Tips en inspiratie

Welk papier kiezen voor een fotoboek?

16 maart 2021Geen reacties

Welk papier is het mooist voor jouw fotoboek? We gaan in dit artikel even in op de verschillende papiertypes. Over dik papier, mat papier, platliggend papier en (hoog)glans. Hoe maak je de beste keuze voor een fotoalbum?

Welk papier moet je kiezen voor jouw fotoboek? Kies voor dik, mat of echt fotopapier

Welk papier is het mooist voor jouw fotoboek? Sommigen gaan bewust voor dik papier, terwijl anderen zweren bij een matte afwerking of platliggend papeir. Hoe gebruik je echt fotopapier en welk effect geeft dit als je straks door het boek bladert? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zodat je de juiste keuze maakt om jouw foto’s prachtig te presenteren.

Het effect (en de impact) van het soort papier op je fotoalbum

Een fotoboek op dik papier of mat papier ziet er straks anders uit dan wanneer je kiest voor (UV) hoogglans. En bestel je het boek vlakliggend? Dan komen de foto’s over twee pagina’s veel beter uit dan wanneer er een typische ‘bolling’ in het midden ontstaat.

Het fotopapier dat je kiest voor jouw album of boek heeft invloed op zowel de uitstraling als het praktisch gebruik. Wist je bijvoorbeeld dat hoogglans papier sneller vette vingers laat zien dan wanneer je kiest voor een matte afwerking? Dus ben je van plan om er vaak doorheen te bladeren en het veel anderen te laten zien? Pas op met hoogglans, omdat dit snel vettig en daardoor viezig over kan komen.

Tip: stem de papiersoort bovendien af op het type foto’s dat je maakt.

  • Gaat het om foto’s van kleinere details of stoere onderwerpen? Daar past een matte afwerking bij.
  • Bij landschappen en bijvoorbeeld portretten kan hoogglans zorgen voor wat extra uitstraling, dus dan is dat vaak een betere keuze
  • heb je veel panoramafoto's over twee pagina's, dan is een platliggend fotoboek wellicht een betere keuze

Uit welke papiersoorten kies je?

Je hebt de keuze uit tal van papiersoorten voor het fotoboek dat je kunt maken. Dus ben je benieuwd welke keuzes goed passen bij het album dat je gaat samenstellen? Wij leggen je uit welke mogelijkheden je hebt:

  • Standaard papier
  • Glanzend papier
  • Glanzend fotopapier
  • Mat papier
  • Mat fotopapier
  • UV Hoogglans
  • Vlakliggend papier lakliggend papier: bekijk ook onze platliggend fotoboek test
HEMA levert met glanspapier

HEMA levert met glanspapier

Standaard papier

Standaard papier is prachtig papier, waar je heel mooi een fotoboek van kunt maken. Dus wil je weten welk papier geschikt is voor het album waar je aan werkt? In de meeste gevallen is dit een prima keuze.

Het papier is standaard zwaarder dan je gewend bent uit bijvoorbeeld de printer die je thuis hebt staan. Dat papier in de printer weegt 80 gram per vierkante meter, terwijl het fotopapier bijvoorbeeld van 120 tot 200 gram weegt. Daarnaast is er sprake van een lichte glans, waardoor sommige aanbieders ook wel spreken van ‘zijdeglans’ of ‘gesatineerd papier’.

Tip: zoek je naar goedkoop papier voor jouw fotoboek? Standaard papier is dan vaak de beste keuze. Het is mooi om te zien, heeft een lichte glans en zorgt er met het gewicht voor dat dit degelijk aanvoelt.

Glanzend papier

Benieuwd op welk papier de foto’s in het album zo stralend mogelijk overkomen? Gebruik glanzend papier. Er is middels een filmlaag een extra glans op het papier aangebracht, voor een luxe en klassieke uitstraling daarvan.

Bovendien is het papier vaak zwaarder dan de variant die je kent uit de printer. Het gaat bijvoorbeeld om 200 gram per vierkante meter, of zelfs meer dan dat. Houd er wel rekening mee dat de glans kan leiden tot meer vettigheid en andere viezigheid op de foto’s, dus ga er voorzichtig mee om.

Tip: zeker weten dat de foto’s geen vette vingers krijgen? Houd een kleine marge aan als je het boek maakt, zodat je die kunt gebruiken om de pagina’s om te slaan.

Glanzend fotopapier

Sommige aanbieders van fotoboeken spreken speciaal van glanzend fotopapier. Het is de mooiste keuze voor jouw fotoalbum, als je een sterke glans zoekt. Het is het papier dat traditioneel gebruikt wordt voor foto’s, zoals je die ooit zelf in een boek plakte. 

Dat plakken is niet meer nodig, omdat je in plaats daarvan een compleet fotoboek kunt laten drukken. Het papier weegt bijvoorbeeld 360 gram per vierkante meter. Dat betekent dat je een stevig boek laat drukken, waarin jouw foto’s geweldig tot hun recht komen.

Mat papier

Een matte afwerking van het papier gebruiken? Deze papiersoort is goed geschikt als je een meer ingetogen en diepe sfeer zoekt. En wil je zorgen voor een meer moderne uitstraling, waarop bijvoorbeeld details en meer rauwe foto’s goed tot hun recht komen? De rustige kleuren en veel zwart en wit komen op een prachtige manier uit.

Tip: maak je vooral artistieke foto’s? Zorg op mat papier voor een mooi resultaat, waarin het onderwerp van je foto’s geweldig tot uiting komt.

Mat fotopapier

Vind je het belangrijk dat je foto’s zowel mat zijn, als op stevig papier worden gedrukt? Het fotopapier weegt bijvoorbeeld 360 gram per vierkante meter. Dit geeft de foto’s meteen meer uitstraling en karakter. Bovendien draagt de matte afwerking daar goed aan bij, voor een prachtig resultaat in het album.

Het is lekker dik en mat papier, zodat de twee eigenschappen van het fotoalbum elkaar zullen versterken. Dit betekent dat je een professioneel album kunt laten printen, dat je goed kunt gebruiken om indruk te maken op klanten of anderen die je de foto’s wilt laten zien.

UV Hoogglans

Verdienen jouw foto’s de sterkste glans? UV Hoogglans is dan de juiste keuze. Met dit type dik papier krijgen de foto’s een hoogglans afwerking. Dat komt door de extra bewerking met een gloss-machine. Deze zorgt er na het drukken van de foto voor dat de glans ervoor zorgt dat het beeld sterker naar voren komt.

Tip: maak je foto’s met veel details? Die komen extra goed tot hun recht dankzij het gebruik van hoogglans.

De platliggende fotoboeken van Saal Digitaal en Profotonet zijn van prima kwaliteit

De platliggende fotoboeken van Saal Digitaal en Profotonet zijn van prima kwaliteit

Vlakliggend papier

Heb je aan de hand van bovenstaand overzicht ontdekt welke papiersoort het best geschikt is voor het fotoboek dat je wilt maken? Denk dan bovendien na over de mogelijkheid tot vlakliggend papier. Het zorgt er in combinatie met de matte of (hoog)glanzende uitstraling voor dat de grotere foto’s nog veel beter tot hun recht komen.

Een regulier fotoboek met niet-vlakliggend papier heeft een bolling in het midden. De foto’s bollen in het midden van het boek op, waardoor je ze daar minder goed kunt bekijken. Dus gebruik je foto’s over de volledige pagina of zelfs over de twee pagina’s naast elkaar? Met een vlakliggend boek zal het papier niet opbollen. Dit geeft het mooiste resultaat, bijvoorbeeld als je een panorama of een weids landschap wilt laten zien.

Tip: wij hebben enkele jaren geleden speciaal een test gedaan op platliggende fotoboeken.

Zeker weten? Vraag dan papiersamples voor jouw fotoboek aan

En wil je zeker weten welk soort papier de mooiste keuze is voor jouw fotoboek of -album? Je kunt dit gewoon zelf testen, door een aantal samples te bestellen. Onder andere CEWE (https://www.cewe.nl/blog/paper-samples/) en Blurb (https://nl.blurb.com/swatch-kit) bieden je daarvoor de mogelijkheid. Je kunt dan zelf beoordelen wat de mooiste keuze is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bovendien laten we je graag zien waar je vervolgens het mooiste fotoboek kunt bestellen. Bekijk onze fotoalbum test. Daarin houden we rekening met de papiersoorten die je kunt kiezen, net als alle andere belangrijke eigenschappen van het fotoboek.

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje