Profotonet review door Joost

Sinds dit jaar kunnen onze trouwe bezoekers ook zelf een fotoboek maken en de eigen review plaatsen op onze website. Zo schreef Joost een review over Profotonet. Ben jij ook geïnteresseerd in het schrijven van een beoordeling over het fotoboek maken? Kijk dan eens op deze pagina.

Let op: onderstaande review is eind 2014 geschreven. Mogelijk is de kwaliteit, prijs of software ondertussen gewijzigd. Bekijk voor de zekerheid daarom ook onze actuele fotoalbum test of de meeste recente Profotonet review

Profotonet review door Joost september 2014

Voor het fotoboek van deze zomervakantie ben ik uitgekomen bij Profotonet, het fotovaklab uit Capelle aan den IJssel. Ze hebben met het predicaat vaklab natuurlijk een naam hoog te houden en kunnen dan niet volstaan met het afleveren van kwaliteit die op gelijk niveau ligt met de massaproducenten; laten we zeggen de leveranciers van HEMA of Kruidvat. Adel verplicht!

Website Profotonet

De succes-trip moet beginnen bij de website en dat valt helemaal niet tegen. Geen flauwekul, geen over elkaar heen rollende reclames, maar wel aandacht voor vormgeving want de bedrijfskleuren komen zelfs terug in de gebruikte afbeeldingen, wat niet alleen kwaliteit maar ook rust uitstraalt.

Mooi flatlay ingebonden

Mooi flatlay ingebonden

Software Profotonet

Maar goed, uiteindelijk draait het natuurlijk om iets anders en daar hebben we eerst fatsoenlijke software voor nodig. Deze blijkt voor zowel Windows als MAC beschikbaar te zijn (Album Designer) en als extraatje is er voor de professionele gebruiker ook nog een pro-versie beschikbaar. De handleiding wordt netjes aangeboden als PDF-bestand of online. Kan het nog misgaan?

Eigenlijk is dat (misgaan) ook zonder de handleiding al niet goed mogelijk. Inmiddels heb ik al wel de nodige programma’s gebruikt, maar Album Designer behoort in mijn optiek toch tot de beste programma’s in de markt. Het uploaden van foto’s is eenvoudig en biedt de mogelijkheid om losse foto’s als ook complete mappen te selecteren (waarom heeft de Europese Unie dit nog niet tot standaard verheven), eigen stijlen op te slaan of het boek automatisch te vullen met een “Wizzard”. Er worden voldoende achtergronden, kader, stijlen en maskers aangeboden. De info over foto’s, zoals formaat en positie op de pagina maken het gemakkelijk en in tegenstelling tot menig concurrent is het redelijk eenvoudig om tussentijds nog te switchen van albumformaat. Dat zien we dan maar als compensatie voor het feit dat er maar relatief weinig keuze is uit albumtypen. Kennelijk vindt er nog een doorontwikkeling plaats, want na een automatische update van de software waren er opeens weer nieuwe formaten beschikbaar.

Schutbladen op fotopapier

Schutbladen op fotopapier

Formaten boeken

Ik heb gekozen voor het formaat 20 bij 30, wat net geen A4 formaat betreft zodat het boek in de boekenkast afwijkt van een aantal andere fotoboeken die eerder bij de concurrent zijn gemaakt. Voor de kaft zijn er enkele opties, waarbij ik deze keer heb gekozen voor afdruk op linnen, een optie die je nog niet zo heel vaak tegenkomt. Ook de gratis optie voor schutbladen (keuze uit twee kleuren) als eerste en laatste pagina is zelden standaard. Dat geldt ook voor de betaalopties. Waar vinden we het nog in onze samenleving, de mogelijkheid om achteraf, op rekening te betalen.

Levertijd

De levertijd betreft volgens de website 7 weekdagen. Het bestelde boek is echter al na 5 werkdagen ontvangen, dus ook dat is prima in orde.

Kwaliteit: eindresultaat van het Profotonet fotoboek

En dan,… het resultaat. Op het eerste oog lijkt het boek mat en smal, wat een logisch gevolg is van de linnen kaft en de verhouding 20 bij 30. Die kaft zit echter mooi strak in elkaar en de linnen kaft en de schutbladen (hoewel Fake omdat ze op fotopapier zijn gedrukt) zorgen toch wel voor een chique uitstraling. Details van de foto’s komen vanwege het materiaal logischerwijs iets minder tot hun recht; iets om een volgende keer rekening mee te houden bij de fotokeuze. Het boek is flat-lay ingebonden. De pagina’s zijn een tikkeltje aan de donkere kant waardoor ook de kleuren net iets te weinig naar voren komen. De pagina’s hebben aan de rand een “golfje”, wat overigens niet opvalt als je door het boek bladert. Het is daarmee niet storend maar wel opvallend, want de kwaliteit van het fotopapier is absoluut in orde.

Heeft Profotonet voldaan aan de verwachtingen?

Ze zijn relatief duur, maar daar krijg je wel wat voor terug. Een goede website die je brengt naar prima software. Een enigszins beperkte keuze in formaten maar de extra opties compenseren dat weer volledig. Een fotoboek dat op tijd wordt geleverd en prima is afgewerkt maar waarvan de foto’s een tikkeltje aan de donkere kant zijn. Dat zorgt voor een goede voldoende. Dat cijfer ga ik echter nog opwaarderen naar een dikke voldoende vanwege het feit dat Profotonet er voor kiest om het boek niet te vervuilen met een logo en/of streepjescode. Hulde!

In cijfers uitgedrukt:
Prijs: 7
Service: n.v.t.
Software: 9