Beoordeling fotoboek, gemaakt bij Photobox.nl

Zwanie maakte een fotoboek bij Photobox en schreef hier een uitgebreide review over die ze met ons deelde. Wij waren natuurlijk erg blij hiermee. Ook een beoordeling schrijven? Neem dan contact met ons op.

Let op: deze review is reeds enkele jaren oud. Het kan zijn dat de bevindingen van Zwanie niet meer aansluiten bij de actuele situatie. Bekijk daarom ook zeker de meest recente fotoalbum test. 

Mijn fotoboek ervaring

Ik heb heel wat fotoboeken gemaakt inmiddels, bij verschillende leveranciers en mag zeggen dat ik enigszins ervaren ben inmiddels.

Start op de site

De keuze voor het soort fotoboek dat je wilt maken is duidelijk. Er kan gekozen worden uit een groot aantal stijlen, en dat is best leuk. Voor het eerst nu een fotoboek maken bij een fotoboek leverancier waarbij je de foto’s moet uploaden, en je in principe ‘online’ het fotoboek maakt. Voor het verder gaan met bewerken van je fotoboek (volgende dag of zo) moet je inloggen. Het is even wennen om hier je weg direct te vinden.

De basis zijn de foto’s die je van te voren moet uitzoeken voor je album. Dat is lastig omdat je van tevoren foto’s moet selecteren en kiezen. Mijn voorkeur is dat je dit gaande weg doet. Voor het album dat ik heb gemaakt was dat niet zo erg. Betrof een weekend uit en totaal aantal foto’s dat ik beschikbaar had was ongeveer 200.

Doorgaans maak ik fotoboeken waarbij ik geen 200 foto’s maar meer dan 2000 foto’s heb. (lange reis naar buiten europa) Dat is andere koek. Het is dan ook niet handig om al die foto’s te uploaden, maar dat je een selectie vooraf maakt. Dat heeft niet mijn voorkeur.

Gebruikersgemak en mogelijkheden van de software

  • Het aantal mogelijkheden voor het samenstellen is betreft sjablonen meer dan voldoende. Je kan ook zelf sjablonen maken en opslaan > prima
  • Het aantal cliparts is beperkt, en er kan niet worden toegevoegd > matig
  • Het aantal randen is zeer beperkt > onvoldoende naar mijn mening.
  • Het gebruik van de randen werkt wel prima.
  • Het aantal achtergronden is uitgebreid, al mis ik wel keuzes uit donkere achtergronden > voldoende
  • Helaas kan er niet gekozen worden voor een foto achtergrond, daar maak ik doorgaans veel gebruik van, maar is nu niet toepasbaar. > onvoldoende

Wel kan je de foto zo groot maken als de pagina en daaroverheen een foto zetten. (zie foto 2) via een omweg lukt het dus wel. Er kan niet gekozen worden voor een achtergrond verspreid over 2 pagina’s
Het gebruik van tekstvlakken is prima, keuze lettertype ook prima net als de grootte, maar het kiezen van de kleur voor letters kan helaas weer niet en dat is minder.

Ik ben niet voor het automatisch vullen en samenstellen van een boek, landscape foto’s worden gezet in verticale kaders en andersom en dat wil je niet. Bovendien moet je dan er voor zorgen dat de foto’s in de juiste volgorde staan anders gaat het fout. Dus daarom toch gedwongen zelf samen te stellen. (vind ik overigens niet erg)

Bestellen en leveren:

Het fotoboek bestellen gaat gebruiksvriendelijk. Er kan niet gekozen worden voor een platliggend album, dit kan alleen als je het product ‘platliggend fotoalbum’ kiest. Je kiest dus vooraf het product. >onvoldoende
Platliggend kan niet gekozen worden wanneer je het fotoboek besteld. Er kan wel voor fotopapier gekozen worden tijdens het bestellen. De levertijd duurde bij dit fotoboek 7 dagen en dat is best lang.
Het boek is keurig afgeleverd in doos en plastic, waarbij het boek in het plastic vastgeplakt is in de doos tegen het schuiven > prima

Kwaliteit

  • Uitstraling van het boek is netjes en mooi, foto ook mooi kleur echt. > prima
  • Kwaliteit van het glanzende papier is wat mager 170 grams, voelt erg dun aan. > matig
  • Het boek ziet er netjes uit, levering keurig verzorgd. Foto’s zijn kleurecht. > goed

Prijs / kwaliteit verhouding: 

Dit is moeilijk te beoordelen. Ik vond het boek niet te duur voor de geleverde kwaliteit. Waardeer je het boek op door de keuze voor fotopapier, dan komen er flinke kosten bij en dat is niet duidelijk aangegeven. Extra pagina’s toevoegen kan, voor elke pagina betaal je meer. Voor meerdere opties en wat dat kost is pas te zien en voor te kiezen wanneer je het boek gaat bestellen. Beter zou zijn voordat je een boek gaat maken wat de bijkomende kosten zijn bij opties als fotopapier, platliggend enz.

Ik heb geen gebruik hoeven te maken van de klantenservice, en dat zegt dat de software prima is en de informatie en duidelijkheid ook goed is.

Conclusie

Ik geef Photobox een 7.