wij hebben daar onze twijfels bij. 

Achteruitgang in de fotoalbum software:

Daarnaast zal de nieuwe software als een forse stap achteruit voelen. Wanneer je nu al een “basis” fotoboek besteld, dan kan je alvast ervaren hoe deze software zal zijn. Je zult merken dat de functionaliteiten en de gebruiksvriendelijkheid veel minder zijn. Enkele wijzigingen:

 • Er is geen Windows of Mac versie meer beschikbaar (met meer functionaliteiten)
 • Kan je fotokaders niet meer groter of kleiner maken. Je bent dus afhankelijk van de (beperkte) voor gedefinieerde indelingen)
 • Kan je foto's niet meer verrijken met cliparts of leuke kaders
 • Is het niet meer mogelijk om eigen foto's als achtergrond te gebruiken
Hema fotoboek software

De software voelt als een achteruitgang

Aanbod fotoboeken:

Tenslotte zal ook zal het aanbod aan fotoalbums afnemen. Zo kan je na 31 december geen fotoboeken meer op fotopapier bestellen en zullen een aantal formaten fotoboeken niet meer verkrijgbaar zijn. Wel stijgt de prijs (deze is nu al hoger dan uit onze fotoalbum test in maart).

Wil je eventuele problemen voor zijn? Probeer dan de boeken waar je reeds mee bezig bent tijdig af te maken. En wil je een nieuw boek maken? Dan kan je misschien beter een andere leverancier de kans geven? Bekijk daarvoor ook onze testresultaten. Geen tijd voor?

Samenvatting fotoalbum test 2023:

Hieronder zie je de samenvatting van onze laatste test:

 • Beste overall (mix tussen kwaliteit, prijs, software, service en levertijd):
  • 1: Fotofabriek: goed, goedkoop en prima software
  • 2: Saal Digital: mooie platliggende boeken tegen een redelijk goede prijs
  • 3: Albelli: niet de goedkoopste, maar uitstekende software
 • Beste kwaliteit:
  • 1: Profotonet: de beste boeken die wij gezien hebben, maar tegen een hogere prijs
  • 2: Pixbook: klasse boeken, maar matige software
  • 3: Fotofabriek
 • Goedkoopste albums:
  • Fotofabriek: over het geheel gezien de beste prijzen voor veel formaten
  • Fotoalbums maken: spotgoedkoop
  • Fotogoed
7 reacties
Kees Streefkerk
Het is nu bijna maart 2024 en het is HEMA vanaf januari jl. nog niet gelukt om een pakket nieuwe offline software aan te bieden. Ik heb er geen vertrouwen meer in en ga zoeken naar een ander bedrijf.
28 februari 2024
Winy Huurneman
Waarom kan ik geen gebruik meer maken van mijn fotobibliotheek sinds de nieuwe software. Ik maak al jaren fotoboeken , nu geeft dat problemen op mijn Mac boek
13 maart 2024
angelina
wat een waardeloze software diverse foutmeldingen dit weekend. je wordt er elke keer uitgegooid en nu krijg ik de melding klaar met aanpassen terwijl ik nog midden in een album online bezig ben.
24 maart 2024
Eric van Cuijk
Ik heb vandaag een poging gedaan om op de nieuwe Hema fotosite een album te maken. Helaas de achteruitgang t.o.v. oude albelli omgeving. Ik ga dus afscheid nemen van Hema
28 maart 2024
G
Na 20 fotoboeken gemaakt te hebben met het vertrouwde programma, nu overgestapt naar een andere aanbieder. Kan er niets meer mee. Vind het persoonlijk erg spijtig.
30 maart 2024
Walraven
al 10tal jaren gewerkt met losse bladen tot volle tevredenheid. Met de nieuwe software, zijn deze er nog steeds niet. enkele malen gemaild maar men weet ook niet wanneer wel. Verwacht er niets van
12 april 2024
Anne
jarenlang HEMA gebruikt, met mooie resultaten. nu was het een afknapper. Matte kaft, heel dun papier waarop de kleuren niet tot hun recht komen . Mist scherpte. Jammer van de vele uren.
21 mei 2024

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje