Review Fotoalbum nl met Mac software

Wij ontvingen een leuke review over Fotoalbum.nl van Astrid. Astrid wilde haar ervaringen met Fotoalbum.nl en het Mac software programma delen. Ook een review insturen? Bekijk onze contactpagina.

Let op: in de tijd dat deze review geschreven werd, had Fotoalbum.nl een samenwerking met CEWE. De afdrukkwaliteit, prijs en software is inmiddels gewijzigd

Review Fotoalbum.nl met gedownload programma op de Mac

Dit artikel geeft mijn oordeel over het maken van een fotoalbum bij Fotoalbum.nl. Ik heb een fotoalbum gemaakt in het liggende A4-formaat. Je kunt ervoor kiezen online te werken of op je eigen computer. Het laatste heb ik gedaan. Het installeren van het programma (van CEWE) ging vlot en eenvoudig. Meteen na het starten van het programma heb ik de “Wist je dat” tips bekeken. Naast tips over hoe het programma te gebruiken bevat het ook opmaaktips.

Aan de slag

Foto’s selecteren

Na het lezen van de tips kun je kiezen voor hulp van de “Assistent” die je voorstellen doet voor de opmaak van je fotoalbum of je kunt zelf een fotoboek gaan opmaken. Je kunt kiezen uit veel verschillende bronnen van foto’s. Naast de locaties op je computer kun je foto’s gebruiken die je in Dropbox, Flickr, Picasa, Facebook of Instagram hebt staan.

  • Hoewel er vast niet veel mensen tegenaan lopen, vind ik het jammer dat je geen foto’s van je thuisnetwerk kunt kiezen. Aangezien de foto’s die ik wil gebruiken daar staan, maak ik kopie naar mijn computer in een nieuwe map. Helaas ververst het programma de mappen structuur niet automatisch. Pas na het opnieuw opstarten van het programma zijn mijn foto’s beschikbaar voor gebruik.
  • De assistent helpt je in een aantal stappen naar een gevuld fotoalbum. Je begint dan bij het uitkiezen van de foto’s die je wil gebruiken. Hierbij kun je heel handig spelen met instellingen wat betreft het aantal pagina’s en het aantal foto’s die gemiddeld op een pagina staan (de vullingsgraad). Het effect hiervan op de prijs wordt meteen weergegeven. Fijn dat dit geen verrassing is!

Stijl

De volgende stap is het uitkiezen van een stijl. De stijlen zijn overzichtelijk ingedeeld in een aantal categorieën (algemeen, reizen, familie en vrijetijd). Er is in elke categorie veel keus en je kunt ervoor kiezen om nog meer stijlen toe te voegen door deze te downloaden (dit gaat overigens erg vlot).

Stijl uitkiezen
Kiezen uit een bestaande stijl voorkomt dat je verdwaald in de mogelijkheden en houdt het vullen van het fotoalbum eenvoudig en overzichtelijk. Je kunt ook eigen stijlen aanmaken, zodat je nog meer invloed hebt op de opmaak, kleurgebruik, indeling en andere zaken. Ik vind dit zeker een aanrader om eens uit te proberen voor je fotoalbum als je het programma wat beter leert kennen. Na het aangeven van de soort “cover” (kaft dus) en de titel voor de rug gaat het programma voor je aan de slag om het album te vullen.

Opmaak

Wanneer het gevulde album je aanstaat kun je het laten zoals het is of anders maak je handmatig of “semi-handmatig” nog wijzigingen. In het programma heet dat: het automatisch aanpassen van de layout bij het toevoegen en verwijderen van foto’s en is een knop op de werkbalk. Ik vind het jammer dat deze functie niet door de “Assistent” werd uitgelegd/gedemonstreerd (standaard staat hij uit), want ik vond hem pas toen ik klaar was met mijn fotoalbum. Wat je ermee kunt is geweldig en tijdsbesparend. In het linker paneel waar je je foto’s vind, kies je foto’s en sleep je op de pagina. Het programma kiest dan automatisch een mooi uitgelijnde indeling voor je. Vind je de indeling niet geschikt dan druk je op de spatiebalk en je pagina krijgt bij toverslag weer een andere indeling. Of dit wordt toegepast op één pagina of zowel de linker als de rechter ligt eraan wat je hebt geselecteerd.

De mogelijkheden om je album naar smaak op te maken zijn zeer uitgebreid. Het linker paneel dat afhankelijk van je keuze je foto’s, de pagina indelingen, achtergronden, cliparts, sjablonen en kaders bied heel overzichtelijk veel mogelijkheden om je album op te sieren. En voor elk van deze onderdelen heb je de mogelijkheid om nog meer te downloaden.

Voor verbetering vatbaar

De transparantie van een achtergrondfoto veranderen kan helaas niet zomaar. Je kunt voor hetzelfde resultaat (bijvoorbeeld) wel een (wit) gekleurde clipart toepassen met transparantie en die er bovenop leggen zodat de achtergrond minder prominent aanwezig is. Wat ik verder mis is een mogelijkheid om scheve horizon te kunnen corrigeren.

Het voorbeeld bij het instellen van een schaduw moet in mijn ogen echt verbeterd worden. Wanneer je onscherpte instelt zie je dit namelijk niet terug in het voorbeeld. Hierdoor dacht ik onterrecht dat het niet mogelijk was om dit toe te passen en heb ik nu allemaal harde schaduwen achter mijn afbeeldingen, wat ik erg lelijk vind.

Het kost over het algemeen veel tijd om te bepalen welke foto’s je wil gebruiken en op welke pagina. Het programma kan dit proces nog wel wat verbeteren, door bijvoorbeeld het onderdeel wat nu de in mijn ogen misleidende naam van “Fotoshow” heeft en ver weg zit gestopt, beter toegankelijk te maken. Met dit onderdeel kun je, onder andere, met een sterren systeem waardering geven aan je foto’s en hier op selecteren.

Eindoordeel

  • Software – 8: De kwaliteit van het programma is boven verwachting. Het is prettig om mee te werken en bied veel mogelijkheden om de layout naar wens te maken. Wanneer ik het punt van de schaduw niet mee neem kom ik op een 9.
  • Prijs – 8: Ik heb bij een paar aanbieders van fotoalbums gekeken naar de prijs van een vergelijkbaar album. Ik kon niet altijd direct zien of de prijs in of exclusief verzendkosten was. Desondanks heb ik de indruk dat zij een vrij gemiddelde of misschien iets onder de gemiddelde prijs zitten.
  • Kwaliteit – 8: De kwaliteit is naar verwachting. Het fotoalbum heeft een nette afwerking en de kleuren zien er goed uit.
  • Levertijd – 8,5: De levertijd is van 5 werkdagen is prima.
  • Service – 8,5: Mijn vraag die ik per e-mail had gesteld werd netjes na een dag beantwoord, prima. Bellen kan ook, verder zijn er nog gratis cursussen waar je aan mee kunt doen en zijn er “tips & tricks” in tekst en video. Dus voor elk wat wils.

Benieuwd naar Astrids persoonlijke portfolio? Bekijk dan haar site