Tips en inspiratie

Hoe je foto's kunt digitaliseren

07 april 2021Geen reacties

Wil je zelf jouw foto’s digitaliseren? Ontdek hoe je oude foto’s, dia’s en negatieven kunt scannen. En wat kost het om dit aan een expert uit te besteden?

Foto's digitaliseren

Foto's digitaliseren

Foto's digitaliseren: zo scan je je oude foto's het beste in

Foto’s digitaliseren: hoe pak je dat aan? Je kunt oude foto’s op allerlei manieren scannen, net als de negatieven of dia’s die je nog hebt. Het is de beste manier om ze te beschermen en bovendien te verwerken in een mooi fotoalbum. Dus ben je benieuwd hoe je dat zelf kunt doen? Of dat het toch verstandiger is om dat te laten doen?

Wij leggen je uit hoe je foto’s kunt digitaliseren met een apparaat om te scannen, net als gewoon met je mobiele telefoon. Dus heb je nog oude foto’s die je graag digitaal wilt gebruiken? Zelfs de negatieven en dia’s kun je (laten) verwerken, voor een compleet fotoalbum waarin je de mooiste herinneringen echt kunt vereeuwigen.

Manieren om foto's te digitaliseren

Benieuwd hoe je (oude) foto’s kunt digitaliseren? Je hebt daarvoor verschillende mogelijkheden, waarbij onder andere het type foto of beeld bepaalt waar je het best gebruik van kunt maken. Dus gaat het om oude foto’s die je nog hebt liggen, om dia’s of wellicht negatieven? In alle drie de gevallen kun je die omzetten naar digitale exemplaren. Dat is de beste manier om ze te bewaren en beschermen, of te verwerken in een modern album.

Wij zetten de diverse mogelijkheden voor je op een rij:

 1. Scannen met een (flatbed)scanner
  Heb je oude foto’s liggen, die nu nog van goede kwaliteit zijn? Met een (flatbed)scanner kun je ze omzetten naar digitale beelden. Het voordeel van een scanner is dat je de foto’s mooi plat kunt drukken, bijvoorbeeld als ze een beetje gebold of op een andere manier vervormd zijn.
 2. Scan-app voor een smartphone
  Liggen de foto’s nog mooi plat en zijn ze van goede kwaliteit? Je kunt gebruik maken van een scan-app, waardoor je er alleen een smartphone voor nodig hebt. Het is niet nodig om een printer aan te schaffen. Bovendien ben je met de app een stuk sneller klaar.
 3. Diascanner inzetten
  Wil je oude foto’s en ook bijvoorbeeld dia’s inscannen? Er zijn speciale fotoscanners. Ze gaan een stap verder dan de (flatbed)scanners, omdat ze een tweede scanelement hebben. Dat element kan scannen tot bijvoorbeeld 6400 dpi, voor hogere kwaliteit. Bovendien kun je een filmhouder gebruiken, waar je ook dia’s en soms zelfs grootbeeldfilm in kunt plaatsen.
 4. Negatieven inscannen
  Hoger in de markt zijn er zelfs negatiefscanners beschikbaar. Deze scanners gaan nog een stuk verder, soms is het zelfs mogelijk om de negatieven ingeraamd te scannen. De kwaliteit is zeer goed, maar houd er rekening mee dat de prijzen oplopen tot honderden en zelfs duizenden euro’s. De goedkopere modellen leiden tot foto’s in relatief lage kwaliteit, waarbij er sprake kan zijn van interpolatie.
 5. Foto’s laten digitaliseren
  Gaat het je om professionele kwaliteit of vind je het heel belangrijk dat je de foto’s zo nauwkeurig digitaliseert? Fotografen en fotostudio’s kunnen dat voor je doen. Ze hebben daarvoor de apparatuur, maar houd er rekening mee dat dit enkele tientjes tot een paar honderd euro zal kosten voor een mooie verzameling foto’s

Tip: wil je oude foto’s digitaliseren als herinnering, en niet om er (semi)professioneel en in de hoogste kwaliteit gebruik van te maken? Dan is een goedkope negatiefscanner van een paar tientjes waarschijnlijk goed geschikt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je foto negatieven scannen of andere foto’s digitaliseren? Het is vooral belangrijk om je daarop zo goed mogelijk voor te bereiden. Wist je bijvoorbeeld dat het heel belangrijk is om vuiltjes te verwijderen en te voorkomen dat die er opnieuw op kunnen komen? Zorg er daarnaast voor dat de resolutie hoog genoeg is en sorteer en orden de foto’s alvast.

Foto's digitaliseren: een goede voorbereiding is het halve werk

Foto's digitaliseren: een goede voorbereiding is het halve werk

Verwijder en voorkom vuiltjes

Prints en afdrukken, dia’s en negatieven kunnen vuiltjes bevatten. Er komt stof op of er gaan zelfs andere vervuilingen op zitten. Dat is op zich niet erg, behalve als je ze er niet af haalt op het moment dat je gaat digitaliseren. Dus wil je oude foto’s omzetten naar nieuwe digitale beelden? Zorg ervoor dat je de foto’s goed nakijkt.

Trek een paar (katoenen) handschoenen aan, waarmee je de foto’s, dia’s en negatieven op kunt pakken. Dit voorkomt dat je huidvet op de beelden terug gaat zien. Eenmaal gedigitaliseerd krijg je dat er niet meer uit, omdat de scanner niet kan beoordelen wat er in de foto zit en welk vuil je er eigenlijk af had moeten halen.

Maak de foto’s eventueel goed schoon als er al sprake is van vuil. Gebruik daarvoor een droge doek die niet pluist. Pas op met water en gebruik in ieder geval geen schoonmaakmiddelen. Dit kan de foto of het beeld aantasten, iets dat je juist wilt voorkomen door de beelden te digitaliseren.

Zorg ervoor dat de resolutie hoog genoeg is

Je kunt om allerlei redenen (zelf) foto’s digitaliseren. De kans is groot dat je er in een mooi fotoalbum gebruik van wilt maken. Dat lukt alleen als de resolutie hoog genoeg is. Die resolutie druk je digitaal uit in het aantal (mega)pixels, al is het binnen de fotografie gebruikelijker om te spreken van het aantal dpi.

Een resolutie van 300 tot 400 dpi is over het algemeen voldoende om het beeld in origineel formaat te blijven gebruiken. Dus gaat het om een foto van 9 x 15 centimeter? Een hogere resolutie is over het algemeen niet nodig, behalve als je de foto vergroot wilt afdrukken. Ben je van plan om daar een (kleine) poster van te maken of wil je er digitaal op een groter scherm naar kijken? Kies dan voor minimaal 600 of zelfs 1200 dpi. Naarmate je de dpi-waarde verhoogt zorgt je ervoor dat je er in hogere kwaliteit naar kunt kijken. De originele foto’s bevatten over het algemeen voldoende detail, waardoor dit mooie resultaten oplevert.

Sorteren en ordenen van je foto’s

Wil je een groot aantal oude foto’s digitaliseren? En ga je dat zelf doen? Het is verstandig om je daarop goed voor te bereiden. Houd er rekening mee dat dit je per foto een paar minuten tijd zal kosten. De precieze tijd hangt af van de methode die je kiest, maar dat het moeite kost staat vast. Ga je 1.000 foto’s digitaliseren? Dan ben je daar al snel dagen of zelfs weken mee bezig, afhankelijk van hoeveel tijd je ervoor vrij kunt maken.

Verstandiger is het dan om je foto’s te ordenen en sorteren. Kies de foto’s die je echt graag wilt digitaliseren, bijvoorbeeld omdat je ze in een fotoboek wilt verwerken. Of sorteer de foto’s, zodat je begint met de beelden die je het mooist en meest belangrijk vindt. Als het soepel gaat (en je voldoende tijd over hebt) kun je de rest van de foto’s doen.

Tip: bekijk ook ons artikel met tips om de foto's te sorteren en ordenen, iets dat je zowel voor een fotoboek als bij het digitaliseren van je oude foto’s, dia’s en negatieven kunt doen.

Negatieven scannen en omzetten naar digitale foto's

Negatieven scannen en omzetten naar digitale foto's

Geprinte foto's inscannen

Heb je geprinte foto’s, dia’s of nog negatieven? In al die gevallen kun je de beelden digitaliseren, bijvoorbeeld om er gebruik van te maken in een fotoboek. We leggen je graag uit hoe dat werkt.

Digitaliseren met een scanner

Zoek je een scanner waarmee je foto’s kunt digitaliseren? Het gaat in de basis om een flatbedscanner. De scanners zijn er voor ongeveer €50 tot €100, afhankelijk van het merk en de kwaliteit die je kiest. Let onder andere op het aantal dpi waarmee je kunt scannen, om de minimaal 300, 400, 600 of 1200 dpi te halen.

De scanner werkt over het algemeen heel eenvoudig. Het is voldoende om de klep open te doen, zodat je er één of meerdere foto’s in kunt plaatsen. Door dit per foto te doen kun je de bestanden makkelijker verwerken, omdat je die digitaal niet meer hoeft ‘uit te knippen’. Het voordeel van een scanner is dat je de klep er weer op dicht kunt doen. Dit houdt de foto mooi vlak, bijvoorbeeld als daar in de loop der jaren een bolling in is ontstaan.

Naast de flatbedscanner kun je gebruik maken van een fotoscanner. Ook deze scanner is er vanaf een paar tientjes, tot honderden of zelfs duizenden euro’s. De goedkoopste modellen maken het mogelijk om bijvoorbeeld in 300 of 400 dpi te scannen. Dat is voldoende om de foto te gebruiken in het originele formaat. De meer professionele scanners bieden mogelijkheden tot meer kwaliteit. Er zijn zelfs scanners die scannen tot 6400 dpi of nog meer, zodat je het digitale beeld op (zeer) groot formaat kunt gebruiken.

Digitaliseren met je smartphone (en speciale scan-apps)

Heb je geen scanner en ben je ook niet van plan om die aan te schaffen? Als je de foto’s wilt digitaliseren voor een leuke herinnering kun je ook gebruik maken van je smartphone. De resolutie daarvan is over het algemeen hoog genoeg. Lastiger is het om de foto’s mooi plat te maken, als die een bolling hebben. Gebruik deze techniek dus vooral voor oude foto’s die nog in goede staat zijn.

Er zijn verschillende handige apps beschikbaar, waarmee je foto’s kunt digitaliseren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:

 • Photomyne
  Wil je jouw oude foto’s digitaliseren, om na te genieten van de typische nostalgie? Onder andere Photomyne is daarvoor goed geschikt. De app is makkelijk in gebruik en dankzij de diverse filters kun je de beelden meteen mooie bewerken. Je kunt de app gebruiken voor oude foto’s, net als voor dia’s en negatieven die je nog hebt liggen. Uiteraard ben je afhankelijk van de kwaliteit van de camera van je smartphone.

 

 • Google Foto’s
  De app van Google maakt het je makkelijk om de foto’s die je nog hebt te digitaliseren. De app helpt je jouw camera goed te richten en zorgt er op die manier voor dat je het beeld mooi kunt omzetten naar een digitale plaat. Uiteraard is de app er zowel voor Android als voor iOS, zodat je er op ieder digitaal apparaat gebruik van kunt maken.

 

 • Scanbot
  Scanbot is officieel een PDF-scanner, waarmee je de mogelijkheid hebt om documenten in te scannen. Ook foto’s kun je ermee digitaliseren. Dat doe je natuurijk aan de hand van de kwaliteit die je instelt in de app. Vervolgens kun je de digitale foto eenvoudig delen met zowel je computer als andere apparaten, bijvoorbeeld om die in een fotoboek te verwerken.

 

Tip: zorg bij iedere app die je gebruikt voor zo sterk mogelijk licht. Digitaliseer de foto’s het liefst tussen 11:00 uur en 14:00 uur. Dit is het meest lichte deel van de dag. Zoek een plek op bij het raam, zodat je zo min mogelijk kunstlicht nodig hebt. Eventueel kun je de LED-flits van je smartphone gebruiken, door die doorlopend te laten branden. Houd er wel rekening mee dat dit de kleuren en glans kan beïnvloeden. En bekijk vooral ook onze tips om mooie foto's te maken met je smartphone

Dia's digitaliseren

Je kunt dia’s digitaliseren met speciale scanners die daarvoor geschikt zijn. En interessanter nog, ook sommige flatbedscanners zijn daarvoor geschikt. Het is belangrijk dat er dan een transparanteneenheid beschikbaar is. Dit zorgt voor lichtdoorlating, waarmee je de mogelijkheid hebt om dia’s goed te verwerken.

De transparanteneenheid van een scanner komt overigens ook van pas bij reguliere foto’s en negatieven. Het is een functie die de scanner goed geschikt maakt om oude beelden te digitaliseren en die daarmee een tweede leven te geven. Of om ze te beschermen natuurlijk, zodat je ze daarna weer op kunt bergen om er zo min mogelijk daglicht aan bloot te stellen.

Houd er wel rekening mee dat de flatbedscanner zelfs met lichtdoorlating niet kan voorkomen dat er stof of krasjes ontstaan in de digitale beelden. Een diascanner is wat dat betreft een betere keuze, al kun je die natuurlijk niet zomaar gebruiken voor de foto’s en negatieven die je nog hebt liggen.

Digitaliseer oude foto's en verwerk ze in een leuk fotoboek

Digitaliseer oude foto's en verwerk ze in een leuk fotoboek

Kwaliteit van de scanner

Zoek je naar een goede scanner speciaal voor dia’s die je nog hebt liggen? Kijk goed naar de kwaliteit van het apparaat. Een resolutie van 300 tot 400 dpi is voldoende als je de dia’s in hun originele formaat wilt gebruiken. Met 600 tot 1200 dpi heb je al de mogelijkheid om de beelden uit te vergroten. En kies je voor 4800 dpi of een hogere waarde? Dan kun je er ook op groot formaat goed gebruik van maken.

Daarnaast kunnen sommige (dia)scanners scannen in 24 bit of 48 bit. Het tweede zorgt voor meer diepe contrasten, zodat je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om de foto’s mooier te bewerken. Denk dus goed na over de manier waarop je de beelden straks wilt gebruiken en eventueel wilt (laten) bewerken, om daar de scanner en de methode op af te stemmen.

Of toch uitbesteden aan de experts?

Je kunt zelf oude foto’s digitaliseren, net als dia’s en negatieven die je nog hebt liggen. Maar wil je zeker weten dat dit goed gebeurt of gaat het je voor een paar foto’s om de hoogste kwaliteit? In die gevallen kun je daar een fotograaf of andere expert voor inschakelen.

De expert heeft de apparatuur in huis, net als een geschikte ruimte om dit goed te kunnen doen. Uiteraard zijn daar kosten aan verbonden. Gebruikelijk is een starttarief van €5 tot €15. Daarna betaal je een bedrag per foto. De precieze kosten hangen af van het type beeld en hoeveel je er wilt laten maken. Houd rekening met €1,50 tot €3 per beeld als je er maar een paar wilt laten doen. Bij 100 stuks daalt dit naar ongeveer €0,50 tot €1 per beeld en vanaf 1.000 stuks kan dit voor zo’n €0,25 tot €0,50 per beeld.

Wat te doen met gedigitaliseerde foto’s?

De oude foto’s die je digitaliseert kun je op allerlei manieren gebruiken. Wil je daar een collage van maken, de foto op groot formaat afdrukken of zorgen voor een mooi album? Ontdek in onze fotoalbum-test de verschillende mooie mogelijkheden. Zo weet je zeker dat je de foto’s die je digitaliseert in een mooi album verwerkt, om er keer op keer van te blijven genieten.

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje