Blurb Fotoboek maken

Beoordeling Blurb fotoalbum

Blurbis een bekende fotoalbum producent die sinds vorig jaar ook een Nederlandstalige website heeft en zich dus ook richt op de Nederlandse markt.
De website is op sommige plekken nog steeds wel een deel engelstalig, maar dat is verder voor ons niet storend. Wij gingen een een Blurb fotoboek bestellen en deze te onderwerpen aan onze uitgebreide test.

Als eerste gingen wij naar de website van Blurb om een keuze te maken uit het fotoalbum aanbod. Blurb kent in totaal zeven verschillende fotoboeken, met een afwerking die hardcover, linnen of softcover is. Wij kozen voor een standaard liggend fotoalbum met een hardcover “imagewrap”, ofwel een foto op de omslag.

Leuke optie

Wij vonden het erg leuk dat je bij Blurb je eigen fotoboek ook echt te koop kan aanbieden aan anderen. Mocht je een uniek fotoalbum hebben gemaakt dat je aan de wereld wilt laten zien, dan is dit dus je kans.

Fotoboek prijzen en software:

De prijsstelling van Blurb is enigszins verwarrend en een waarschuwing is wel op zijn plaats. De prijzen staan allemaal exclusief BTW genoemd. Tel dus nog 21% BTW.

Wanneer je aan de gang wilt met het fotoboek maken, dan kan je kiezen tussen een drietal software opties: bookify online (een online programma), booksmart (een download-variant) en Blurb voor professionals. Wij kozen voor Booksmart, omdat je voor de “professional” variant in het bezit moet zijn van Adobe Indesign, een programma dat je kan kopen voor ruim €900. Alle softwareopties zijn ook voor MAC-gebruikers leverbaar.

Het viel het ons op dat je bij Blurb in een standaard boek slechts 20 pagina’s krijgt, waarbij je best goed moet zoeken in de software voordat je deze ook allemaal met foto’s kan vullen. Daarentegen is Blurb de enige aanbieder in onze test die het mogelijk maakt om een fotoalbum van wel 400 pagina’s te maken.

De software van Blurb voor het fotoboek maken is redelijk gebruiksvriendelijk. De softwaremogelijkheden zijn goed, maar beperkter als bij andere aanbieders, zoals de CEWE fotoboeken (Fotoalbum.nl en Pixum), Albumprinter (Albelli en HEMA) en Kodak (Fotogoed en Fotofabriek). Het is regelmatig behoorlijk zoekenen sommige opties die toch redelijk standaard zijn, konden wij niet vinden. Zo wilden wij het aantal pagina’s uitbreiden, maar om dit te kunnen doen, mag je blijkbaar niet op de laatste pagina in het boek staan, maar moet je op een tussenliggende pagina gaan staan. Een eenvoudige optie als het transparant maken van een foto kan echter niet. Dit is een echte tegenvaller. Het simpel verplaatsen van een foto of een tekstvak op de pagina is een heel gedoe en ook fotobewerking is niet mogelijk. Foto’s kunnen allee gedraaid of gespiegeld worden. Wel kan je bij Blurb als enige aanbieder een individuele pagina verplaatsen.

Goede ervaring bij klantenservice

Toen wij de klantenservices benaderden met de vraag of wij ook foto’s transparant konden maken, kregen wij na een paar uurtjes een nette reactie met daarin uitgelegd dat deze optie niet aanwezig was. Wel biedt men meteen een alternatief voor dit probleem (maak de foto transparant in Photoshop). Men denkt dus mee met de klant, compliment!

Het Blurb Fotoboek

Toen wij ons fotoboek af hadden en wilden bestellen kregen wij een tweetal opties: ofwel wij betaalden €5 extra (bovenop de verzendkosten van €5,99) en krijgen daarbij het fotoboek in ongeveer 7 dagen thuisgestuurd, ofwel wij betaalden niet extra en dan kan het tot 2 weken duren. Als we dit vergelijken met andere aanbieders is deze levertijd toch een behoorlijke tegenvaller. Wij besloten om niet extra te betalen en af te wachten hoe lang dit zou duren. Dit viel ons nog mee. Het duurde een volle week voordat wij het boek in huis hadden.

De kwaliteit van het fotoboek is redelijk. Blurb fotoboek vergelijkenWij vonden de omslag erg mooi, maar sommige foto’s die in het echt van goede kwaliteit waren, vielen in het boek wat tegen.

Fotoalbum maken bij Blurb

Blurb kan voor de professionele fotoalbum maker een goed alternatief zijn. Voor de gemiddelde consument die een fotoboek maken wil adviseren wij toch andere aanbieders, die wat meer standaard opties in hun software hebben en daar een betere prijsstelling tegenover zetten.

Benieuwd naar andere ervaringen? Bekijk onze resultaten bij het fotoalbum maken vergelijken, of de afzonderlijke beoordelingen.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Blurb
Average rating:  
 3 reviews
by Anonymous on Blurb

Vandaag mijn eerste Blurb fotoboek binnen. De afwerking is ronduit prima. De fotokwaliteit viel me zeer tegen. Vergeleken met andere albums (Albelli en FotoQuelle), zijn de foto's van veel mindere kwaliteit en is de resolutie waarin geprint wordt (veels) te laag. Je ziet gewoon de 'kringetjes' (weet niet hoe dat heet) in de foto's. Ze ogen dus niet scherp, maar lijken op billboardfoto's als je er dichtbij staat. Jammer! Was m'n eerste en denk ook de laatste.

by Anonymous on Blurb

Mogelijkheden om het fotoboek in terichten zijn er genoeg, echter de printkwliteit is beneden pijl.

Fletse kleuren en een soort "grauwsluier"

Als dit nier beter kan is het jammer voor Blurb, dan toch maar een andere leverancier.

Toch al met al een pittige prijs!

by Anonymous on Blurb

De BTW moet bij Blurb inderdaad nog apart worden betaald, maar die bedraagt nier 21%, maar 6%!

Verder staat er ongetwijfeld een fout in de prijstabel. Een boek van 30x30 cm, 60 blz. zou €95,95 kosten. Dit moet echter €80,14 zijn. Als je het fotoboek echter wat dikker maakt, slaat het voordeel om in de richting van Blurb.

Ik maak al Blurb fotoboeken sinds 2008 en ben er uiterst tevreden over. Voor een kleine meerprijs krijg je dikker papier. Aanbevolen!

Dank voor de terugkoppeling. Wij passen de prijstabel aan.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wordt lid van onze nieuwsbrief en ontvang fotoboek aanbiedingen, tips en nieuwtjes

Je hebt je succesvol ingeschreven. Je ontvangt zo een bevestigingsmail, waarmee je je definitieve akkoord kan geven.