Fotoalbum.nl review door Hakan

Wij geven bezoekers van onze site de mogelijkheid om een review achter te laten over een aanbieders. Hakan deelde zijn ervaringen met Fotoalbum.nl met ons.

Let op: deze review is enkele jaren oud en nog geschreven in de tijd dat Fotoalbum.nl haar fotoboeken afdrukte bij CEWE

Review Fotoalbum.nl

De interface van het programma ziet er op het eerste gezicht wel overzichtelijk uit. Ik had echter toch wel wat moeite om verschillende functies te vinden, in vergelijking met een aantal andere fotoboek fabrikanten. Vooraf heb ik weliswaar niet de handleiding gelezen, maar dat is iets wat ik nooit doe bij dergelijke fotoboek-software. Het kan zijn dat ik hieronder beschrijf dat bepaalde handelingen niet mogelijk zijn, terwijl dat in werkelijkheid misschien toch wel mogelijk is. Mocht dat zo zijn dan is het gebruiksgemak en -vriendelijkheid bij deze handelingen in ieder geval wel ver te zoeken. Ik heb namelijk redelijk veel ervaring met fotoboek- en fotobewerking-software en veel handelingen zijn op vergelijkbare manier te verrichten of binnen de programma’s op een soortgelijke locatie te vinden.

Eén van de eerste dingen die mij opviel bij het werken met de software was dat er geen apart info-venster aanwezig is. In zo’n venster is informatie over de grootte en positionering van de geselecteerde foto te zien. Meestal kan je in dit venster handmatig wijzigingen invoeren wat ik erg prettig vind werken. Een groot gemis dus ! Daarentegen krijg je wel de desbetreffende info te zien wanneer je de foto aanklikt. Dat is wel handig, maar je kan niets aanpassen en dit staat in geen verhouding tot een apart venster. Mede hierdoor was het moeilijker om foto’s goed uit te lijnen, zeker als je niet gebonden wilt zijn aan de lijnen van het magnetische raster.

Handig: verwisselen van foto's

Het verwisselen van foto’s door de één over de ander te slepen is een handig en praktisch middel. Pagina’s kunnen op dezelfde manier verwisselend worden. Helaas kan dit wel alleen per 2 pagina’s tegelijk (de opengeslagen pagina’s). Als je 1 pagina wilt opschuiven kan dat niet. Verplaatsen moet dan door gebruik van copy-paste gebeuren. Minder praktisch maar op zich werkt dit prima. Echter blijkt dat als je de gekopieerde foto’s op een pagina plakt, het programma deze standaard op de linker opengeslagen pagina plakt. Erg irritant als ze op de rechter pagina moeten staan en er op de linker pagina al allemaal foto’s staan!

Het verwijderen van twee lege pagina’s die tussen andere bewerkte pagina’s stonden, bleek verder geen eenvoudige handeling. Ipv rechtermuisknop – delete , moest ik alle pagina’s opschuiven. Ook bij het bewerken van foto’s mis ik weer een erg belangrijk element. Tijdens het bewerken is de originele foto niet ter vergelijking te zien of op een andere manier tijdelijk terug te zien ( zoals is bij andere software vaak een optie ‘toon origineel’ of iets dergelijks te zien ). Wederom een groot gemis dus. Daarentegen zijn er verder wel veel bewerkingsmogelijkheden. Zo was het gelukkig mogelijk om transparantie toe te voegen aan een foto. Het was echter niet mogelijk om dat ook aan de achtergrond foto toe te voegen. Dit had wel handig geweest. Dit gebruik ik namelijk vaak om de bovenliggende foto’s beter naar voren komen. Nu moest ik transparantie eerst in Photoshop aan de foto toevoegen, waarna ik deze kon gebruiken bij fotoalbum.nl.

Opgesomd vind ik dat de software toch wel beperkt is. Ik heb ook met software van andere aanbieders gewerkt die deze beperkingen niet had en daarmee veel prettiger werkt. De beperkingen bepalen in dit geval voor een groot deel ook het gebruiksgemak. Ik vind het gebruiksgemak redelijk, gezien je de basale eenvoudige dingen wel goed en snel kan doen. Als je meer diepgang wilt , en meer mogelijkheden / gebruiksgemak dan schiet het programma te kort.

Kwaliteit en eindoordeel

Ik was erg benieuwd naar de kwaliteit van de afdrukken en van het fotoboek in zijn geheel. Ik was verbaasd door de snelle en goede levering. Het ging nl om een erg dik fotoboek dat binnen 3 dagen al binnen kwam en dus erg snel geproduceerd was. Het boek was gelukkig goed verpakt en had dus niet gelijk bij de val uit de brievenbus al beschadigingen op gelopen. De kwaliteit van de foto’s vond ik ook erg goed. Mooie scherpe afdrukken in de originele en natuurlijke kleur. Ook de papierkwaliteit was goed. Ik moet echter wel zeggen dat je voor een toch wel behoorlijke prijs ook wel wat mag verwachten, maar dat moet dan wel blijken. De kwaliteit van het fotoboek vind ik dus goed.

Prijs – kwaliteit verhouding is voldoende. Ik geef de volgende beoordelingscijfers :

  • De software: 6
  • Het gebruikersgemak: 6
  • De kwaliteit: 8,5
  • Levering: 8
  • Prijs-kwaliteit verhouding: 6

Als uiteindelijke beoordelingscijfer geef ik een 6,5 ( het gemiddelde komt weliswaar uit op 6,9 maar dat vind ik gevoelsmatig te hoog).