Platliggend fotoalbum test

Zoals bekend maken wij jaarlijks onze grote fotoalbum test. Hierbij bestellen wij bij de diverse aanbieders hun basis fotoboek. We hebben echter nog geen enkele keer vlakliggende fotoboeken met elkaar vergeleken. Tot nu, want met trots presenteren wij onze test van vlakliggende fotoalbums.

Platliggende Fotoalbum test: wie levert het beste lay flat fotoboek?

Toen we onze fotoalbums bestelden voor onze reguliere fotoalbum test, hebben we bij 20 verschillende aanbieders ook gelijk een platliggend fotoboek besteld. Deze fotoboeken met vlakliggende binding hebben we de laatste weken getest. Bij het testen van 20 verschillende platliggende fotoboeken valt er natuurlijk van alles op. Zowel op het gebied van kwaliteit als op bijvoorbeeld prijs.

 

Platliggende fotoboeken test: de top 3

In de top 3 van onze fotoalbum test zijn geen grote verrassingen te vinden. Dit omdat men in onze jaarlijkse fotoalbum test ook al jaren goed presteert. Opvallend is dat we wel een andere testwinnaar hebben dan in onze reguliere fotoalbum test, namelijk Fotogoed. Deze positie dankt men aan de prima prijs-kwaliteitsverhouding. Lees hieronder de complete review.

Nummer twee is Fotofabriek. Men is weliswaar op geen enkel vlak de beste, maar scoort eigenlijk overal gewoon zeer goed. Kwalitatief prima, goede prijzen, snelle levertijden. Top!

De nummer drie is Albelli. Deze aanbieder levert (volgens ons testpanel) samen met Profotonet kwalitatief een van de beste lay flat boeken in de test. Het is jammer dat de prijzen van platliggende fotoboeken wat hoger zijn is dan bij Fotogoed en Fotofabriek, want anders was men misschien wel testwinnaar geworden.

 

Algehele kwaliteit van de geteste platliggende fotoalbums:

Van alle 20 boeken die wij getest hebben zijn er maar twee die een matige kwaliteit leveren. De overige aanbieders ontlopen elkaar niet heel veel en leveren platliggende fotoalbums die prima van kwaliteit zijn.

Niet ieder platliggend boek, blijkt ook echt 100% platliggend te zijn. Sterker nog: eigenlijk waren er slechts 3 aanbieders die een 100% lay flat fotoalbum leverden, Photobox, Profotonet en Fotoboeken.nl. Met 100% platliggend bedoelen wij dat iedere pagina in het boek helemaal plat ligt en er bij openslaan geen enkele pagina omhoog staat.

 

Prijzen voor een vlakliggend fotoalbum:

Wat echt opvalt in onze test is het grote verschil in prijzen tussen de diverse aanbieders. Wij hebben de prijzen van 15 verschillende fotoboeken vergeleken. Zou je de 15 goedkoopste fotoboeken kopen, dan betaal je €647. Bij Fotogoed betaal je voor dezelfde 15 boeken slechts €35 meer, terwijl je bij HEMA bijvoorbeeld €464 en bij Blurb liefst €960 meer betaalt. De goedkoopste aanbieder is Aldi.

 

Levertijden:

Deze zijn over het algemeen prima. 18 van de 20 aanbieders leveren een platliggend fotoboek binnen 7 (week)dagen. De overige twee deden er 10 dagen over. Qua levertijd vallen in positieve zin Profotonet (2 dagen) en Fastfotoalbum (3 dagen) op.

Resultaten platliggende fotoalbum test

AanbiederEindrangVerschil tov nr 1Cijfer KwaliteitRang PrijsLevertijd wk dgnRang Software
Fotogoed10,0%7,2166
Fotofabriek20,1%7,3355
Albelli32,3%7,51244
Pixum 43,6%7,41361
Lidl54,3%7,1578
Profotonet64,8%7,51729
smartphoto75,2%6,94414
Kruidvat85,7%7,11473
Fotoboeken.nl95,8%7,16618
Aldi Foto105,9%6,921110
MyPhotofun116,5%7,110613
CEWE 126,9%7,416101
Pixbook136,9%7,27620
MyPoster147,5%7,011610
Photobox158,2%7,318610
HEMA 168,3%7,01947
Poster XXL178,7%6,89714
myphotobook188,8%7,115616
Fastfotoalbum1912,1%6,18319
Blurb2015,3%6,620416

Lees hieronder de individuele beoordelingen per aanbieder

Actie van de maand

Albelli

1: Fotogoed

Fotogoed, een van de goedkoopste leveranciers

Fotogoed pakt dus de winst in onze fotoalbum test. Men hanteert een uitstekende prijs en scoort een dikke voldoende op het gebied van kwaliteit. De levertijd van 6 weekdagen is iets langer dan bij sommige andere aanbieders, maar is meer dan acceptabel.

We hebben de prijzen van 5 verschillende type fotoboeken en 3 verschillende diktes berekend. In totaal dus 15 verschillende combinaties. Wat op het gebied van prijs opvalt is dat Fotogoed in veel gevallen een van de goedkoopste platliggende fotoboeken levert en regelmatig zelfs het goedkoopste album.

Bij onze test telt prijs voor ongeveer 32% mee in de eindscore en is het belangrijkste criterium de kwaliteit (46%). Hier valt het op dat Fotogoed een goed fotoboek levert. Waar Fotogoed zeer goed op scoorde was de kwaliteit van de foto’s in zowel het fotoboek als op de kaft. De afwerking van het binnenwerk op deze kaft was ook goed en datzelfde kunnen we stellen van de glanzende (foto)papier. Helaas zijn er twee minpuntjes die we ook moeten benoemen.

Fotogoed gebruikt een specifieke techniek om haar fotoboeken nagenoeg platliggend te maken. De techniek die Fotogoed gebruikt zorgt ervoor dat de pagina’s als het ware licht ingesneden worden. Hoewel het boek daarmee wel plat komt te liggen, zie je op iedere pagina een hele lichte snede.

platliggend fotoboek fotogoed

Snijlijn is iets zichtbaar

Dit valt met name op bij foto’s die over twee pagina’s worden afgedrukt. Daarnaast moeten we noemen dat het platliggende fotoboek niet 100% platliggend is. Als we een aantal willekeurige pagina’s open leggen, dan blijven ze wel bijna, maar niet helemaal plat liggen. Dat geldt trouwens voor bijna iedere aanbieder.

Ga naar de site van Fotogoed om een platliggend fotoalbum te maken. Voordeel is dat ieder boek die je bestelt, automatisch platliggend wordt geleverd.

2: Fotofabriek

Fotofabriek: op alle criteria gewoon goed

We hadden vooraf wel verwacht dat Fotofabriek zou gaan strijden om de bovenste posities in onze test. Men presteert immers al jaren uitstekend in onze grote fotoalbum vergelijking. Fotofabriek presteerde echter net goed genoeg om Albelli achter zich te houden, maar moet dus Fotogoed voor zich dulden. Het verschil met Fotogoed is zeer klein, men had zo maar testwinnaar kunnen zijn.

Fotofabriek levert binnen 5 weekdagen en dat is goed. Slechts een handvol aanbieders levert sneller.

Qua kwaliteit zijn er een aantal aanbieders die een beter platliggend fotoboek leveren, maar over Fotofabriek zijn we “gewoon” meer dan tevreden. Sterker nog: de scherpte van de foto’s is opvallend. De kleuren van de foto’s zijn mooi en huidskleuren komen bij Fotofabriek als een van de beste uit onze vergelijking. Qua binding gebruikt men een techniek die door de meeste aanbieders in onze test wordt gebruikt.

Qua prijzen behoort Fotofabriek tot een van de goedkoopste aanbieders. Zou je alle 15 fotoboeken bij Fotofabriek kopen, dan betaal je ongeveer €90 meer dan bij Fotogoed. Met name het 21×21 cm platliggende fotoboek is wat prijziger.

De meeste aanbieders hanteren deze techniek.

3: Albelli

Albelli fotoboek platliggend: uitstekend

Albelli herpakt zich ten opzichte van onze algemene fotoalbum test. Men eindigt op een knappe derde positie, waarbij het verschil ten opzichte van winnaar Fotogoed slechts miniem is.

Albelli scoort erg goed op de kwaliteit van het platliggende fotoboek en is samen met Profotonet een van de beste leveranciers. De kleuren zijn goed, het boek is erg netjes afgewerkt en het ligt ook nagenoeg plat. Albelli valt op qua kaft, want deze is in vergelijking met veel andere aanbieders erg mooi en ook nog eens scherp. De wijze waarop Albelli haar fotoboeken platliggend maakt is dezelfde als die we bij vrijwel alle aanbieders in onze test zien.

Omdat de fotoboeken van Albelli iets duurder zijn dan die van Fotogoed en Fotofabriek scoort men op dit vlak wat minder punten. Dit maakt net het verschil tussen een eerste en een derde positie. Zou je de 15 fotoboeken bij Albelli kopen, dan betaal je bijna €300 meer dan bij Fotogoed.

De levertijd van onze platliggende fotoalbum is bij Albelli prima. Na 4 weekdagen ontvangen wij het boek reeds in huis.

4: Pixum

Pixum: een fraaie 4e plek voor een fraai lay flat fotoboek

Pixum viel in onze reguliere test een klein beetje tegen. Maar dat is bij de test van platliggende fotoboeken zeker niet het geval.

Wij hebben Pixum getest op een groot aantal criteria, verdeeld over de categorieen kwaliteit (belangrijkste criterium), prijs, software en levertijd. In tegenstelling tot onze andere test hebben we de service ditmaal niet meegenomen.

 

Het fotoboek van Pixum is qua kwaliteit een van de beste boeken uit onze fotoalbum test. Het fotoboek valt mooi open en is nagenoeg platliggend. Ook bij Pixum geldt dat het boek niet 100% plat ligt. Het valt echter nauwelijks op en doet zeker geen afbreuk aan het album.

De kwaliteit van de foto’s is prima. Zowel op de kaft als in het boek zelf zijn de foto’s goed van kleur en scherp. Pixum laat, in tegenstelling tot andere aanbieders, geen steekjes vallen bij het lijmen van het binnenwerk op de kaft. Dit is netjes recht.

 

Wat prijs betreft is Pixum helaas geen hoogvlieger. Bestel je een vlakliggend fotoboek bij Pixum, dan ben je een stuk duurder uit dan bij veel andere aanbieders. Deels wordt dat natuurlijk gecompenseerd door de goede kwaliteit. Wij hebben de prijzen van 5 verschillende formaten en 3 verschillende diktes vergeleken. Zou je alle deze 15 verschillende fotoboekvarianten bestellen, dan ben je bij Pixum  Toch ben je ten opzicht van bijvoorbeeld Fotofabriek ruim 200 euro duurder uit.

Qua levertijd presteert Pixum gewoon goed. Na 6 weekdagen ontvangen wij het fotoboek in huis.

5: Lidl

Lidl vlakliggend fotoboek: verrassend hoog geëindigd

Als iemand ons vooraf gevraagd had om onze persoonlijke top 5 te noemen voor een test van platliggende fotoboeken, dan was de naam Lidl niet door ons genoemd. Misschien zijn wij wel wat bevooroordeeld, maar wat kan je verwachten van een prijsvechter. Wij moeten ons ongelijk bekennen en Lidl complimenteren met een goed eindresultaat.

 

Kwaliteit van het vlakliggende fotoboek van Lidl

Ons belangrijkste testcriterium is kwaliteit van het fotoboek. De score op het onderdeel kwaliteit telt voor bijna 50% mee in het eindresultaat. Kwalitatief behoort Lidl niet tot de aller beste aanbieders in onze test van platliggende fotoalbums. Toch levert men een boek dat gewoon best goed is.

De binding van het fotoboek, die ervoor moet zorgen dat deze platliggend is, is redelijk. Het boek valt mooi open, maar toch staan de pagina’s iets omhoog. De kleuren van de foto’s zijn over het algemeen goed. Datzelfde geldt voor huidtinten. Toch zien we op sommige foto’s wat aandachtspunten. Zo is niet iedere foto heel scherp afgedrukt en is er zelfs 1 blad waarop het raster goed zichtbaar is.

 

Prijzen van de Lidl fotoboeken

Lidl behaalt haar goede testpositie grotendeels dankzij de zeer gunstige prijzen. Men behoort tot de goedkopere aanbieders in onze test. Zeker het 21×21 cm fotoboek is een van de goedkoopste van Nederland.

6: Profotonet

Profotonet: het beste platliggende fotoboek van Nederland

Profotonet viel in onze reguliere test niet dermate op dat men een hoge positie bereikte. Dat kwam met name omdat men kwalitatief een paar foutjes maakte. Bij onze test van platliggende fotoboeken is dat niet het geval en scoort Profotonet uitstekend. Samen met Albelli levert men zonder twijfel het beste vlakliggende fotoboek van Nederland. Waarom is men dan geen testwinnaar? Dat heeft men name te maken met de prijs van de fotoboeken.

Prijs van de Profotonet fotoalbums

Het Profotonet platliggende fotoalbum is prachtig, maar daar betaal je ook voor. Wij hebben de prijzen van 15 verschillende fotoboek uitvoeringen met elkaar vergeleken. Daarbij valt op dat Profotonet best prijzig is. Wanneer je alle 15 fotoboeken zou kopen, dan betaal je bijna €1100. Bij Fotogoed zou je €683 kwijt zijn.

Dat is op zich verklaarbaar, want Profotonet gebruikt een geheel andere druktechniek dan de meeste andere aanbieders in onze test. En dat levert ook een andere kwaliteit op.

Kwaliteit van Profotonet

Het fotoboek van Profotnet dat wij bestelden is gewoon zeer goed te noemen. Met name de scherpte van de foto’s, de prachtige kleuren en de mooie kaft vallen in positieve zin op. Het platliggende fotoboek ligt ook echt mooi open.

Is er dan geen enkel kritiekpuntje? Jawel, want de afwerking van het binnenwerk op de kaft had want netter gekund. Deze zit iets scheef ingeplakt.

Levertijden Profotonet

Er is nog een testonderdeel waar Profotonet in positieve zin opvalt. Dat is de levertijd. Want wij kregen het door ons bestelde fotoboek al na 2! weekdagen thuis bezorgd. Een geweldige prestatie.

7: smartphoto (voorheen Webprint)

smartphoto: platliggende boeken zijn de standaard

 Webprint is een aantal jaar geleden overgenomen door smartphoto en is halverwege 2018 van naam gewijzigd in smartphoto.  Als eerste werden de prijzen van de fotoboeken verhoogd en sinds enige tijd is het platliggend fotoboek te standaard geworden. Wij bestelden zo’n platliggend fotoalbum en vergeleken deze met de andere aanbieders in onze test. Op het moment van testen heette men nog Webprint, dus vandaar dat je deze naam in onze review tegenkomt. Qua prijs of kwaliteit is er niets gewijzigd na de naamswijziging.

 

Kwaliteit van smartphoto/ Webprint

Zoals we hierboven al schreven zijn er slechts enkele aanbieders die een iets mindere kwaliteit fotoboek leveren. smartphoto is er daar helaas wel een van. Waar wij zeer tevreden over zijn is de mate waarin het boek ook echt vlak ligt. Dit is prima. En ook de afwerking van het boek is netjes. Helaas zijn de kleuren in het fotoboek en op de kaft minder mooi dan bij de meeste andere boeken. Dat is vooral zeer goed te zien wanneer je meerdere fotoboeken naar elkaar legt.

 

smartphoto: prijzen van platliggende fotoboeken

In onze reguliere test vonden wij smartphoto wat aan de dure kant. Als we echter uitsluitend kijken naar platliggende fotoalbums, dan is smartphoto helemaal niet zo duur. Sterker nog: er zijn maar een handje vol aanbieders die goedkoper zijn. De grotere formaten fotoboeken (30×30 en A3 liggend) zijn het best geprijsd.

 

Levertijden

Het fotoboek dat wij bestelden kregen wij na 4 dagen reeds thuisbezorgd. Er zijn slechts een paar aanbieders die dit sneller doen.

Eindresultaat: een prima 7e plek

smartphoto compenseert een mindere kwaliteit met een goede prijs en een snelle levertijd. Dat maakt dat men toch nog op een knappe 7e positie in onze test eindigt.

8: Kruidvat

Kruidvat: een goed platliggend fotoalbum tegen een redelijke prijs

Kruidvat is een graag geziene gast in onze fotoalbum testen. Men laat haar fotoboeken afdrukken door CEWE. Kruidvat en weet het zo te spelen dat men wel de kwaliteit van CEWE krijgt, maar niet de prijs daarvoor rekent. En dat is natuurlijk super.

 

Kruidvat kwalitatief goed

Ook in onze test van platliggende fotoboeken valt de goede kwaliteit van de CEWE fotoboeken op. Het fotoalbum is netjes afgewerkt en ingeplakt op de kaft. Als je een platliggend fotoboek bestelt, dan verwacht je er ook 1 te krijgen. Hoewel het Kruidvat fotoalbum mooi open valt, zie je duidelijk dat de pagina’s iets omhoog gaan staan.

De fotokwaliteit is zoals je mag verwachten van CEWE gewoon goed. Huidtinten zijn prima, en foto’s zijn voldoende scherp. Wel vonden wij de kleuren op de kaft iets minder mooi uitkomen dan bij partijen als Profotonet.

 

Bij een iets lagere prijs beduidend hoger geëindigd

Ten opzichte van concurrenten als Albelli is Kruidvat niet slecht geprijsd. Men is misschien iets duurder. Men legt het echter absoluut af tegen bijvoorbeeld Fotofabriek, die kwalitatief zeker niet minder is. Testwinnaar Fotogoed is kwalitatief misschien ietsjes minder goed, maar is daarentegen veel goedkoper. Dat kan wel €10-€20 per fotoalbum schelen.

 

Levertijd van het lay flat album

De levertijd van het Kruidvat fotoboek is redelijk goed. Na 7 weekdagen krijgen we het album thuis bezorgd. Het merendeel van de aanbieders is iets sneller.

9: Fotoboeken.nl

Fotoboeken.nl: goede prijs, mooi vlakliggend fotoalbum

Fotoboeken.nl wist in de fotoalbum test 2017 beslag te leggen op de titel beste kwaliteit. In de onze algemene test van 2018 kon men dit kunststukje helaas niet herhalen. We waren erg benieuwd of dit in de test van platliggende fotoboeken misschien wel zou kunnen. Helaas bleek dat niet het geval. De fotoboeken van Fotoboeken.nl zijn op zich erg goed van prijs en kwalitatief zeker niet slecht. Er zijn echter partijen die beter zijn.

 

Kwaliteit

Kwalitatief zijn de fotoalbums van Fotoboeken.nl niet slecht. Men gebruikt in tegenstelling tot vrijwel iedere andere aanbieder in onze test een hinge (scharnier), waardoor het fotoalbum goed open valt. In vergelijking met de andere aanbieders in onze test slaagt Fotoboeken.nl er als een van de besten in om het fotoalbum ook echt vlakliggend te maken.

Als we naar de kwaliteit van de foto’s kijken dan valt op dat deze zeker niet slecht zijn. Toch zijn de fotoboeken van diverse andere aanbieders qua kleur en scherpte mooier. De kleuren op de kaft van het fotoboek is ook iets minder mooi dan bij andere aanbieders.

 

Prijzen van de platliggende fotoboeken

Wil je een lay flat fotoalbum maken, dat zit je qua prijs bij Fotoboeken.nl helemaal niet verkeerd. Men kan helaas geen A3 liggend fotoboek leveren, maar de andere formaten zijn helemaal niet duur.

Wat opval is dat Fotoboeken.nl in vergelijking met haar concurrenten steeds goedkoper wordt, naarmate het fotoalbum dikker is. Dus wil je een platliggend fotoalbum met veel pagina’s, dan kan het zeker lonen om naar Fotoboeken.nl te gaan.

 

Levertijd

De levertijd van Fotoboeken.nl is redelijk goed. We ontvingen ons platliggende fotoalbum na 6 dagen thuis.

10: Aldi

Aldi: prijsvechter op vlakliggende fotalbums

Als er 1 aanbieders in onze test is die het predicaat goedkoop moet krijgen, dan zal dit zonder twijfel Aldi zijn. Men heeft haar 10e positie dan ook niet direct aan de kwaliteit te danken, maar met name aan de prijzen voor de fotoboeken.

Prijstelling

Aldi scoort punten op het gebied van fotoalbum prijzen. Bij 13 van de 15 geteste fotoalbum varianten behoort men tot de goedkoopste 3 leveranciers. Alleen het A3 liggend fotoboek is iets duurder, maar nog steeds goedkoper dan de helft van alle leveranciers. Wil je een goedkoop fotoboek maken en is een redelijke kwaliteit voor jou voldoende, dan kan je prima bij Aldi terecht

Kwaliteit

Zoals hierboven al aangegeven levert Aldi een redelijke kwaliteit fotoboek. Het platliggende boek ligt redelijk plat, maar is niet heel netjes afgewerkt. Zo is goed te zien dat het binnenwerk niet recht is ingeplakt op de kaft.

Ook de kleuren van de foto’s behoren niet tot de besten uit onze test. Huidtinten zijn “slechts” redelijk weergegeven en ook de kaft is niet zo mooi als bij andere leveranciers. Begrijp ons niet verkeerd. Het boek is niet slecht, maar er zijn gewoon veel betere boeken.

Levertijd

Aldi heeft de twijfelachtige eer om de langzaamste leverancier in onze test te zijn. Het fotoboek krijgen we na 11 dagen thuis bezorgd. Dat is een stuk langer dan 95% van alle andere leveranciers.

11: MyPhotofun

MyPhotofun is een prima middenmotor

MyPhotofun is in onze reguliere test al vele jaren beoordeeld. Daarbij valt steevast op dat men fotoboeken levert tegen een uitstekende prijs. Helaas gaat dat soms wel ten koste van de kwaliteit. Gelukkig viel dat bij onze laatste test reuze mee. We waren dan ook bijzonder benieuwd naar de prestaties van MyPhotofun op een test van platliggende fotoboeken.

Kwaliteit redelijk goed

De kwaliteit van MyPhotofun is door ons panel getest. Daarbij kwamen we tot de conclusie dat men een redelijk goed platliggend fotoboek levert. Het boek is erg netjes recht ingeplakt op de kaft. Wanneer we het boek op meerdere pagina’s open slaan, dan zien we ook dat het boek goed open ligt. Weliswaar niet 100% vlak, maar dat valt nauwelijks op.

Wat wij uiteraard erg belangrijk vinden is de kwaliteit van de kleuren van foto’s. Bij MyPhotofun zijn deze niet slecht, maar zien we diverse aanbieders die fotoalbums met mooiere kleuren leveren. Vooral de kaft is in vergelijking met andere aanbieders wat minder scherp en iets donkerder.

Platliggend boek voor een goede prijs

Een deel van de vlakliggende fotoboeken van MyPhotofun zijn goedkoop. Dan hebben we het met name over de 21×21 en de A4 staand/liggend varianten. Deze boeken worden ten opzichte van andere aanbieders steeds goedkoper, naarmate er meer pagina’s toegevoegd zijn.Het 30×30 cm en A3 liggen d album is wel vrij prijzig.

Levertijd oke

De levertijd van My Photofun is iets langer dan bij veel andere aanbieders. 6 dagen na bestellen ontvangen wij het lay flat fotoalbum in huis. Prima stevig ingepakt zonder beschadigingen.

12: CEWE

CEWE: niet helemaal wat we hadden verwacht

Als je een fotoboek bestelt bij de grootste fotoalbum leverancier van Europa, dan heb je hoge verwachtingen. Misschien wel iets te hoog. CEWE valt namelijk een beetje tegen in onze fotoalbum test van vlakliggende boeken.

 

Prijzen fotoboeken

Pagina’s staan heel iets op (zie links)

Ook op het gebied van prijs is CEWE geen hoogvlieger. We hebben de prijzen die leveranciers hanteren voor 15 verschillende fotoboekvarianten met elkaar vergeleken. Daarbij eindigt CEWE steevast bij de onderste 5. Wil je per se een fotoboek van CEWE hebben, dan kan je misschien beter een bestelling plaatsen bij Pixum, want dan bespaar je al snel een paar euro.

 

Kwaliteit van het boek

De kwaliteit van het CEWE fotoalbum is gewoon goed te noemen. De afwerking van het fotoalbum is netjes. De kwaliteit en scherpte van de foto’s op de kaft en in het boek zijn goed. Wat wij wel wat jammer vinden is dat bij alle CEWE boeken de pagina’s iets op staan en niet helemaal vlak liggen. 

 

Levertijd

CEWE valt op levertijd ontzettend tegen. We bestelden namelijk een fotoboek en moesten liefst 10 dagen wachten op ontvangt. Dit terwijl partijen als Pixum en Kruidvat (beide ook CEWE) binnen een week konden leveren.

13: Pixbook

Pixbook: kwalitatief goed

Pixbook is een van de partijen in onze test waarbij we geen enkele twijfel hebben aan de kwaliteit. Men hanteert daarbij ook nog eens redelijk goede prijzen en levert binnen een week. Waarom eindigt men dan wat lager? Men heeft software die erg lastig te hanteren is.

 

Software

Er zijn weinig softwarepakketten in onze test die zo lastig te hanteren zijn als het pakket van Pixbook. En dat is jammer, want men levert wel een prima fotoboek.

 

Kwaliteit van Pixbook

Het fotoboek van Pixbook is kwalitatief prima. De binding die ervoor zorgt dat het boek plat ligt is goed. De techniek die men daarvoor gebruikt is vergelijkbaar met veel andere leveranciers. Het boek ligt nagenoeg plat en dat is natuurlijk waar het bij een platliggend boek om gaat. De afwerking van het binnenwerk op de kaft is eveneens netjes.

Over de kleuren in het boek is ons panel een klein beetje verdeelt. De ene vindt de kleuren heel erg goed, maar andere panelleden beginnen te twijfelen wanneer het boek vergeleken wordt met die van andere leveranciers. In ieder geval is men het erover eens dat men kwalitatief prima is. 

Over de kaft is ons panel minder verdeeld. Deze is mooi, maar er zijn andere leveranciers die betere omslagen leveren.

 

Prijzen van lay flat fotoalbums

De fotalbum prijzen die Pixbook hanteert zijn voor een aantal formaten zeer concurrerend. Met name de 21×21, de A4 liggend en het 30×30 cm fotoboek behoren tot de goedkoopste in onze test. Het A3 liggend boek is wel wat aan de dure kant.

 

Levertijd

Qua levertijd hebben wij niets te klagen. Pixbook levert haar fotoboek in 6 dagen bij ons thuis en dat is vergelijkbaar met veel andere leveranciers.

14: MyPoster

MyPoster:

MyPoster is een leverancier die zich niet primair richt op fotoboeken, maar zich meer toelegt op andere fotoproducten. Toch heeft men een best uitgebreid assortiment (platliggende) fotoboeken. Van onze reguliere test weten we al dat deze fotoboeken goed geprijsd zijn, want meestal heeft men wel een fraaie actie lopen.

 

Kwaliteit MyPoster

MyPoster levert ons een platliggend fotoboek dat op zich niet verkeerd is. Men heeft haar processen onder controle, want het boekje is prima ingepakt op de kaft. Iets waar menig aanbieder wel eens een steekje laat vallen. Het boek is door de binding die gekozen is, redelijk vlakliggend. Toch staan de pagina’s heel iets op.

Belangrijkste is uiteraard hoe de kleuren en de scherpte van de foto’s is. En dat is nou net waar MyPoster een beetje minder presteert dan andere aanbieders. De kaft is vrij donker en de foto’s in het boek zijn niet zo fraai en scherp als dat we bij anderen gezien hebben.

 

Prijs

Wat prijs betreft heeft MyPoster een aantal formaten fotoboeken die goed geprijsd zijn. Kies je voor een basisboek van 24 pagina’s, dan behoort men helaas niet tot de goedkoopste aanbieders. Wil je een boek met 36 of 60 pagina’s? Dan zijn de 21x21cm en de A4 staand/liggend albums relatief goedkoop.

 

Levertijden van de fotoboeken

MyPoster levert haar fotoboeken redelijk snel. Na 6 dagen krijgen we het album thuisgestuurd.

15: Photobox

Photobox: het enige echt 100% platliggende boek

Toen wij ons platliggende fotoalbum ontvingen van MyPhotofun waren wij bijzonder verrast. Het boek was prachtig ingepakt en de enorm dikke pagina’s waren erg verrassend. Toch eindigt men niet in de top van onze test. Daar hebben we diverse redenen voor, die je hieronder kan vinden.

 

Kwaliteit

Het fotoalbum heeft een prachtige uitstraling. Er is geen enkel album in onze test die een boek levert met dergelijke dikke pagina’s. En waar we Photobox absoluut voor moeten complimenteren is de mate waarin het boek platliggend is. Wat ons betreft het beste van alle aanbieders.

Het is eigenlijk erg jammer dat Photobox op de belangrijke kwaliteitspunten steekjes laat vallen. Dan hebben we het natuurlijk over de kwaliteit van de foto’s. Van alle getest aanbieders in ons fotoboek is de fotokwaliteit bij Photobox helaas een van de minste. De foto’s zijn niet erg scherp en wijken qua kleuren behoorlijk af.

 

Prijs

Qua prijs hebben we met Photobox een van de duurste aanbieders in onze test. Voor een 21x21cm album met 24 pagina’s betaal je al €23 meer dan bij Fotogoed. En dat is echt te veel.

 

Levertijden van de fotoboeken

Photobox doet er 6 weekdagen over om haar fotoboek bij ons thuis bezorgd te krijgen. Helemaal niet gek.

16: HEMA

HEMA: grootste tegenvaller

Het platliggende fotoalbum van HEMA is helaas de grootste tegenvaller in onze vergelijking. In de reguliere fotoalbum test eindigde men nog op een knappe 3e positie, maar dat zat er bij de vlakliggende fotoboek test niet in. Zowel op het gebied van prijs, als opkwaliteit eindigt men in de achterhoede.

 

Kwaliteit

Kwalitatief valt het layflat fotoalbum ons nogal tegen. Dit om verschillende redenen. Ten eerste is het binnenwerk niet netjes ingeplakt op de kaft. Daarnaast vallen ons de kleuren van het boek nogal tegen. Als we het album vergelijken met andere aanbieders is goed te zien dat de foto’s wat donkerder zijn en niet zo van de pagina spatten zoals bijvoorbeeld bij Fotofabriek. Als we kijken naar de kaft, dan is deze op zich wel goed, al zijn er ook aanbieders die een mooiere kaft leveren. Wat wel positief is, is dat HEMA geen storend logo op de kaft heeft.

De mate waarin het boek ook echt helemaal platliggend open slaat is goed.

 

Prijs

De prijzen van de platliggende fotoboeken van HEMA zijn goed. Men is over het algemeen goedkoper dan menig ander aanbieder. Alleen het A3 platliggend fotoboek is erg duur en het allerduurst van alle aanbieders.

 

Levertijden van de fotoboeken

Qua levertijd is HEMA gelukkig wel een van de betere in onze test. Want na 4 weekdagen krijgen we het fotoalbum al thuis bezorgd.

17: PosterXXL

PosterXXL: een teleurstellende 18e plek

Poster XXL richt zich, zoals de naam al zegt niet meteen op fotoboeken. Toch heeft men een aantal fotoboeken, waaronder 3 verschillende formaten platliggende albums. Qua prijs en kwaliteit behoort PosterXXL helaas niet tot de top van onze test.

 

Prijs layflat albums

De lay flat albums van PosterXXL zijn redelijk geprijsd. Zo kan je een A4 staand of liggend fotoboek van 24 pagina’s voor een redelijk goede prijs maken. Neem je meer pagina’s, dan is de prijs nog steeds redelijk. Toch zijn er best veel aanbiedersgoedkoper dan PosterXXL.

 

Kwaliteit van het fotoalbum

Kwaliteit is het belangrijkste onderdeel van onze test en dat is nou net het onderdeel waar PosterXXL niet zo goed uit de verf komt. Het boek is op zich mooi platliggend. PosterXXL gebruikt dezelfde techniek als bijna alle aanbieders,

Kwalitatief laat men verder nogal wat steekjes vallen. Zo is het binnenwerk behoorlijk scheef ingeplakt op de kaft. Ook vallen de kleuren in het fotoboek en ook op de kaft tegen in vergelijking met andere aanbieders.

 

Levertijden

De levertijd van PosterXXL is iets langer dan bij veel andere aanbieders. Het duurt 7 dagen voordat we het album ontvangen.

18: myphotobook

myphotobook eindigt bij de ondersten in de test

We verklappen het hierboven uiteraard al een beetje. myphotobook is helaas geen topper in onze test. Dat kan natuurlijk domme pech zijn, maar als je op alle criteria in de middenmoot scoort, of zelfs iets daaronder, dan is het waarschijnlijk geen toeval.

 

Kwaliteit van het ontvangen fotoboek

myphotobook levert op zich helemaal geen slecht fotoboek. Men heeft alleen de pech dat er behoorlijk wat aanbieders zijn die een beter fotoboek leveren. Het fotoboek van myphotobook is redelijk platliggend, maar ligt niet helemaal vlak. De pagina’s staan iets op.

De foto’s in het fotoalbum zijn eveneens niet slecht. Zowel op de kaft, als in het boek staan mooie foto’s. De scherpte kan wel iets beter. Maar ook hier geldt dat we betere fotoboeken zien.

 

Prijsniveau in vergelijking met anderen

De prijzen van myphotobook zijn wat aan de hoge kant. Dat geldt overigens niet voor het basisboek met 24 pagina’s. Dat is best goedkoop te noemen. Maar hoe meer pagina’s je toevoegt aan het fotoalbum, hoe duurder men wordt in vergelijking met andere aanbieders.

 

Levertijden

myphotobook leverde het layflat album in 6 dagen bij ons thuis af. Dat is best goed, maar er zijn veel aanbieders die sneller leveren.

19: FastFotoalbum

FastFotoalbum: net geen laatste plek

FastFotoalbum behoort bij onze grote fotoalbum vergelijking meestal niet tot beste aanbieders. We hadden dus geen hoge verwachtingen voor deze test. Helaas bleken deze ook uit te komen. Fastfotoalbum levert slechts twee soorten platliggende albums (A4 liggend en 30x30cm).

 

Prijs van de platliggende fotoalbums

Binding oogt erg goedkoop

De vlakliggende fotoalbums van FastFotoalbum zijn helemaal niet duur. Sterker nog: men behoort bij het A4 liggend album tot een van de goedkopere aanbieders in onze test. Het 30×30 cm vierkante fotoboek is ook prima van prijs.

 

Kwaliteit

Soms zie je aanbieders waarbij een goedkopere prijs ten koste gaat van de kwaliteit. En dat geldt helaas ook voor Fastfotoalbum. Het boek is op afstand het slechtste boek uit onze test. Het boek ligt niet echt plat en is erg slecht en scheef ingeplakt op de kaft. Daarnaast lijkt de kaft veel te groot voor het binnenwerk.

Ook de kleuren van de foto zijn niet goed. Er is geen enkele aanbieder waar het boek goedkoop oogt, behalve het album wat we hier in handen hebben. We kunnen er helaas niet meer van maken.

 

Levertijd

Waar Fastfotoalbum in uit blinkt is de levertijd. Het boek is namelijk na 3 dagen al bezorgd. Wat levertijd betreft is alleen Profotonet sneller.

20: Blurb

Blurb: laatste positie in de test

Blurb heeft de twijfelachtige eer om als laatste in onze test te eindigen. Dat vonden we zelf behoorlijk verrassend en hadden we vooraf ook niet gedacht.

 

Kwaliteit van het Blurb lay flat fotoboek

Het fotoalbum van Blurb is kwalitatief zeker niet de beste die we hebben gezien. Het boek is redelijk platliggend. Het boek is niet helemaal recht ingeplakt en oogt niet netjes.

Waar Blurb echt tegenvalt is de kwaliteit van de foto’s. De kaft is matig van kleur en scherpte. En dat geldt zeker ook voor de kleuren van de foto’s in het boek. Het is gewoon niet goed genoeg voor een hogere positie in onze test.

 

Prijs: echt te duur

Waar Blurb bij zijn reguliere fotoboeken bekend staat om een redelijk goede prijsstelling, slaat men bij de platliggende boeken helemaal door naar de andere (verkeerde) kant. Van alle 15 fotoboek prijzen die wij vergeleken hebben is men slechts 2 keer niet laatste (maar 1-na-laatste). Je betaalt voor een A4 liggend fotoboek van 24 pagina’s liefst €57. Dat is het dubbele van de prijs bij andere aanbieders. Dat komt overigens mede door een bizar hoge verzendprijs van ruim €12.

 

Levertijden

Wat Blurb wel goed doet is het snel leveren. Wij krijgen namelijk het fotoboek al in 4 weekdagen thuis bezorgd. Prima.

 

Conclusie

We zouden het graag mooier willen maken, maar dat kan gewoon niet. Blurb is veel te duur en levert geen goede kwaliteit. Jammer…

Onze wijze van testen:

In onze test hebben wij de diverse aanbieders en hun vlakliggende fotoalbums vergeleken op verschillende criteria, verdeeld over de categorieën kwaliteit, prijs, software en levertijd. In tegenstelling tot onze jaarlijkse fotoalbum test hebben we ditmaal de service niet als testcriterium meegenomen. Hieronder vind je hoe we per categorie de test hebben uitgevoerd:

 

De foto’s in de fotoboeken:

Wij hebben bij iedere aanbieder een platliggend fotoboek besteld met daarin dezelfde foto’s. Deze foto’s zijn van een stockfoto site gehaald en in hoge kwaliteit aan het boek toegevoegd. Wij hebben bewust ook een paar mindere kwaliteit foto’s toegevoegd. Hieronder vind je meer informatie over de testcriteria.

 

Kwaliteit: bepaalt ongeveer 46% van het eindresultaat

We hebben de kwaliteit van de fotoboeken door verschillende testpersonen laten beoordelen. Zij bekeken de boeken en vergeleken deze onderling. Daarbij is gevraagd naar de (persoonlijke) mening over:

  • Binding: mate waarin het boek echt platliggend is
  • Afwerking van het boek: is het netjes, niet scheef ingeplakt op de kaft. Laat het binnenwerk niet los van de kaft, geen scheurtjes etc
  • Kwaliteit van het papier
  • Foto’s kaft: zowel een oordeel over de scherpte als over de kleuren
  • Foto’s binnenzijde: zowel een oordeel over de scherpte, als over de kleuren en over wijze waarop huidskleuren zijn weergegeven

 

Prijs als testcriterium: bepaalt 32% van het eindresultaat

Voor het bepalen van de goedkoopste aanbieder hebben wij de prijzen van 5 verschillende formaten fotoboeken met 3 verschillende diktes uitgezocht. In totaal hebben we dus voor 15 fotoboek varianten een prijs bepaalt en deze voor alle aanbieders berekend.

 

Software: 14% van het eindresultaat

Voor alle aanbieders is de software vergeleken. Wij hebben dit niet opnieuw uitgezocht, maar hebben hierbij de testresultaten uit de fotoalbum test 2018 gebruikt. De software is in betreffende test op meer dan 40 criteria bekeken.

 

Levertijd: telt voor ongeveer 8% mee in het eindresultaat

De levertijd is berekend vanaf het moment van bestellen tot het moment dat het boek bij ons bezorgd werd. Bij alle aanbieders is het fotoboek op dezelfde dag besteld.

Tips Fotoalbum Maken

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wordt lid van onze nieuwsbrief en ontvang fotoboek aanbiedingen, tips en nieuwtjes

Je hebt je succesvol ingeschreven. Je ontvangt zo een bevestigingsmail, waarmee je je definitieve akkoord kan geven.