Beoordeling fotoboek TopFotoalbum door Peter

Wij ontvingen van Peter deze week een mooie review over het fotoboek dat hij maakte bij Topfotoalbum.nl Peter, bedankt!

Let op: deze review is in 2015 aangeleverd. TopFotoalbum is daarna failliet gegaan en levert geen fotoboeken meer.

Top-fotoalbum krijgt van mij een klein zesje in totaal, waarbij ik de onvoldoende voor de kwaliteit van de afdrukken de belangrijkste constatering vind. Er zijn veel verbeteringen die kunnen worden aangebracht. Het bestellen van dit boek met standaardkwaliteit geeft mij niet het gevoel dat ik Top-fotoalbum zal adviseren. Voor mij de eerste kennismaking met Top-Fotoalbum. Via de site www.top-fotoalbum.com kan de fotoboeksoftware worden gedownload. Het downloaden van de software is simpel.

Keuze fotoboek en papiersoort

Mijn keuze is gevallen op het liggende Fotoboek – Standaard 20×30 met een hardcover. De papiersoort lijkt in 1 soort leverbaar ( Gloss papier) en geen keuze voor zijde of hoogglans. met zijdeglans fotopapier. Top-fotoalbum meldt een hoge kwaliteit kleur.

Software

Na het openen van een nieuw project wordt gevraagd om een keuze te maken in Product, Masks, Background, Scrapbook en Frames. Ik vind dit niet gebruikersvriendelijk. Moet dan eerst uitvinden wat dit allemaal betekent en wat past bij mijn smaak. Ik kies voor het product en vink Mask, Background, Scrapbook en Frame niet aan. Hoop dat dit wel in het programma is aan te passen. Opnieuw kies ik voor project openen en ga aan de slag. Kan weer kiezen voor een product, dit moet ik dus voor de tweede keer doen. Overigens is de software in het Engels.

Wat moet ik kiezen?

Dan wordt gevraagd om het formaat. Ik wil een liggend boek en moet kiezen tussen 20-30 of 30-20. Het is niet meteen duidelijk welke keuze ik moet maken, dat is niet handig. Na even uitzoeken blijkt 30-20 het liggende boek te zijn. Na het laden van de foto’s wordt gevraagd om een naam te geven aan het album en het project kan van start gaan. Je kunt daarbij tips krijgen bij alles wat je daarna doet. Dat lijkt me handig, zeker omdat dit de eerste kennismaking is met Topfotoalbum.

Windows en MAC

De software is te downloaden in Windows en OS. Belangrijk is dat de software stabiel is en daarmee heb ik geen problemen gehad. Fotobewerkingen doe ik met Lightroom of Photoshop. De software van Top-fotoalbum heeft ook een simpel fotobewerkingsprogramma. Het fotobewerkingsprogramma van Top-fotoalbum heb ik alleen gebruikt voor foto’s die ik zwart/wit wilde afdrukken in plaats van kleur. De foto’s die je selecteert in je fotoboek dienen minimaal 400 dpi van kwaliteit te zijn. Te zwakke kwaliteit foto’s worden weliswaar herkent door de software (en je krijgt een waarschuwing), uit ervaring weet ik dat 400 dpi de kwaliteit van de afdruk ten goede komt:

  • Verder zijn er ruime keuzemogelijkheden in indelingen, achtergronden, sjablonen en kaders.
  • Het aantal professionele, strakke indelingen en achtergronden is wel summier. Van mij mag Top-fotoalbum hier over nadenken. Er zijn hartjes, appeltjes, bloemetjes en een rupsketting als clipart, sjablonen en kaders te over, terwijl moderne strakke design sjablonen ontbreken.

Wijzigingen die een prijseffecten hebben, bijvoorbeeld extra pagina’s, worden niet meteen inzichtelijk gemaakt. Je bent dus niet steeds op de hoogte van de prijs van het fotoboek. Minpuntje vind ik dat de linkerpagina van de eerste twee bladzijden niet kan worden gebruikt. Dat geldt ook voor de rechterpagina van de laatste twee pagina’s. Overigens betaal je ook niet voor deze pagina’s.

Het valt mij niet op dat de software uitblinkt ten opzichte van andere software. Het is ook niet minder. Wat mij betreft kan Top-fotoalbum professionele, strakke indelingen en achtergronden toevoegen aan de standaard mogelijkheden. Voor mij krijgt de software een 7 vanwege degelijkheid.

Service

Top-fotoalbum heeft een klantenservice met telefonische hulp en hulp via email. Ook biedt Top-fotoalbum hulp op afstand aan. Dat kan erg praktisch zijn. Ik heb de werking echter niet getest. Nadat ik de order heb gedaan krijg ik een orderbevestiging. Er is dan niet duidelijk wanneer ik het boek kan verwachten.

De service kan ik niet helemaal beoordelen. De opzet van hulp bij problemen lijkt toereikend. De orderbevestiging geeft voor mij onduidelijkheid over verwachte levertermijn, daarom het cijfer 6,5.

Levertijd TopFotoalbum

Een week later krijg ik een mail van een verzendorganisatie waarbij onduidelijk is wat wordt geleverd. De levering blijkt van het fotoboek te zijn. Precies een week na de order ontvang ik zending, goed verpakt zonder beschadiging. Top-fotoalbum blinkt hier niet uit. Cijfer 6.

Prijs- kwaliteit

Belangrijkste waardeoordeel over de Top-fotoalbum fotoboeken gaat volgens mij toch over de prijs – kwaliteit verhouding. Mij valt eerst op dat de coverfoto te donker is afgedrukt. Ik wil er van uitgaan dat de foto’s die ik op het scherm zie, ook zo worden afgedrukt. Verder bladerend in het boek zie ik dat de afdrukken in het boek ook donkerder zijn afgedrukt. De scherpte valt me tegen, overigens was dat ook in de schermafdruk al zichtbaar.

Gezien de hoge eisen die ik aan afdrukken stel, bestel ik normaliter fotoboeken met afdrukken op echt fotopapier. Ik weet niet of Top-fotoalbum die hoge kwaliteit levert, omdat dat niet door mij is getest. Volgens Top-fotoalbum wordt de hoogste kwaliteit gegarandeerd. Ik ben van mening dat dit genuanceerd moet worden in de alternatieven die worden aangeboden.

Omdat de bladzijden van de fotoboeken met standaard kwaliteit geen lay-flatbinding hebben moet worden uitgekeken met foto’s die over twee pagina’s worden verdeeld. Bij het maken van het boek zou Top-foto beter een waarschuwing kunnen geven.

De binding van het boek oogt duurzaam en van goede kwaliteit. Voor de kwaliteit krijgt Top-fotoalbum een 5.