Hoe maak je goede foto’s voor je fotoboek?

Het maken van een mooi fotoalbum begint bij het maken van goede foto’s. Want zonder goede foto’s kan je nog zo je best doen op een fotoboek, maar dan is de kans redelijk groot dat het niet wordt wat je er wellicht wel van had verwacht.

Om deze reden hebben wij enkele tips voor je toegevoegd.

Hieronder onze fototips om van een goed foto-album het beste fotoalbum te maken.

Tip 1: Zorg voor oogcontact

Oogcontact op een foto is erg belangrijk, net als in het dagelijks leven.

Het kan een foto tot leven brengen en net dat beetje extra aan een fotoalbum geven.

Tip 2: Neem geen drukke achtergrond

Als je een foto maakt. Kies dan voor een simpele achtergrond. Dan komt alle aandacht op jouw onderwerp en springt je foto er dus nog meer uit.

Tip 3: Denk aan het daglicht

Het daglicht kan erg bepald zijn voor je foto. Het helpt om ook overdag een flitser te gebruiken. Het voelt onnatuurlijk, maar haalt de schaduwen uit het gezicht van jouw favoriete oma, waardoor de foto echt beter wordt.

Tip 4: Let op het tijdstip van de dag

Het tijdstip voor het maken van een foto is heel belangrijk. Dit omdat het licht elk moment van de dag anders is. Fotograferen in de ochtend of het einde van de dag heeft onze voorkeur, omdat het licht schitterend is en de schaduwen mooi.

Tip 5: Houd je onderwerp dichtbij

Probeer altijd maximaal twee meter afstand van jouw onderwerp te houden (uitzonderingen daargelaten). Je wilt immers je foto volledig vullen.

Tip 6: Plaats het onderwerp niet in het midden

Veel mensen maken een foto met daarop het onderwerp in het midden. Wellicht logisch om te doen, maar door jouw onderwerp net naast het midden te plaatsen komt jouw foto veel meer tot leven.

Tip 7: Fotografeer niet horizontaal, maar ook in de lengte

Ken je dat? Je houdt het fototoestel meestal in de normale stand. Maar door af en toe te fotograferen in de lengte kan je hele leuke effecten krijgen.
Fotoboek maken tips

Tip 8: Probeer je onderwerp in de juiste positie te zetten

Probeer je foto te regisseren. Misschien wat minder spontaan, maar als je de mogelijkheid hebt kan je wel een extra dimensie geven aan je foto. Een paar aanwijzigingen kunnen voldoende zijn en maken dat je foto tot leven komt.

Tip 9: Neem onverwachte foto’s

Als je onderwerp niet weet dat je fotografeert worden je foto’s veelzijdiger. Iemand die aan het werk is in de tuin, aan het spelen op de schommel of een praatje maakt kan ook erg leuk zijn.

Oke en de tips voor het fotoalbum maken dan?

Nu we goede foto’s hebben kunnen we ook beginnen aan het fotoalbum maken. Hieronder zijn onze tips weergegeven voor het samenstellen en maken van een fotoalbum.

 

Themaboeken

Het maken van een thema fotoboek is vaak een leuk onderwerp. Veel mensen maken een fotoalbum van een vakantie of een bijzondere gebeurtenis, maar heeft u er wel eens aan gedacht om een boek te maken waarin u het afgelopen jaar vastlegd? Wij maken elk jaar een fotoboek waarin wij alle foto’s van het afgelopen jaar verwerken. Niet alleen is dit een leuke herinnering, maar het schoot de computer ook lekker op.

Software

Er zijn veel aanbieders die op hun website software aanbieden waarmee u een fotoalbum maken kunt. Wilt u liever een fotoalbum maken op internet, dan kan dit ook. Wij hebben een groot aantal aanbieders van fotoalbums vergeleken en ze beoordeeld op onder andere de software. Kijk hier voor de software vergelijking.

Tekstopmaak opslaan
Veel softwareprogramma’s bieden de mogelijkheid om de tekstopmaak vast te stellen. Iedere volgende tekst heeft vervolgens dezelfde opmaak. Uiteraard is dit weer aan te passen.

Foto’s bewerken
Heb je geen zin of tijd gehad om te foto’s te bewerken? Diverse fotoalbum makers bieden de mogelijkheid om foto’s te bewerken. Je kan foto’s op maat maken door ze uit te snijden, rode ogen wegwerken of bijvoorbeeld foto’s in zwart-wit zetten

 

Ben je op zoek naar software tips per aanbieder? Kijk dan eens naar onze handige fotoalbum software tips.

Achtergronden

De meeste fotoalbum aanbieders geven de mogelijkheid om een de achtergrond van een fotoalbum pagina aan te passen. Zo kan je een eigen foto als achtergrond instellen, maar ook voorgedefinieerde achtergronden invoegen. Wij vinden een persoonlijke achtergrond altijd net de extra jus die het album perfect maakt.

 

Foto resolutie: niet te laag, maar zeker ook niet te hoog!

Voor een mooi fotoboek is het belangrijk dat de foto’s van goede kwaliteit zijn. De resolutie is daarbij erg belangrijk. Als u foto’s met een hoge resolutie aanlevert, dan zal uw afdruk waarschijnlijk veel beter zijn. Heeft u een foto van wat mindere kwaliteit? Geen zorgen. De meeste programma’s bieden de mogelijkheid om het formaat aan te passen. Let op: door de kwaliteit van de huidige fototoestellen kan het ook zijn dat de foto teveel pixels heeft. Hierdoor wordt de afdrukkwaliteit van de foto’s minder. Heeft u een camera die meer dan 12 miljoen pixels vastlegt in een foto? Overweeg dan om uw foto’s kleiner te maken alvorens u een fotoboek maken gaat. Dit komt de kwaliteit van uw bijzondere fotoalbum ten goede.

 

Aantal foto's per pagina
Probeer niet te veel foto’s op een fotoalbum pagina te zetten . Hierdoor lijkt een fotoalbum al snel rommelig. Varieer ook in het aantal foto’s, de ene keer slechts 1 of 2 foto’s en de andere keer kan je best 6 foto’s plaatsen.

 

Maak een aparte map voor het fotoboek

Het is handig wanneer je een fotoboek maakt als je al je foto’s in een aparte map te zetten. Hierdoor hoef je niet voortdurend te zoeken naar je foto’s.

 

Aanvullend materiaal in het fotoboek

Gebruik materiaal dat een aanvulling is op je fotoboek. Zo gebruiken wij regelmatig entreebewijzen van bezochte plekken en hebben wij ook wel eens foto van een bewerkte landkaart met reisroute in ons fotoboek gezet. Maar je kan ook denken aan gedroogde bloemen of aan in het boek gelijmd zand.

 

 

Laat het fotoalbum even liggen en kom op nieuwe ideeen

Wij merkten dat het prettig is om je fotoboek niet in 1x te maken. Als je het een paar dagen laat liggen, dan doe je nieuwe ideeen en inspiratie op.

Wil je geen fotoboek maken bij een afdrukservice, maar er zelf één in elkaar zetten? Dat kan natuurlijk ook. Bekijk eens onze tips voor het maken van een leuk fotoboek met eigen foto’s..

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wordt lid van onze nieuwsbrief en ontvang fotoboek aanbiedingen, tips en nieuwtjes

Je hebt je succesvol ingeschreven. Je ontvangt zo een bevestigingsmail, waarmee je je definitieve akkoord kan geven.