Tips en inspiratie

Mooie vakantiefoto's maken

01 februari 2021Geen reacties

Wil jij mooie vakantiefoto’s maken? Ontdek dan onze tips om jouw foto's mooi én origineel te maken. Schiet de beste foto’s voor een prachtig fotoalbum van je reis.

De beste tips om mooie én originele vakantiefoto's te maken

Je wilt mooie vakantiefoto’s maken, maar hoe pak je dat aan? Wat doen anderen om originele foto’s te schieten waarmee ze net dat standpunt hebben dat jij graag had willen vinden? En hoe kun je vakantiefoto’s maken om een keer écht indruk te maken met je fotoboek? Wat de reden ook is om er beter in te worden, wij helpen je de mooiste vakantiefoto’s te maken die het gewoon verdienen om te worden afgedrukt in een mooi album.

Stop met poseren en kies voor spontaniteit

Het is misschien wel de makkelijkste en tegelijkertijd de moeilijkste tip: stop met poseren. Natuurlijk lijkt het leuk om vast te leggen dat je bij de toren van Pisa stond of dat je van bovenop de Eiffeltoren een geweldig uitzicht had. Dat is ook heel leuk, totdat je gaat poseren en je daarmee eigenlijk alle magie van het moment wegneemt.

Houd er rekening mee dat je op een foto vooral wilt laten zien wat jij ziet. En wat je op dat moment ervaart. Dat is niet het moment waarop je bedenkt om eens rustig klaar te gaan staan om een foto met een gemaakte glimlach te schieten. Het gaat om het moment net daarvoor, of misschien wel net daarna.

Dus fotografeer de anderen die druk zijn om de toren van Pisa ‘terug te duwen’. En ga voor het uitzicht over Parijs waarbij je jouw model in de verte laat turen. Door maar een klein deel van het gezicht in beeld te brengen laat je de kijker als het ware meekijken, waardoor het een veel spannendere foto wordt.

Probeer zoveel mogelijk spontaniteit vast te leggen. En vind je dat lastig, bijvoorbeeld als je ook de camera nog goed wilt instellen? Probeer het gevoel te grijpen dat je ervaart. En check de foto’s die je maakt, om pas te stoppen als je datzelfde gevoel met de foto kunt overbrengen.

Bekijk vooral ook ons artikel met handige tips wanneer je wilt gaan beginnen met fotografie

Mooie foto's maken: je bent zeker niet de eerste die in Pisa gaat poseren. Maar ben je ook origineel?

Mooie foto's maken: je bent zeker niet de eerste die in Pisa gaat poseren. Maar ben je ook origineel?

Bedenk een origineel standpunt (en speel met composities)

Natuurlijk hebben we een aantal handige tips voor je om originele vakantiefoto’s te maken. Wist je bijvoorbeeld dat het ontzettend veel uitmaakt welk standpunt je kiest? Pak het eens anders aan en fotografeer vanuit het:

 • Kikkerperspectief
  Ga door je hurken en richt de camera een beetje omhoog. Dat wat dichtbij staat zal ineens heel indrukwekkend lijken, waardoor je originele vakantiefoto’s maakt die zeker een plekje in het fotoalbum verdienen.
 • Vogelperspectief
  Houd je de camera juist hoog boven je hoofd of zelfs vast met een statief? Er ontstaat weer een beeld ander beeld, waarbij het net lijkt of je de situatie bent ontstegen om de foto te kunnen maken

Fotograferen in een landschap

Fotografeer je een landschap? Kies een voorwerp voor op de voorgrond. Je kunt daarop scherp stellen of het juist wazig in beeld brengen. Probeer het uit en ervaar hoe het diepte creëert in de foto die je schiet. Het wordt pas echt duidelijk hoe groot een bergketen is als je op de (semi)voorgrond iemand hebt staan die helemaal in het gebied lijkt weg te vallen.

Om jouw onderwerp op een mooie en originele manier in beeld te brengen kun je gebruik maken van een paar handige tips:

 • Niet in het midden
  Zet je gebouwen en andere onderwerpen eigenlijk altijd in het midden van je foto? Dat is handig om het aantal ramen te tellen of om andere details te bekijken, maar erg mooi en origineel is het natuurlijk niet. Haal je onderwerp uit het midden, waarmee het meteen een stuk spannender wordt.
 • Gebruik de regel van derden
  Heeft je camera een raster dat je kunt inschakelen? Doe dat, om gebruik te maken van de regel van derden. Met de 4 lijnen op je scherm ontstaan er 9 vakken. Gebruik die om je onderwerp op een van de kruispunten te plaatsen. Je zal merken dat het de foto meteen een stuk mooier, levendiger en/of origineler maakt.
 • Fotograferen met de gulden snede
  Wil je het helemaal goed doen? In de schilderkunst is de ‘gulden snede’ een begrip. Het is een verdieping van de regel van derden. De vlakken zijn dan namelijk niet meer gelijk van grootte. In de praktijk is het lastig om daarmee te fotograferen, omdat camera’s het beeld in 9 gelijke vlakken verdelen.

Fotografeer je de natuur? Zorg voor een rechte horizon

Ga je vakantiefoto’s maken en trek je daarvoor de natuur in? Hoe creatief je ook aan de slag gaat, zorg ervoor dat de horizon mooi recht is. Een scheve horizon stoort enorm, als je daar niet heel bewust gebruik van maakt. Als beginnende fotograaf doe je er verstandig aan niet met de horizon te spelen, zodat je een zo mooi mogelijke en toch originele foto schiet.

Tip: gebruik in ieder geval het raster als dat aanwezig is op jouw camera of telefoon. Het helpt je om een rechte foto te maken. Een eventueel kompas werkt nog beter, om de horizon sowieso helemaal recht op de vakantiefoto te hebben. Meer hierover vind je in ons artikel over het instellen van jouw camera

 

Vertel jouw vakantie-verhaal

Je kunt mooie vakantiefoto’s maken van alles wat je om je heen ziet. En doe dat ook vooral, door verder te kijken dan bijvoorbeeld de typische bezienswaardigheden. Hoe zien de mensen op straat eruit? Wat laat het straatbeeld sowieso zien? En welke bijzondere drankjes bestelden jullie aan het strand? Fotografeer op drie niveaus, om zowel de details als de overzichten mooi in beeld te brengen:

 • Detailniveau
  Welke drankjes staan er op tafel en hoe viel je een gat in je broek? Leg de details vast, die beschrijven welke reis je maakte en welke sfeer daarbij hoorde.
 • Normaal niveau
  Fotografeer dat wat je om je heen ziet. Fotografeer anderen en laat jezelf vastleggen, in de omgeving waar je op dat moment bent.
 • Overzichtsniveau
  Maak mooie foto’s van gebouwen, landschappen en andere uitzichten die je hebt. Gebruik het overzicht bijvoorbeeld als achtergrond in je fotoboek.
Mooie foto's van jouw vakantie maken: vertel het verhaal zoals jij het ervaart

Mooie foto's van jouw vakantie maken: vertel het verhaal zoals jij het ervaart

Speel met het licht

Zoals je ook als beginnend fotograaf misschien wel weet is het licht op je foto heel belangrijk. Dit maakt of breekt een foto, dus het is belangrijk om daar rekening mee te houden of zelfs even over na te denken. Ga je bijvoorbeeld ’s morgens vroeg of laat in de middag of avond fotograferen? Tijdens het Golden Hour heb je prachtig licht. Het licht is niet te ‘hard’ en zorgt voor een mooie gouden gloed over wat je fotografeert. Dit werkt uitstekend bij portretten en bijvoorbeeld landschappen die je op vakantie wilt vastleggen.

Voorkom aan de andere kant dat je moet fotograferen met flits, omdat dit geen mooi licht geeft. En houd rekening met de drukte op straat, in de gebieden waar je komt en verder om je heen. Door daar rekening mee te houden maak je mooie foto’s voor in het fotoboek, waarmee je anderen kunt laten zien hoe prachtig de reis was die je maakte. 

 

Doe iets met je foto's ná je vakantie

En onze beste tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken en daarvan nog eens na te genieten? Gebruik de fotoalbum test om een keuze te maken uit de fotoboeken die je kunt maken. Ontdek op die manier waar je de meest handige functies hebt, waar je kunt rekenen op de hoogste kwaliteit en hoe je de mooiste vakantiefoto’s de afdruk kunt geven die ze verdienen.

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje