HEMA test 2019: fotoalbumvalt net buiten de top 5

HEMA eindigde vorig jaar verdienstelijk in de top 5, maar eindigt dit jaar één plekje lager. Dit heeft met name te maken met de prijzen voor fotoboeken en een iets lager oordeel over de kwaliteit.

 

HEMA is een van de partijen die al jaren in onze test te vinden is. Men eindigde vorig jaar op een verrassende derde positie. Dit jaar redt men dit helaas niet. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de prijs voor de fotoboeken en de score op kwaliteit. 

 

HEMA test: algemene informatie 

We hoeven HEMA als bedrijf uiteraard niet toe te lichten, maar misschien wel HEMA als fotoboek drukker. HEMA heeft enkele jaren geleden afscheid genomen van Albelli als haar vaste drukker voor fotoboeken. Sinds die tijd zijn de prijzen voor de fotoboeken concurrerend geworden. HEMA heeft als voordeel ten opzichte van veel andere leveranciers dat je een fotoboek ook kan laten bezorgen bij een winkel. Dit scheelt je €2,95 in de verzendkosten. 

 

Software

HEMA heeft gekozen voor de Taopix software, die we veel zien in onze fotoalbum test. Men heeft wel voor een variant die op meerdere platformen te gebruiken is. Zo maakt het niet uit of je jouw fotoboek start op een laptop. Je kan als je het boek online opslaat, rustig verder werken vanaf een iPad of zelfs je telefoon. Wil je een vooraf opgemaakt themaboek vullen, dan biedt HEMA deze optie ook. 

Er zijn eigenlijk maar een paar opties die we missen in het softwarepakket, namelijk de mogelijkheid om foto’s transparant te maken, een spellingscontrole op teksten en de optie om paginanummers te plaatsen. 

 

Prijs van de fotoboeken:

De prijzen van HEMA zijn ten opzichte van de vorige test behoorlijk aangepast. Of dat nu met de BTW verhoging per 1-1 te maken heeft of met de overname door haar nieuwe eigenaar? Feit is wel dat men ten opzichte van andere aanbieders een stuk duurder is geworden. Wil je een A3 liggend of Staand fotoboek maken met 36 pagina’s, dan betaal je minimaal €20 meer dan bij bijvoorbeeld Fotofabriek. 

In onze test zijn wij uitgegaan van de standaard prijzen op de website en in de software. Het kan uiteraard zijn dat er vanwege kortingsacties elders betere deals mogelijk zijn. 

 

Kwaliteit en levertijd

Vorig jaar scoorde HEMA best goed op het gebied van kwaliteit. Dit jaar is de score lager. We willen daarbij niet beweren dat men een slecht boek levert, maar het is wel duidelijk dat ons testpanel de boeken van veel andere aanbieders mooier vinden. Het valt op dat de kaft qua kleuren en scherpte een aanzienlijk lagere score krijgt. De afwerking van het boek is netjes en ook de huidskleuren zijn goed. 

De levertijd van het boek van HEMA is 5 weekdagen (4 werkdagen. Daarmee behoort men bij de snelste aanbieders uit de test. 

 

Service

HEMA had in het verleden nog wel eens problemen met het tijd beantwoorden van klantvragen. Dat is absoluut niet het geval dit jaar. In 1 geval krijgen we binnen 5 minuten een reactie. Bij een andere mail duurt het helaas twee dagen. HEMA is niet heel transparant als het gaat om prijzen op haar website. Zo kan je nergens vinden wat de kosten zijn voor het toevoegen van extra pagina’s. 

 

HEMA test: conclusie over het HEMA fotoboek

Dit jaar vinden we HEMA niet terug in de top 5 van onze test, maar op de 6e plek. Dat komt met name door een lagere score op de prijzen voor fotoboeken en een iets lagere score op kwaliteit. 

  • Kwaliteit 74% 74%
  • Prijs 75% 75%
  • Software 87% 87%
  • Levertijd 86% 86%
  • Service 74% 74%

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wordt lid van onze nieuwsbrief en ontvang fotoboek aanbiedingen, tips en nieuwtjes

Je hebt je succesvol ingeschreven. Je ontvangt zo een bevestigingsmail, waarmee je je definitieve akkoord kan geven.