Review Fotoboek Yoursurprise door Isabelle

Soms ontvangen wij van bezoekers van onze website een beoordeling over een leverancier. Zo stuurde Isabelle ons een uitgebreide review over Yoursurprise.

Let op: deze review is enkele jaren oud. Yoursurprise levert tegenwoordig nog maar twee formaten fotoboeken. Bekijk onze fotoalbum test voor aanbieders met meer formaten.

Fotoboek maken bij Yoursurprise

Onlangs bestelde ik een fotoalbum bij Yoursurprise. Ik maak al een 10-tal jaar fotoboeken dus heb ik wel wat ervaring, maar steeds bij Albelli (in de tijd nog albumprinter) omdat ik zeer tevreden ben over de software (en de kwaliteit) en net daar knelt het schoentje.

De prijs

Een Large Vierkant (21×21) met 20 pagina’s kost € 28 en als je nog twee pagina’s bij wil, kost dat € 2. De verzendkosten zijn € 4,95. Bij Albelli betaal je ongeveer hetzelfde maar de extra pagina’s zijn minder duur.

Het product

Het boekje is een mooi boekje. De blaadjes zijn ingekleefd maar dat is zeer mooi en stevig gedaan. De kaft vind ik ook leuk daar zit een soort schuim in zodat deze zacht aanvoelt. Alles is zeer goed afgewerkt. Over de foto’s ben ik veel minder tevreden. Ik vind de kwaliteit niet goed. In het bijzonder de kleuren zijn niet wat ik ervan verwacht. Vooral de huidtinten zijn soms grauw en korrelig en blauwe tinten oververzadigd… Jammer.

De software

Op de site kan je kiezen tussen een aantal thema’s zoals algemeen, vakantie, kids, baby, huwelijk. Hier is veel keuze. Je klikt op “Boek maken” en de software wordt geladen. 

Ik kies voor de optie manueel vullen maar je kan het programma ook zelf je foto’s laten invullen. Je kan al starten als de foto’s worden geüpload. (Daar heb je verder weinig last van.) Ik ben wel drie (!) keer moeten herbeginnen omdat er blijkbaar iets mis was op mijn pc. Doordat je niets op je harde schijf kan opslaan, is het dus mogelijk dat je alles verliest. Ik neem aan de fout bij mij lag maar bij de helpdesk konden ze me niet helpen.

Het werkblad:

Dit vind ik minder aangenaam. De witte kader rechts van het boekje neemt veel plaats in beslag waardoor je het boekje minder ziet. Dit zouden ze kunnen oplossen door meer met tabbladen te werken. Ook de foto’s onderaan nemen veel plaats in maar zijn wel te klein om details te zien.

Achtergronden:

De keuze van kaders en achtergronden is redelijk beperkt en een beetje oubollig naar mijn mening. De thema’s staan per kleur gerangschikt wat wel makkelijk is maar wat ik hier mis, is een kleurenpipet waardoor je een tint kan kiezen die bij je foto’s past. Je kan de transparantie van een foto ook niet aanpassen. (Wat ik vaak gebruik voor de achtergrond)

Pagina lay-out:

Er zijn er voldoende voorbeelden aanwezig in het programma zelf. Je kan de lay-out wel niet opslaan en ik mis ook opties als aligneren en de grootte van een kader kopiëren.

Kaders:

Bij de kaders vind ik niet zo mijn gading maar bij “leuke vormen” zitten “polaroids” die ik goed vind in gebruik omdat je kan kiezen uit verschillende groottes.

Wel handig:

Je kan je foto’s ook sorteren op “naam”, “genomen op”, enz wat wel makkelijk is mocht je op zoek zijn naar een bepaalde foto. Je kan ook foto’s invoegen van zowel pc als facebook, flickr en picasa.

Eindoordeel

Naar mijn mening staat yoursurprise nog in de beginfase van zijn fotoalbums en leggen ze meer de nadruk op andere fotoproducten. Voor wie vlug een boekje wil maken zonder veel poespas is dit een goed programma. Voor de kritische, meer ervaren gebruiker is het minder geschikt.