Wil jij een fotoboek met veel tekst maken? Of misschien wel een boek schrijven en uitgeven met daarin foto's? Bekijk onze handige tips voor een boek met tekst en foto’s, die elkaar versterken in plaats van in de weg zitten.
Je wilt jouw verhaal vertellen in een fotoboek met veel tekst. Hoe pak je dat zo mooi mogelijk aan? Jouw verhaal verdient z’n plaats, maar hoe voorkom je dat het een boekwerk wordt waarin de foto’s uiteindelijk ondersneeuwen? Wij zorgen ervoor dat je de tekst mooi kunt plaatsen, op een manier dat het de foto’s verrijkt.
Je kunt om allerlei redenen teksten toevoegen bij een fotoboek. Dus twijfel je of dit een goed idee is? Wij zetten de belangrijkste redenen op een rij:
Maak het persoonlijk
Tekst bij de foto’s in het album maken het persoonlijk. Wat was jouw ervaring in een bepaalde situatie of omgeving? En gebeurde er misschien iets grappigs of kwam je er op een heel toevallige manier terecht? Misschien was je samen met iemand anders die de foto maakte of gebeurde er iets anders dat je niet meteen op het beeld kunt zien. Een beetje tekst erbij is dan een heel handige oplossing.
Omschrijf het gevoel
Een foto zegt meer dan 1.000 woorden, maar zelfs daarmee kun je natuurlijk niet alles vertellen. Wat is het gevoel dat je erbij hebt en was het bijvoorbeeld ontzettend warm of juist ijskoud? En wat rook je toen je er was of je de foto maakte? Het zijn allemaal sensaties en gevoelens die de foto sterker maken, door het met tekst bij het beeld te omschrijven.
Houd de herinnering levendig
Een beetje tekst bij de foto in het fotoalbum helpt je de herinnering beter levendig te houden. Het is de beste manier om een complete herinnering te creëren, zodat je ook over jaren nog precies weet welke ervaring je daar had.
Maar, hoe voorkom je dat de tekst meer aandacht krijgt dan het beeld? En wat wil je graag vertellen, zonder dat het een te uitgebreid verhaal wordt? Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met tekst bij de foto’s.
Bepaal bijvoorbeeld eerst welke foto’s je wilt laten zien. Orden en sorteer de foto’s en bepaal met welke beelden je het sterkste verhaal vertelt. Denk ook aan de volgorde van de foto’s, bijvoorbeeld om te laten zien hoe de situatie zich ontwikkelde.
Met een beetje tekst bij de foto’s in het fotoboek zorg je er vervolgens voor dat je bijvoorbeeld het jaartal, de locatie en de situatie kunt omschrijven. Wat gebeurde er en hoe was die ervaring op dat moment? Beschrijf je gevoel of geef aan wat anderen zeiden, net voordat of nadat je de foto maakte. Het is allemaal informatie die je uit het beeld alleen niet kunt halen, dus waarvoor tekst goed geschikt is.
Tip: voorkom de beschrijving van té kleine details. Is het niet zo relevant en belangrijk voor je herinnering? Laat het liever weg, om te voorkomen dat je te veel tekst bij de foto’s plaatst en dit de overhand gaat krijgen in het fotoboek.
Je wilt tekst toevoegen aan je fotoalbum: hoe kun je dat doen? Zowel wanneer je veel tekst wilt gebruiken als een paar woorden wilt toevoegen kan dat in een paar eenvoudige stappen.
Wil je je later makkelijker herinneren waar je ook alweer precies bent geweest of wanneer je de foto nam? Voeg een titel toe aan de pagina, waarin je bijvoorbeeld de plaatsnaam beschrijft of waarin je het jaartal noemt. Het maakt het makkelijker om je dit te herinneren, zonder dat het storend overkomt in het fotoboek.
Tip: Het voelt misschien verleidelijk om een heel sierlijk of creatief lettertype uit te zoeken. En dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar het maakt je boek ook minder tijdloos. Wil je er dus voor zorgen dat je over 10 jaar nog met net zoveel plezier door het fotoalbum heen bladert? Kies een neutraal lettertype, zoals Arial of Times New Roman. Je zal merken dat dit er ook na die tijd nog mooi uitziet.
Wil je naast de titel meer tekst toevoegen? Je kunt het tekstkader dat je toevoegt groter maken of juist verkleinen. Zorg er op die manier voor dat het lettertype minimaal grootte 11 heeft (15 voor titels). Dit is groot genoeg om het te kunnen lezen.
Tip: werk je aan een groot fotoalbum? Op het scherm ziet de tekst er misschien klein uit. Maak een Word-document met tekst in dezelfde lettergrootte (11 of 15) en druk een pagina af. Als je die lettergrootte aanhoudt zal het in het fotoboek straks net zo groot zijn.
Ten slotte is het belangrijk om de tekst op de juiste plek neer te zetten. De titel kun je bovenaan de pagina gebruiken, zowel in het midden als links of rechts. Een beschrijvende tekst is mooier aan de zijkant van een foto.
Gebruik een tekstvak dat je naast een foto positioneert, of doe dat in de foto op een rustige achtergrond. Pas op met te veel kleuren in de foto, waardoor de tekst niet overal even goed leesbaar is. Stem de kleur van de tekst af op de achtergrond waarin je die gebruikt en zorg ervoor dat er geen letters of woorden wegvallen.
Er zijn diverse aanbieders op de markt die zich gespecialiseerd hebben in het uitgeven van boeken. Wil je zelf een boek met tekst en foto's maken en uitgeven, dan kan je dat bijvoorbeeld bij Blurb of bij Solentro doen. Beide partijen hebben veel templates met teksten en kunnen ook grote oplage boeken aan. Je kan tevens een ISBN nummer aan laten maken. Bij Blurb kan je ook (via de website) jouw boeken verkopen.
Het mooiste fotoalbum met tekst maak je natuurlijk online. Je kunt bij alle aanbieders tekst toevoegen, dus daar zal het in ieder geval niet aan liggen. Gebruik onze fotoalbum-test in plaats daarvan om na te gaan waar je het boek in de mooiste kwaliteit kunt laten afdrukken.
Zelf een reactie schrijven