Beoordeling fotoboek Pixum door Peter

Sinds enige tijd kunnen onze bezoekers ook voor onze site een fotoboek maken en hierover een review achterlaten. Peter testte een fotoboek bij Pixum en schreef onderstaande review.

Let op: deze review is enkele jaren geleden geschreven. Mogelijk is de software, prijs of kwaliteit van Pixum tussentijds gewijzigd. Bekijk dus altijd ook onze actuele test.

Beoordeling fotoboek Pixum

Voor mij de eerste kennismaking met Pixum. Via de site www.pixum.nl kan de fotoboeksoftware worden gedownload. Leuk is dat Pixum automatisch een kortingscoupon geeft, waardoor niet betaald hoeft te worden voor de verzendkosten. Het downloaden van de software is simpel, waarna je meteen aan de slag kan.

Keuze fotoboek en papiersoort

Mijn keuze is gevallen op het liggende Fotoboek groot (A4 28x21cm), hardcover met zijdeglans fotopapier. Voor wat betreft papiersoort kan worden gekozen uit hard fotopapier en slap premium papier. De luxe uitstraling van de hogere kwaliteit bladen van fotopapier doet het beste recht aan de kwaliteit van mijn foto’s. Verder kun je kiezen uit hoogglans of mat. Mijn keuze valt op de matte variant, maar dat is een kwestie van smaak.

Software

De software (te downloaden in Windows, OS en Linux) is eenvoudig in gebruik. Belangrijk is dat de software stabiel is en daarmee heb ik geen problemen gehad.

  • Als je de software eenmaal hebt geopend vraagt deze eerst of je een leeg fotoboek wilt openen of Pixum een voorstel wil laten maken met je eigen foto’s.
  • Als je voor de laatste optie kiest sleep je alle foto’s naar een map, je selecteert een stijl en de software maakt in een handomdraai een fotoboek.

Ik wil zelf maximaal invloed hebben op het eindresultaat dus kies voor “leeg fotoboek openen”. Daarna selecteer je de map waarin de foto’s staan die je wilt gebruiken voor in je fotoboek. Fotobewerkingen doe ik met Lightroom of Photoshop. De software van Pixum heeft ook een simpel fotobewerkingsprogramma. Het fotobewerkingsprogramma van Pixum heb ik alleen gebruikt voor foto’s die ik zwart/wit wilde afdrukken in plaats van kleur. De foto’s die je selecteert in je fotoboek dienen minimaal 400 dpi van kwaliteit te zijn. Te zwakke kwaliteit foto’s worden weliswaar herkent door de software (en je krijgt een waarschuwing), uit ervaring weet ik dat 400 dpi de kwaliteit van de afdruk ten goede komt.

Verder zijn er ruime keuzemogelijkheden in indelingen, achtergronden, sjablonen en kaders. Het aantal professionele, strakke indelingen en achtergronden is wel summier. Van mij mag Pixum hier over nadenken. Er zijn hartjes, appeltjes, bloemetjes en een rupsketting als clipart, sjablonen en kaders te over, terwijl moderne strakke design sjablonen ontbreken.

Prijs zichtbaar in software

De prijs van het fotoboek wordt links onderin vermeld. Wijzigingen die een prijseffecten hebben, bijvoorbeeld extra pagina’s, wordt meteen inzichtelijk gemaakt. Je bent dus steeds op de hoogte van de prijs van het fotoboek. Minpuntje vind ik dat de linkerpagina van de eerste twee bladzijden niet kan worden gebruikt. Dat geldt ook voor de rechterpagina van de laatste twee pagina’s. Overigens betaal je ook niet voor deze pagina’s.

Het valt mij niet op dat de software uitblinkt ten opzichte van andere software. Het is ook niet minder. Wat mij betreft kan Pixum professionele, strakke indelingen en achtergronden toevoegen aan de standaard mogelijkheden. Voor mij krijgt de software een 7.

Service

Ten aanzien van de service valt op dat Pixum bij het downloaden van de software ter introductie meteen een korting op de verzendkosten geeft. Zeer attent van Pixum.

Minder tevreden ben ik over de helpdesk of klantenservice. Volgens de site zijn er twee mogelijkheden om in contact te komen met de klantenservice. Via telefoon of email. Ik gebruikte de email voor een vraag, waarbij uiteindelijk bleek dat Pixum binnen 2 dagen antwoord geeft. In afwachting op het antwoord zag ik pas later dit automatisch reply bericht. Niet handig als je een boek aan het maken bent en op antwoord wacht. Overigens heeft Pixum wel binnen twee werkdagen antwoord gegeven op mijn vraag. Tip voor Pixum is op de site te vermelden dat emails binnen twee dagen worden beantwoord. Indien direct support gewenst is, dan via telefoon.

Bij de verzendbevestiging werd ook een link meegestuurd, waardoor je het Pixum Fotoboek eenvóudig kunt nabestellen. Deze link werkt echter niet op mijn iPad, wel op mijn vaste PC.

De vraag die ik heb gesteld was helder en goed geantwoord. Onduidelijkheid over de responstijd en de niet werkende link zorgt ervoor dat ik niet verder kom dan een 6 als cijfer voor de service.

Levertijd

Volgens de verzendbevestiging, zou de levering binnen 2-4 werkdagen worden ontvangen. In mijn geval was dat binnen 2 werkdagen. Dus prima volgens de bevestiging. In vergelijking met andere leveranciers is mijn oordeel hier het cijfer 8.

Prijs- kwaliteit

Belangrijkste waardeoordeel over de Pixum fotoboeken gaat volgens mij toch over de prijs – kwaliteit verhouding. Ik betaal liever iets meer voor een hoge kwaliteit boek en in dat lijstje kan Pixum worden toegevoegd. Wat ik graag wil is dat mijn foto’s die ik op het scherm zie exact conform de afdruk is. “What you see is what you get” gaat op als ik de afdrukken volgens het beeldscherm en afdrukken in het fotoboek vergelijk. De afdrukken zijn van zeer hoge kwaliteit, scherp en met juiste belichting. Ook de foto op de cover ziet er prima uit. De binding van het boek oogt duurzaam en van hoge kwaliteit. Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat van het boek. Voor de prijs krijgt Pixum een 9 (wegens kortingscode verzendkosten). Voor de kwaliteit krijgt Pixum ook een 9.