Fotogoed test door Annemiek

Annemiek deelde met ons de ervaringen die ze heeft opgedaan met Fotogoed. Ook een ervaring met ons delen? Neem contact op via de contactpagina.

Let op: deze review is enkele jaren oud. Inmiddels werkt Fotogoed met een andere drukkerij.

Mijn eerste ervaring met Fotogoed

Onlangs heb ik voor het eerst een fotoboek A4 liggend met harde kaft bij Fotogoed besteld. Tot nu toe maakte ik voor dit type boeken gebruik van Albelli en Fotofabriek, maar door de goede testuitslagen van Fotogoed was ik nieuwsgierig naar een boek van hen.

Prijzen

Allereerst is een prijsvergelijking interessant. Het ging om een boek met 48 pagina’s. Fotogoed start met een album met 36 pagina’s € 31,95 en voor de 12 extra pagina’s betaal je € 6,- meer, dus samen € 37,95. De verzendkosten zijn net als bij Albelli € 4,95 dus die neem ik verder niet mee in de vergelijking. Albelli start met 24 pagina’s voor € 22,95 en 12 extra pagina’s voor € 14,40, dit is samen € 37,35, dit lijkt goedkoper maar voor een fotokaft betaal je 5 euro extra, zodat mijn album op € 42,35 zou komen. En dan is Fotogoed goedkoper!

Fotogoed software Mac

De software van Fotogoed voor de Mac is wennen, niet alles werkt soepel. Het meest vervelende is dat het me niet lukt om foto’s te vergroten/verkleinen of te verplaatsen. Er is contact opgenomen met de klantenservice en zij hebben hun best gedaan te achterhalen wat er mis gaat. Een screenfilmpje dat ik opstuurde om het te verduidelijken werd doorgestuurd naar Duitsland. Men denkt nu dat het ligt aan het feit dat ik geen gebruik maak van de normale Apple muis, maar werk met een los trackpad.

Vreemd is dat ik bij Fotofabriek die gebruik maakt van dezelfde software geen trackpad problemen ondervind. Om het probleem bij Fotogoed te omzeilen heb ik de foto’s via een extern programma (Picasa) in een collage gezet en deze geïmporteerd in de software van Fotogoed. Dus ik kan weinig vertellen over de gebruiksmogelijkheden van de software bij Fotogoed. Hopelijk een volgende keer als het trackpad probleem is opgelost.

Levertijd fotoboek

Omdat ik het album vlak voor de kerstdagen bestelde verwachtte ik wel een langere levertijd, maar die werd door diverse oorzaken nog langer. Fotogoed hield me daar goed van op de hoogte en toen het uiteindelijk meer dan 12 werkdagen duurde kreeg ik een tegoedbon ter compensatie.

Service

De klantenservice krijgt van mij een pluim, ik heb dat bij andere fotoalbum aanbieders wel anders meegemaakt. Zelfs op nieuwjaarsdag werd er nog gemailed.

Kwaliteit Fotogoed fotoboek

En nu de kwaliteit. Wat mij als eerste opviel toen het boek binnenkwam was dat het formaat anders is als bij de A4 boeken die ik eerder heb gemaakt. Het is een flink stuk kleiner en wijkt dus af van al mijn andere boeken die ik van de (klein)kinderen heb gemaakt. Vreemd, omdat het als A4 wordt verkocht. Achteraf had ik het uiteraard al kunnen zien op de site en in de software dat het geheel een stuk kleiner is, maar ik was afgegaan op de benaming A4. De maat die zij hanteren komt in de buurt van die van andere aanbieders, maar die noemen dat geen A4, maar Large, Groot oid. Na contact te hebben opgenomen met hen adviseerden ze mij de volgende keer een maxi-album te maken, dat zou wel ‘gewoon A4’ zijn, maar als ik op hun site kijk dan zie ik daar voor de Maxi staan: 29 cm x 36 cm en een A4 heeft een standaardmaat van 21 cm x 29,7 cm, erg verwarrend.

Over de kwaliteit van de foto’s ben ik tevreden, het ziet er goed uit.

  • De foto’s met veel blauw zijn erg blauw, weinig nuances, maar dat probleem ondervind ik ook bij andere printcentrales.
  • De foto’s zijn scherp en wat me opviel bij deze software is dat er bij een foto met hoge resolutie ook een waarschuwing wordt gegeven voor een evt. korrelige afdruk.
  • Er werd aangeraden de resolutie eerst te verlagen wat ik dan ook heb gedaan. Alles ziet er prima uit.
  • Alleen bij het afsnijden van de bladzijdes is er op meerdere pagina’s een rand schuin meegesneden. Bij het plaatsen van de collages heb ik ervoor gezorgd dat deze rand buiten de stippellijnen valt, toch is er op een aantal pagina’s aan de bovenkant iets van de rand zichtbaar, aan de zijkanten en onderkanten niets.
  • Dus een volgende keer moet ik de collage verder uitrekken zodat deze verder over de stippellijn terecht komt. Maar door mijn trackpad problemen kreeg ik dat nu niet goed voor elkaar.
  • De afwerking van het album, de binding en de rug zien er prima uit. Prettig vind ik dat er geen Fotogoed logo op het boek is afgedrukt.

Conclusie

Al met al ben ik tevreden met het product, de plus- en minpunten tegen elkaar afwegend: een 7!