Software tips deel 2: foto’s bewerken in de fotoboek software

Onlangs schreven we het eerste artikel in onze reeks met fotoalbum software tips, over het slepen van foto’s binnen een fotoboek. Vandaag weer een artikel over een ander handig hulpmiddel: foto’s bewerken in het softwarepakket van de aanbieder.

Foto’s bewerken bij het fotoboek maken

De professionele gebruiker is meestal ervaren met fotobewerking pakketten zoals Adobe’s Photoshop CC. Voor de meeste consumenten is dit programma echt een brug te ver en bovendien veel te duur. Hoe handig is het dan wanneer het softwarepakket dat je gebruikt bij het maken van een fotoalbum toch nog wat uitgebreidere opties heeft om je foto’s te bewerken?

Wij keken in onze test naar deze mogelijkheden en kwamen er achter dat Fotogoed en Fotofabriek de meest uitgebreide opties hebben. Maar waar vind je dit soort opties nou in ieder pakket? Hieronder vind je per aanbieder een korte uitleg over waar je deze opties kan vinden.

Fotofabriek en Fotogoed kiezen voor professionele software

De software van Fotofabriek en Fotogoed is vrijwel identiek en is op het gebied van fotobewerking erg compleet. Onze belangrijkste tip vooraf is om de “expert modus” in te schakelen. Deze vind je rechts bovenin. Als je op een foto klikt zijn er grofweg twee mogelijkheden om met fotobewerking aan de gang te gaan. De eerste route is het eenvoudigst. Je klikt namelijk gewoon op de foto en ziet aan de rechterkant de diverse opties waarmee je de foto’s kan bewerken. Deze opties zijn trouwens beperkter op een Mac.

Als je rechts klikt op ” Foto Bewerken” kom je in een uitgebreid menu terecht met extra opties, waaronder talloze kleureffecten. In dit scherm kom je ook terecht als je direct op een foto dubbelklikt. De software geeft verscheidene opties die je in niet veel andere fotoboek programma’s vindt, zoals ruisonderdrukking, ontvlekken, verscherpen. Bij ” Meer tools” en “Effecten” zijn er keuzes te over.
FF foto bewerken

 

 

Fotobewerking bij het CEWE pakket

Aanbieders als Bol.com, Fotoalbum.nl en Pixum maken gebruik van het CEWE pakket. We noemen hier nu even een viertal aanbieders die CEWE gebruiken, maar er zijn in Nederland nog veel partijen die met CEWE werken (bijvoorbeeld Kruidvat en Albert Heijn). De fotobewerking is bij de CEWE software iets minder uitgebreid dan bij Fotofabriek, maar is zeker niet gek. De opties zijn eenvoudig te benaderen door op een foto dubbel te klikken. Je kan kleuren aanpassen, effecten toevoegen (ook over elkaar), vervormen van foto’s en natuurlijk gewoon uitsnijden.
CEWE foto bewerken

 

 

Albelli, HEMA en Vistaprint software

De bekende Albumprinter software wordt door zowel Albelli, Vistaprint als HEMA gebruikt. Groot voordeel van deze software is dat men heeft nagedacht over de integratie met externe plugins. Maar laten we bij het begin beginnen. Dubbelklik op een foto om in de fotobewerking terecht te komen. Er opent een nieuw scherm, dat zich redelijk zelf wijst. Je kan contrast en kleur aanpassen, uitsnijden en leuke effecten toepassen. Helemaal rechts vind je de externe plugins, waarbij er haast te veel opties zijn. Zelf vinden we de Virtual Photographer plugin handig.
Albumprinter foto bewerken

 

 

Foto.com online en offline software

Foto.com heeft een online softwarepakket dat qua fotobewerking te wensen over laat. Hier willen we dan ook niet bij stil staan. Toch heeft men tegenwoordig voor de Windowsgebruiker ook een pakket dat je kan downloaden. Hier heeft men wel een aantal bewerkingsopties aan toegevoegd. Hierbij moet je dan denken aan het aanpassen van het contrast, uitsnijden van de foto’s en het toepassen van effecten zoals sepia en zwart wit. Je bereikt het bewerkingsmenu door dubbel te klikken.

Fotocom foto bewerken

 

De software van Henzo, Topfotoalbum, Big Freddy ea.

Een veelgebruikt softwarepakket in Nederland is het pakket dat door Henzo, Topfotoalbum (men heeft ook online software), Big Freddy, Binqy en Profotonet gebruikt wordt. Dit pakket loopt niet over van de fotobewerkingsmogelijkheden. Vanuit Profotonet snappen we dat men dit gebruikt, aangezien zij met name een professionele doelgroep heeft die zeer waarschijnlijk de fotobewerking als doel in Photoshop.

De opties voor fotobewerking kan je benaderen door eerst op de foto te klikken en vervolgens aan de rechterkant een keuze te maken uit een beperkt aantal opties. Als je dubbel klikt op de foto, dan kan je ook nog de foto uitsnijden.

Henzo ea foto bewerken

 

Fotobewerking bij MyPhotofun en Blokker

Ook MyPhotofun en Blokker maken gebruik van hetzelfde pakket. Niet vreemd, want Blokker laat haar boeken ook afdrukken bij MyPhotofun. Foto’s bewerken doe je in dit programma door een foto te selecteren. Klik vervolgens op de rechtermuis en kies voor “Foto bewerkingen”. Er opent een nieuw schermpje met een aantal opties. Deze zijn behoorlijk beperkt. Denk aan kleureffecten, schaduwen en helderheid.

MyPhotofun foto bewerken

 

 

Foto’s bewerken bij Webprint en Printthings

Ook de online software van Webprint en Printthings kent diverse mogelijkheden om foto’s te bewerken. Ook hier moet je dubbel klikken op een foto om deze te kunnen bewerken. Er komen dan een aantal opties naar voren, zoals uitsnijden, het aanpassen van verzadiging, contrast en helderheid. tevens kan je randen toevoegen en de fotokaders aanpassen.

Webprint foto bewerken

 

 

De Photobox software en foto’s bewerken

De laatste aanbieder die we vandaag bespreken is Photobox. Fotobewerking bij Photobox doe je door dubbel te klikken op de foto. Er komt een klein schermpje te voorschijn met een redelijk aantal opties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het “witten van een foto”. Een aantal van deze opties zijn we verder niet veel tegengekomen.

Photobox foto's bewerken

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wordt lid van onze nieuwsbrief en ontvang fotoboek aanbiedingen, tips en nieuwtjes

Je hebt je succesvol ingeschreven. Je ontvangt zo een bevestigingsmail, waarmee je je definitieve akkoord kan geven.