Review Fotogoed door Siswa

Wij ontvingen van Siswa een bijzonder uitgebreide review over Fotogoed. Siswa maakte daar een fotoboek en deelde haar ervaringen met ons.

De software

Voor het maken van een fotoboek dien je de Fotogoed software te downloaden. Als je de software gedownload hebt, kun je kiezen uit verschillende producten om te maken, zoals een poster of een fotoboek. Hierbij heb je de keuze om een nieuw project te beginnen of een bewaard project te openen, wat het mogelijk maakt om producten tussentijds op te slaan en hier op een ander moment aan verder te werken.

Voor het maken van een fotoboek biedt het programma verschillende mogelijkheden die inspelen op diverse behoeften. Zo kun je kiezen uit de drie opties binnen het programma om 1)zelf een boek te maken zonder invulling van het programma, 2) gebruik te maken van sjablonen die de pagina’s indelen met fotokaders waar je de foto’s in kunt plaatsen, of 3) zelfs om alleen foto’s te selecteren die automatisch verdeeld worden over de pagina’s. Ten slotte kun je voor het maken van je fotoboek ook gebruik maken van je eigen software, zoals Photoshop of InDesign, waardoor je als ervaren gebruiker complete vrijheid hebt.

Werken met Sjablonen

Omdat ik op het moment dat ik het fotoboek maakte over weinig tijd beschikte, maar toch zelf invloed wilde hebben op mijn fotoboek, heb ik ervoor gekozen gebruik te maken van sjablonen en die zelf in te vullen met foto’s. Alle sjablonen kun je ook nog aanpassen, zodat je er je eigen draai aan kan geven en niet gebonden bent aan de exacte pagina-indeling volgens het sjabloon. Vervolgens kon ik het niet laten om alsnog veel dingen aan te passen, dus de bijgevoegde voorbeelden komen niet overeen met de standaard sjablonen.

Schermindeling

Het programma verdeelt het beeldscherm in verschillende werkkaders, wat ik erg fijn vond werken.

  1. Aan de linkerkant staat een mappenstructuur van je computer zodat je gemakkelijk je foto’s kunt selecteren en toevoegen aan je fotoboek.
  2. In het middenkader is het daadwerkelijke fotoboek te zien, waar je foto’s naartoe kunt slepen en kunt plaatsen binnen de fotokaders die vervolgens gevuld worden. Als achtergrond van de pagina’s kun je eigen foto’s kiezen, maar het is ook mogelijk om een bepaalde kleur als achtergrond te nemen. Verder kun je tekstvakken maken en zo tekst plaatsen met een lettertype naar keuze. De teksten kunnen zelfs in de vorm van een boog worden geplaatst. Daarnaast is het voor de liefhebber mogelijk om stickers of icoontjes te plaatsen.
  3. In het rechterkader zijn verschillende bewerkingsmogelijkheden om de foto’s te optimaliseren en er een bepaalde sfeer aan te geven. Je kunt je foto’s bijvoorbeeld omzetten naar sepia of zwart-wit door één druk op de knop, je kunt een schaduwrand toevoegen aan je foto’s waarvan je de kleur en dikte zelf kunt bepalen en zo zijn er nog meer leuke mogelijkheden.
  4. Ook is in het rechtervenster een werkveld te zien van de geselecteerde foto, wat het onder andere mogelijk maakt om niet de hele foto te plaatsen maar slechts een deel hiervan. Het rechterkader om de foto’s mee te bewerken biedt aardig wat mogelijkheden zolang je geen al te specifieke eisen hebt. Als je zelf meer ervaring hebt en specifieke eisen hebt, zou ik enkele foto’s alvast van tevoren bewerken met een professioneel fotobewerkingsprogramma. Door de mappenstructuur binnen de software van Fotogoed kun je deze opgeslagen bestanden gemakkelijk plaatsen in het fotoboek

Veel mogelijkheden

Het programma biedt dus verscheidene mogelijkheden om een leuk boek te maken, met daarbij de optie om gebruik te maken van een professioneel programma en dit te combineren met de Fotogoed Software. Een nadeel van het programma, wat wellicht door sommigen wel wordt gewaardeerd, vind ik dat de software elke keer dat je het opstart gaat zoeken naar updates. Hierdoor duurt het vaak eventjes voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. Een ander nadeel vind ik de snelheid waarmee je kunt werken op sommige momenten, vooral naarmate het fotoboek meer gevuld is. Het kan soms erg lang duren voordat je door kunt bladeren naar een volgende pagina om daar foto’s te plaatsen. Dit is echter niet specifiek een nadeel bij de software van Fotogoed, maar lijkt een probleem te zijn bij veel van dit soort programma’s. Geduld is dus soms wel een vereiste. Verder ben ik niet tegen veel dingen aangelopen die ik als negatief heb ervaren. Het kan een tijdje duren voordat je alle mogelijkheden van de software hebt ontdekt, maar dit zorgt er wel voor dat er een boek gemaakt kan worden dat voldoet aan de verwachtingen. Bovendien kun je er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van alle opties waardoor je snel en eenvoudig een mooi boek kunt maken.

Bestellen

Zodra je klaar bent met het maken van je fotoboek is het tijd deze te uploaden naar de website. Hiervoor dien je wel eerst een account aan te maken. Vervolgens is het heel gemakkelijk om een bestelling te plaatsen. Wat ik erg fijn vond is dat Fotogoed het boek nog een keer controleert op, onder andere, lege ruimtes en de kwaliteit van de foto’s. Als een foto van een te lage of zelfs te hoge kwaliteit is waardoor deze minder mooi afgedrukt zal worden, wordt dit door middel van een waarschuwing aangegeven en kun je dit nog aanpassen – of doorgaan als je het wel op deze manier wilt afdrukken.

Het boek wordt geüpload waarbij het van belang is dat de internetverbinding voldoende is. Zodra dit klaar is, kun je de bestelling afronden. Een leuke bijkomstigheid is dat er ook een link wordt gemaakt zodat het boek online kan worden bekeken. Deze link kan worden gedeeld, zodat andere mensen het ook kunnen zien. De afbeeldingskwaliteit wordt wel gereduceerd, wat minder mooi is, maar wel erg fijn voor de laadtijd. En dan is het afwachten tot het boek wordt geleverd.

Het boek en de service

Het duurt ongeveer een week voordat het boek geleverd wordt. Het fotoboek dat ik heb gemaakt was een vierkante van 21×21 centimeter met harde kaft en standaard papier. Dit wordt netjes ingepakt geleverd en past door de brievenbus. De kwaliteit van het fotoboek is over het algemeen erg goed. De kaft doet niet onder voor een mooi prentenboek en het boek is erg netjes gebonden. Ook was ik blij verrast over het gebruikte “standaard” papier. Het papier is stevig en van een mooie kwaliteit met een matte afwerking. Het oogt en voelt niet standaard, maar vrij luxe.

Ook de afdrukkwaliteit van de foto’s is erg goed. Details worden goed weergegeven en de kleuren zijn vaak mooi helder en niet dof of verkleurd.

Wat ik wel erg jammer vond bij een aantal foto’s, is dat deze soms donkerder waren afgedrukt dan ik had verwacht, waardoor de charme van deze foto’s verloren ging. Aangezien Fotogoed aangeeft dat zij graag willen dat klanten tevreden zijn en dat zij graag goede producten afleveren, heb ik dit doorgegeven met daarbij de vraag hoe we dit kunnen oplossen. Hierop kreeg ik de reactie dat zij het vervelend vinden dat dit is gebeurd, dat het ongebruikelijk is en zij dit niet van andere klanten hebben vernomen, dat zij graag het bronbestand ontvangen – omdat het waarschijnlijk is dat daar de oorzaak ligt – met eventueel verduidelijkende foto’s van het scherm en het boek, en dat zij graag onderzoeken waar het fout is gegaan.

Hierdoor kreeg ik een beetje het gevoel dat ik iets fout had gedaan, maar wat ik wel erg fijn vond is dat zij er serieus mee omgaan en willen onderzoeken waar de oorzaak ligt (en dit eventueel aanpassen) om hun product en mijn fotoboek te verbeteren.

Algemene indruk

Over het algemeen ben ik erg tevreden over Fotogoed. Fotogoed biedt uitgebreide software voor verschillende gebruikers, een kwaliteitscheck bij het uploaden van het boek, en het allerbelangrijkste: een mooi afgewerkt eindproduct met een mooie kaft, stevig en luxe papier, en afdrukken van zeer goede kwaliteit.