Fotoalbum test 2019: testwinnaar Fotofabriek

In de fotoalbum test 2019 hebben maar liefst 35 aanbieders getest op meer dan 150 verschillende criteria.

 

Bekijk onze fotoalbum test 2019:

De fotoalbum test 2019 is klaar, met als testwinnaar Fotofabriek. Voor het twaalfde jaar op rij hebben we onze inmiddels bekende vergelijking gemaakt. In de vergelijking van 2019 hebben we liefst 35 leveranciers van fotoboeken met elkaar vergeleken. En dit op meer dan 150 testcriteria. Ten opzichte van vorig jaar hebben we Whitewall, Fotoalbums-maken, Fotoboeknu (was Fastfotoalbum) en Fotoalbum.nl toegevoegd. Apple en Lidl zijn uit de test verwijderd omdat met gestopt zijn met het leveren van fotoboeken.  

 

De fotoalbum test bestaat uit verschillende testonderdelen:

Onze test bestaat uit meerdere testonderdelen. Kwaliteit is het belangrijkste onderdeel. Om hier een oordeel over te vellen maken we ieder jaar gebruik van een testpanel dat bestaat uit bezoekers van onze website. De vergelijking op andere testonderdelen (prijsvergelijking, software, service, levertijd) doen we zelf. Dit doen we op basis van de websites en software van de leveranciers. Daarnaast benaderen we op diverse momenten per jaar de klantenservice van iedere aanbieder om de service te testen. De uitkomst van alle testonderdelen samen vormt de einduitslag. We durven te stellen dat we de meest uitgebreide en nauwkeurige fotoalbum test van Nederland (en waarschijnlijk ook Belgie) zijn. 

Als je wilt weten bij welke aanbieder je als beste een fotoalbum maken kan, dan moet je dus echt de fotoalbum test 2019 lezen. 

banner fotogoedWil je weten waar je het goedkoopste fotoboek maken kan? Ook dat lees je in deze test. Op deze pagina vindt je het eindresultaat van de test. Over het fotoboek van iedere individuele leverancier is een review geschreven. 

1: Fotofabriek

icon_calulatorGoedkoop (5e van 35)

icon_camera_altUitstekende kwaliteit (3e uit 35)

icon_driveZeer complete software

prijs fotoboek5 weekdagen levertijd

icon_headphonesUitstekende service (1 van 35)

Bezoek de website

Bekijk de complete beoordeling

2: Fotogoed

icon_calulatorGoedkoop (6e van 35)

icon_camera_altGoede kwaliteit (12e uit 35)

icon_driveZeer complete software

prijs fotoboek7 weekdagen levertijd

icon_headphonesUitstekende service (2 van 35)

Bezoek de website

Bekijk de complete beoordeling

3: Saal digital

icon_calulatorRedelijke prijs (21e van 35)

icon_camera_altUitstekende kwaliteit (2e uit 35)

icon_driveEigen software

prijs fotoboek6 weekdagen levertijd

icon_headphonesUitstekende service (14 van 35)

Bezoek de website

Bekijk de complete beoordeling

Top 3 van de fotoalbum test 2019: Fotofabriek, Saal Digital en Fotogoed

Fotofabriek is de winnaar geworden van onze fotoalbum test 2019. Wellicht is dit niet verbazend, omdat men dit de afgelopen 6! jaren ook al deed, maar het doet ons haast aan onze eigen test twijfelen. fotoboek test 2019 Zijn we te bevooroordeeld, zijn onze criteria niet divers genoeg of zijn de verhoudingen op fotoalbum gebied nou eenmaal zo?

We weten het niet goed, want alle testcriteria zijn neutraal meetbaar en worden ieder jaar verder uitgebreid. De criteria zijn transparant. Ze staan op onze website en zijn voor iedere leverancier met een beetje aandacht ook prima af te vinken.

Op een tweede positie eindigde dit jaar Fotogoed en als derde Saal Digital. In de resultaten van de fotoalbum test 2019 zien we een aantal verrassingen. Zo is het spotgoedkope Fotoalbums-maken een opvallende nieuwkomer. Saal Digital valt op door de uitstekende kwaliteit en een prima 3e plek. In negatieve zin vallen dit jaar Solentro, Artscow en Foto.com op. Kwalitatief zijn de boeken echt niet goed genoeg.  

 

150 testcriteria in de fotoboek test 2019

De 35 fotoalbum leveranciers zijn dit jaar beoordeeld op 150 testcriteria. Ten opzichte van voorgaande jaren hebben we in onze prijsvergelijking twee extra formaten fotoboeken toegevoegd, namelijk de A5 staand en A5 liggende fotoboeken. Ook hebben we twee extra boekdiktes toegevoegd bij de platliggende boeken. Dit was een leerpunt uit de test die we afgelopen zomer hebben gedaan op platliggende fotoboeken. Daarnaast hebben we dit jaar extra aandacht gegeven aan transparantie van een aanbieder. Het komt regelmatig voor dat je nergens duidelijk kan vinden wat nu de werkelijke kosten zijn voor fotoboek uitbreidingen (bijvoorbeeld extra pagina’s).

 

5 verschillende testonderdelen, meer dan 150 criteria

De 150 testcriteria zijn verdeeld over 5 testonderdelen. Niet alle testcriteria zijn even belangrijk voor het eindresultaat. Op basis van informatie van onze website bezoekers hebben wij de zwaarte van ieder testonderdeel bepaald. Kwaliteit telt voor ongeveer 42% mee in ons eindoordeel, prijs voor ongeveer 30%, software voor 15%, service voor 15% en levertijd voor 8%.

Voor het fotoboeken vergelijken hebben we een handige tabel opgenomen. In deze tabel kan je alle aanbieders en alle criteria uit de fotoalbum test 2019 naast elkaar zien. Klik op onderstaande afbeelding om de totale fotoboek vergelijking te bekijken. Klik vervolgens nogmaals op de afbeelding om deze beter zichtbaar te maken. 

 

Als je onze fotoboek beoordeling per leverancier wilt doornemen, dan kan je op de link “beoordeling” klikken die achter iedere leverancier staat. Je komt dan op een nieuwe pagina met de beoordeling van 2019. Wil je de aanbieders onderling vergelijken op prijs, kwaliteit en bijvoorbeeld softwaremogelijkheden? Klik dan op de hierboven genoemde categorieën.

Fotoboek Test 2019: hoe bepalen wij de testscore

We leggen je graag uit hoe wij tot de eindrangschikking van onze fotoalbum test 2019 zijn gekomen.

De voorbereiding van onze test begint nadat we onze test van het afgelopen jaar hebben afgerond. We benaderen op verschillende momenten gedurende het jaar de klantenservices van de diverse leveranciers. We maken hiervoor nieuwe e-mailadressen aan. Dit om te voorkomen dat wij herkend worden als testers. Bij partijen waarvan we weten dat ze een klantenservice delen (bijv. MyPhotofun, hetFotoalbum, Blokker) gebruiken we verschillende mailadressen. 

Het samenstellen van de fotoboeken:

In november en december bereiden we alle fotoboeken voor die we gaan bestellen bij de leveranciers. Dat kost uiteraard veel tijd. We verzamelen een groot aantal kwalitatieve stockfoto’s. Vervolgens maken we alle boeken identiek qua inhoud en opmaak (voor zover de software dat toelaat). We reserveren een vast moment waarop we alle fotoboeken tegelijk bestellen. Dit jaar hebben we begin januari de boeken van de eerste 16 aanbieders uit de test van 2018 op één avond besteld. De ochtend daarop zijn de overige 19 boeken besteld. Vanaf dat moment meten we de levertijd in werkdagen. 

 

Kwaliteit fotoboeken

Vervolgens fotograferen we iedere pagina van alle fotoboeken en krijgen ze een nummer. De boeken gaan daarna naar onze testers. Wij hebben in totaal 12 personen die de fotoboeken thuis krijgen. Zij vellen een oordeel over de kwaliteit van een fotoalbum. Men kijkt onder andere naar scherpte en kleuren van foto’s, uitstraling van de kaft, afwerking van het fotoboek en naar de huidskleuren. We vragen iedereen om boeken niet los van elkaar, maar juist onderling met elkaar te vergelijken. 

 

Prijsvergelijking fotoboeken

Terwijl onze testers de boeken aan het beoordelen zijn, vergelijken wij de prijzen van alle fotoboeken. Dat doen we ook in hetzelfde weekend. Dit jaar hebben we dit eind maart gedaan. We kijken daarbij naar de reguliere prijzen van aanbieders. Eventuele acties laten we buiten beschouwing. Aanbieders die in onze test duur lijken te zijn, kunnen best aantrekkelijke acties hebben. Albelli is een voorbeeld van een aanbieder die relatief hoge prijzen hanteert, maar vaak prima acties heeft. 

We bekijken de prijzen van 8 verschillende formaten fotoboeken. Dat doen we voor 4 verschillende diktes (24, 36, 60 en 80 oagina’s) en voor 3 verschillende afwerkingen (standaard, hoogglans en platliggend). 

 

Cross check op software en service

Tijdens het maken van de fotoboeken vullen we eveneens de testcriteria voor software in. We doen altijd een extra check. Dit omdat er bijna een half jaar verschil zit tussen het voorbereiden van het boek in de software en het daadwerkelijk publiceren van de test.

Ook bekijken we nogmaals de websites van aanbieders om te kijken of er nog wijzigingen zijn in de diverse service-opties die men biedt.

 

Onafhankelijkheid voor alles

Iedereen heeft een mening over hoe je een fotoboek test het beste kan maken. Wij hebben ervoor gekozen om het op deze manier vorm te geven. Maar we staan uiteraard altijd open voor feedback. Voor ons is het allerbelangrijkst om echt een onafhankelijke fotoalbum test uit te voeren.

We worden regelmatig benaderd door een nieuwe aanbieder met de vraag of ze de eerste positie in onze test kunnen kopen. Daar beginnen we nooit aan. Wij accepteren ook geen kortingscodes om een gratis fotoboek te proberen. Dit heeft twee redenen: wij willen geen verplichting scheppen ten opzichte van een leverancier. Daarnaast zou het voor een leverancier zichtbaar worden wanneer wij een fotoboek bestellen. Dit willen wij niet, omdat dit het testresultaat kan beïnvloeden. 

Objectieve testcriteria

In onze test gebruiken we zo veel mogelijk objectief meetbare criteria. Er zijn enkele criteria waar sprake is van enige subjectiviteit, zoals fotoboek kwaliteit. Om deze reden hebben wij de beoordeling van de fotoboeken uitbesteed aan ons testpanel. Ons panel betreft gewoon consumenten die een oordeel vellen over een boek. Net zoals ze dat normaal ook zouden hebben gedaan. Wij werken daarbij niet met professionele fotografen.

 

Eindscore fotoalbum test 2019

De totaal score per onderdeel hebben wij vervolgens bij elkaar opgeteld, waarbij niet ieder onderdeel even zwaar weegt. Zo is kwaliteit van het fotoboek, belangrijker dan prijs en is software weer iets minder belangrijk dan prijs. Waar kan je het beste fotoboek maken? Bekijk onze test 🙂 Ben je benieuwd naar de fotoalbum test van vorig jaar? Bekijk dan deze pagina

Actie van de maand

Albelli

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wordt lid van onze nieuwsbrief en ontvang fotoboek aanbiedingen, tips en nieuwtjes

Je hebt je succesvol ingeschreven. Je ontvangt zo een bevestigingsmail, waarmee je je definitieve akkoord kan geven.

Shares
Share This